Modeverden lancerer bestandig nye herresko. Men hvad er lige de klassiske modeller, der holder år efter år? Her er en lille introduktion:
Der er herresko, som dør med moden, og der er herresko, som overlever sæson efter sæson. Sidstnævnte er klassikerne. De kommer næsten alle sammen fra England. De har været undervejs siden 1800-tallet. Der er ikke mange af dem. En god håndfuld. Det er det.
De klassiske herresko er gode at kende, ligesom det er praktisk at vide, at mørkeblå og vinrød er de klassiske slipsefarver. Det er udelt meget lettere at bedømme et par herresko i en butik, hvis man har de skomodeller i baghovedet, der har modstået tidens tand.
»Den, der ikke forstår de klassikerne, forstår overhovedet ingenting. Man kan kun bygge på et fundament bestående af klassikerne,« som den engelske skomager James Amesbury kontant har sagt.
Sorte sko til jakkesæt
Starten går med oxfordskoen. Den dukker op i Victoriatidens England som et alternativ til de halvstøvler, som var udbredt på den tid. Fra 1880’erne tager oxfordskoen over som det naturlige valg for en gentleman i byen.
En oxfordsko har en lukket snøre. Skoens forblad glider over skoens bagstykke og giver vristen et glat udseende. I sort og forsynet med en tåkappe rangerer oxfordskoen stadig som den ultimative sko til et mørkeblåt eller gråt jakkesæt.
Der er nu al mulig grund til også at anskaffe sig nogle brune oxfordsko, hvis man er til klassikerne. Englænderne har godt nok talemåden »no brown in town«, men siden en af deres egne kronprinser engang i 1920’erne begyndte at bære brune oxfordsko i ruskind til sit toradede jakkesæt, har den regel været mere end tvivlsom, og brune oxfordsko er i dag klare klassikere til et jakkesæt.
Brune sko til jakkesæt
Brune sko rummer også den gevinst, at den kan ældes med en særlig skønhed, fordi velbehandlet brunt læder får patina og små farvenuancer med årene. Langt de fleste connaisseurer vælger brune oxfordsko i stedet for sorte til deres jakkesæt.
»Dandyer ved, at velpudsede brune sko i fint læder er langt smartere end sorte sko, selv hvis man bærer det mørkeste blå eller grå jakkesæt, fordi farver basalt set er mere interessante end ingen farver,« som stileksperten Nicholas Antongiavanni halvfilosfisk har noteret.
Den brune farve er ikke bare smart, men nødvendig, hvis man kaster blikket på den anden tidløse grundmodel inden for herresko: derbyskoen. Modsat oxfordskoen har derbyeskoen en åben snøre. Skoens bagstykke glider over forbladet og skaber en sko med grovere lukning.
Derbyskoen er egentlig en sko skabt til livet på landet. Den autentiske udgave er den såkaldte full-brogue. Den er forsynet med fine hulmønstre over tåkappen, langs siden og på bagkappen. Foruden den æstetiske værdi har hulmønstrene haft den funktion at lede regnvand væk fra skoene.
De første full-brogue’er dukkede op i Irland. Brogue er et gammelt gælisk ord, der betyder noget i retning af »en grov, stout sko«.
For purister er det strengt forbudt at kombinere derbysko med en mørk forretningshabit. I puristernes verden emmer en derbysko, og især full-brogue’en, endnu lidt af vådt græs, jord og møg. Derbysko skal benyttes til en sportsjakke med separate bukser eller et regulært tweedsæt, lyder deres dom.
Artiklen sko til jakkesæt har været bragt i Børsen Weekend for nylig i selskab med række foto af klassiske herresko.
Skriv et svar