Hvis der noget, der kan få mænd til at krydse klinger, er det måden, man bør pudse sine sko på. Jeg ved ikke præcis hvorfor, men det har sikkert noget at gøre med, at skopudsning traditionelt, ligesom cigarer og whisky, er en klassiker i herreværelset, dette fysiske og imaginære rum, hvor kvinder ikke har noget at gøre. Overhovedet.
Jeg skal dog gerne fortælle, hvordan jeg selv pudser mine sko …
1. Den hurtige
Skoene pudses med en børste af naturhår, evt. med lidt skosværte. Fokus på snude og yderkanter. Netto: 30 sekunder.
2. Skolebogen
Skoene rengøres med en rensebørste. Hvis der sidder snavs, der ikke lige løsner sig, tørrer jeg i stedet skoene af med en lunken fugtig klud.
Jeg sværter derefter skoene med en art forvokset tandbørste. Så polerer jeg dem med en pudsebørste reserveret til den skofarve, jeg har under behandling. Derefter får skoene lov at hvile. 20 minutter senere eller næste morgen polerer jeg skoene igen med en pudseklud. Netto: 3 minutter.
3. Den store omgang
Skoene kommer med ud på badeværelset. De skummes ind i mild shampoo og skylles med lunkent vand. Skoene tørrer natten over over. Så går jeg i gang med at bygge dem op. Jeg sværter og børster dem. Efter de har hvilet, sværter jeg de udsatte steder igen og polerer skoen med en klud dyppet i nogle dråber lunkent vand Kanten af skosålen og stykket af sålen under svangen sværter og pudser jeg også. Til allersidst olierer jeg skosålen på trædestykket. Netto: 10 minutter.
Det var det.
Fremgangsmåderne kan naturligvis variere lidt fra gang til gang, men sådan cirka bærer jeg mig ad.
Jeg skyr spray og bløde cremer. Dem er har jeg ikke fidus til. Det er klassisk skosværte eller mere præcist skovoks på tindåse, der dur.
Her er det så, at vi kommer til det nye sortiment i webshoppen. Jeg har nemlig indkøbt den skovoks, jeg selv benytter: Saphir Medaille d’Or i de store 100 grams dåser.
Pate de Luxe Saphir Medaille d’Or, som det fulde navn lyder, er en tudsegammel voks, som har 100 år på bagen. Nutidens Saphir Medaille d’Or er nært beslægtet med den oprindelige recept. Saphir Medaille d’Or benyttes af de bedste skomagere i England og Frankrig. Den præcise opskrift kan man ikke få fat på, men der indgår blandt andet bivoks og voks fra palmeblade i Saphir Medaille d’Or.
Hvilken farve skovoks skal man så benytte til sine sko? Ja, de sorte sko skal naturligvis have sort voks. De brune er straks en anden sag. Man kan altid benytte den samme farve, som skoene har. Men man kan også eksperimentere, hvis man hurtigt vil fremskynde en patina i skoene, og for eksempel vælge en bordeauxfarvet voks til de brune sko, eller en sort voks til de bordeuaxfarvede sko. Jeg vil dog anbefale, at man i første omgang holder sig til farven, der matcher skoenes originale farve.
Nu sagde jeg lige, at jeg styrer uden om cremer. Der er faktisk en enkelt undtagelse: mine cordovansko, dem af hestelæder. De får sjældent lov at smage andet end en børste, men engang imellem får de lidt creme udviklet specifikt til det fede cordovanlæder. Den jeg nu også sat på hylden af webshoppen til alle jer med sko af hestelæder.
Skosålerne, glem ikke skosålerne, slet ikke i våde Danmark. Jeg har nu i nogle år olieret sålerne af mine randsyede lædersko med nogle måneders mellemrum, og jeg kan konstatere, at behandlingen beskytter skoene og forlænger levetiden af sålen.
Så webshoppen rummer nu også udsøgt olie til lædersåle fra tyske Burgol, inklusive en pensel. Olien er specialudviklet af garverimesteren Andreas Ollert til den form for vegetabilsk garvet læder, som man benytter til skosåler på randsyede sko. Burgol har fået testet, at olien kan fordoble lædersålers levetid, og som sagt er min egen erfaring, at der er hold i en sådan påstand.
Pudseklude, sådan nogle har jeg også indkøbt til webshoppen. De er (selvfølgelig) de originale fra England. Du finder dem i værkstedet hos verdens bedste skomagere. De er fnugfri, store og vaskbare ved 60 grader og fås ikke bedre til den afsluttende polering.
Her er noget jeg har ventet på. Hidtil har jeg købt min Medaille d’Or fra Frankrig, og det er ærligt talt lidt bøvlet. Derfor: To tomler i vejrer for denne tilføjelse til butikken!
Dog: Ingen Renovateur?
Tak, godt at høre. Jeg bruger ikke selv renovateur mv. Det eneste, jeg bruger som alternativ til dåsevvoksen, er et et lille shampooskumbad til engang imellem. Men jeg er ikke religiøs og vil overveje at tage andre midler hjem, hvis der er mange, der efterspørger dem og har god erfaring med dem.
VH
Torsten
Kære Torsten, har du overvejet at tage nogle gode børster hjem til din webshop?
Dejligt med en pragmatisk gennemgang af skopleje. Som ny, og pavestolt, ejer af et par Crocket and Jones handgrade vil jeg dog gerne høre lidt om hvor ofte man bør pudse sine sko? Er der nogen særlige tegn man skal se efter?
Mvh Rasmus
@ Simon: Børster er på vej, men først om 1-2 måneder. Jeg vil gerne have fat i de helt rigtige, og de tager lidt tid at få bragt til verden.
@ Rasmus: Hvis du har lavet en god grundpudsning, kan du ugerne derefter nøjes med at pudse dem hurtigt op med klud eller børste, den jeg kalder “Den hurtige”, før du tager dem på. Det varierer lidt fra sko til sko, hvad de kræver.
VH Torsten
Er der nogen fare for at sådan en voks kan gøre ens støvler “for bløde”.
Er tidligere blevet anbefalet cremer – for at undgå dette.
Hej Torsten.
Det er super at du er begyndt at sælge Saphir. Jeg har hidtil købt mine i Tyskland.
Jeg er lidt forbavset over din manglende brug af cremer. Efter en god nedvaskning af skoene med en saddle soap, giver det læderet et fantastisk liv, hvis man grunder skoen med Meltonia eller lignende. Når det har stået og trængt ind -efter ca. 12 timer – kan man bygge en meget flot overflade op med Saphir.
Meltonia køber jeg i USA og det er virkeligt bøvlet. Kunne du ikke tænke dig at forhandle dette mærke som et supplement til Saphir? MVH Roy
@ Joshua: Traditionel skovoks er hovedmidlet til glatte sko af boxcalf. Det, man kan diskutere, er, om man kan nøjes med skovoks, eller også engang imellem skal bruge creme. Jeg gør det ikke selv, men der er andre, der har gode erfaringer med lejlighedvis brug af creme.
@ Roy: Tak for at dele din erfaring. Jeg er bekendt med metoden, du nævner, men benytter som nævnt selv en lidt mere simpel fremgangsmåde med lejlighedsvis vask og skumning i lunkent vand og efterfølgende opbygning med skovoks ad flere omgange. Jeg vil som sagt overveje andre midler på hylden, hvis efterspørgslen og de gode erfaringer er der.
VH Torsten
Rart at du har taget Saphir hjem, da jeg også hidtil har købt det direkte fra Frankrig. Synes også at Rennovateur er et rigtig godt produkt.
Vil prøve sålolien.
/Nicolai
Hej igen
Vil du ikke forklare, hvorfor du ikke mener, at man blot bør få sat en tynd gummisål under sine sko i stedet for at skulle behandle dem med olie?
Er det kun af æstetiske grunde? Jeg kan ikke se, at det gør nogen skade på skoen. Tværtimod skærmer den mod vand, gør skoen mere skridsikker og kan udskiftes, når den er slidt ned, så man ikke behøver at få hele skosålen skiftet.
Mange hilsner
Simon
Hej Simon
Jeg synes, det ville være synd at belægge et par fine og vellavede herresko med gummisåler, selv hvis sålerne er tynde. Gode herresko kan klare sig fint uden, hvis man passer på dem og får dem gensålet i god tid. Et større arrangement, fx meget kraftige derbysko eller støvler, der er tænkt at være mere terrængående, er en anden historie og kan bedre klare et par gummisåler i min optik.
VH Torsten
Simon skrev: “Vil du ikke forklare, hvorfor du ikke mener, at man blot bør få sat en tynd gummisål under sine sko…”
Så vidt jeg forstod på en skomager, er problemet at den tynde sål, som du klistrer på bagefter, i længden altid vil skabe en slags friktion med lædersålen, når vi nu taler om de industrielt fremstillede randsyede sko. Desuden skal skomageren jo som det allerførste slibe en del af læderet væk for at klistre den tynde gummisål på. Det er noget andet, når vi taler om sko, der er født med en randsyet gummisål.
Torsten skrev: ” Jeg skyr spray og bløde cremer. Dem er har jeg ikke fidus til. Det er klassisk skosværte eller mere præcist skovoks på tindåse, der dur.”
Der er meget tro involveret i det her! Jeg ved, der har været nogle lange diskussioner om emnet på det tyske skoforum (med bidrag af Saphir Germany). Man nåede frem til, at uanset om man udelukkende brugte creme hhv. udelukkende voks, så havde begge måder vist sig at bære frugt i praksissen og dette efter flere års polering med kun det ene middel. Den vigtigste konklusion var, at al pleje bidrog, uanset om det var voks eller creme. Uden pleje tørker læderet derimod forholdsvis hurtigt ud.
Mit personlige skopudsningsfif er en variant af Torstens 3’er “Den store omgang” – jeg laver en form for vådpudsning. Brug voks til boxcalf: væk med skidtet, fugtig klud, dyp pudsebørsten i vand, så børsten i voksen (ja, den er god nok – den skal ikke være drivende våd, bare fugtig), og gnub voksen ind i læderet i bedste “wax on, wax off”-stil som i Karate Kid. Gå så videre med det næste par sko. Når alle skoene har fået gnubbet voksen ind i læderet, går vandgejlingen i gang. Dyp selvsamme børste i vand (igen, ikke drivende, men fugtig), og begynd at pudse på det første par sko. Bare over hele skoen uden at dvæle for længe ved hvert enkelt sted. Fortsæt med alle skoene. Begynd forfra. Gentag dette mønster indtil alle skoene har fået en dyb, frygtindgydende, mørk glød. Det kan fx gøres en gang om ugen, og hver gang skoene har været med på arbejde, kan de bare tørres af – de holder gløden.
Torsten,
Hvor ofte vil du bruge sålolien? Lige så ofte som du pudser eller eks. en gang om måneden?
/Nicolai
Nicolai, der er ingen klar metodik her – det afhaenger af den specifikke skosaal, aarstid, hvor ofte du bruger skoene mv. Men bruger du skoene jaevnligt, er en gang om maaneden nok saadan i traeskolaengder, er min erfaring.
VH Torsten
Super du er begyndt at handle Saphir 🙂
Hvad bruger du af shampoo til den store tur…har et par der har taget skade i vintervejret nemlig
Hej Torsten.
Har du nogen sinde problemer med, at hårene på sværtebørsten gror sammen og stivner helt til, når sværten er blevet påført skoen? Og i givet fald hvad gør man så?
Jeg har selv altid problemer med det og er begyndt at skylle sværtebørsten i lunkent vand med lidt opvaskemiddel efter hver skopudsning. Det er dog et træls stykke ekstraarbejde ved hver pudsning, og man ender jo selv op med tilsværtede fingre efter hver rengøring..
Det virker ikke til, at der er ret mange andre, der har de samme problemer. Jeg har i hvert fald ikke kunnet finde andre råd herom på nettet.
Til orientering bruger jeg sværtebørster med hestehår og jeg har netop modtaget 3 stk. dåser med voks fra Saphir Medaille d’Or fra webshoppen, som jeg skal til at tage hul på.
Mvh. Jesper
Hej Jesper
Påsmøringsredskaber bliver beskidte. Læg dem i en pose eller skuffe for sig. Som alternativ til den runde børste med hestehår kan du benytte en tandbørste eller en anden stivere lille børste. De smører ikke så godt på, synes jeg, og de bliver også fedtet ind i voksen, men de er lidt lettere at rengøre. En svamp eller en klud er også muligheder.
VH Torsten