Undertøj i jakkesættets univers
Der er mange store spørgsmål i livet. Et par af dem lyder: Skal man bære undertrøje under skjorten? Og skal man bære boksershorts eller underbukser, der holder om kronjuvelerne?
Lad mig anskue spørgsmålene fra en vinkel, hvor vi er i jakkesættets univers.
Undertrøje og skjorte
Jeg finder i den sammenhæng undertrøjen overflødig. Skjorten er for mig at se allerede en halv undertrøje. Mangler jeg varme, finder jeg en slipover eller pullover frem, eller en varmere jakke og frakke.
Krav til undertrøjer
Kan man lide at gå med undertrøje, skal man sikre sig, at halsudskæringen er dyb foran, og gerne også i nakken. Under alle omstændigheder bør udskæringens søm være flad. Ellers får vi det lidet flatterende resultat, hvor undertrøjens halsudskæring ligger som ring i skjorten og engang imellem ligefrem kan skimtes i jakken.
Dernæst bør undertrøjen sidde stramt om overkroppen, så skjorten kan glide frit og ikke fremstår kluntet. Har undertrøjen korte ærmer, skal de ligeledes smyge sig om overarmen. Undertrøjen må være hvid, så den øjnes mindst muligt.
Krav til underbukser
Underbukserne bør som hovedregel også være hvide eller i hvert fald lyse, så man kan se, at de er rene. De mest traditionelle underbukser er boksershorts. De understøtter habitbuksernes snorlige fald mod jorden foran, da de ikke fremhæver kronjuvelerne til forskel fra trusser, der har det med at løfte de ædlere dele. Gode skræddere bemærker i øvrigt, hvilken form for underbukser man foretrækker – og i øvrigt er konfigureret på de kanter – og tilpasser habitbukserne derefter, så de ikke strammer uflaterende.
Undertøj er i bomuld
Både undertrøje og underbukser tilvejebringes i bomuld. Den elastiske ribudgave, som Jockey introducerede i midten af 20. århundrede, figurerer som det klassiske bomuldsvalg til tætsiddende undertøj, men mulighederne er mange. Der er også dem, der foretrækker silke.
Thomas B. skriver
Jeg går altid med undertrøjer under skjorten. Både for varmens skyld, men også fordi den medvirker til, at min skjorte ikke glider op af bukserne og poser over bæltet. Det synes jeg mine skjorter har en tendens til, hvis jeg ikke har noget på inden under.
Torsten skriver
Thomas, sådan som du beskriver det, lyder det til, at ærmegabet (hvor ærmet møder skjortekroppen) er for stort. Et mere tætsiddende ærmegab betyder, at du ikke trækker i skjortkroppen, når du bevæger armene.
VH
Torsten
Lars skriver
Et af de store spørgsmål er også om undertrøjen skal hænge løst udenfor underbukserne eller stoppes inden i. Er der tradition for det ene eller det andet?
Lars
korte-bukser.dk
Anonymous skriver
Vil tilføje et par betragtninger:
En undertrøje kan for mit vedkomne afhjælpe svedpletter under skjortearmen, da væden opfanges i en undertrøje med lange ærmer (tshirt). Derudover kan brystvorter være synlige gennem en hvid eller blå skjorte alt efter stofftet; her hjælper undertrøjen også. Jeg går efter flade næsten gennemsigtige tshirts med flade sømme, der ikke kan fornemmes under skjorte. Synes det ser frygteligt ud, når man kan fornemme undertrøjen underneden. Har i øvrigt hørt, at grå undetrøje skulle gøre sig bedre end hvid, hvad dette angår, men har ikke erfaring med det. Hvad angår underbukser, er semiløse boksershorts klart at foretrække; er selv stor fan af danske Hammerthor.
Hr. M
Anonymous skriver
Jeg benytter stortset altid undertrøjer – med korte ærmer og v-hals såklart – fra JBS under skjorten. Mest fordi jeg er en frossenpind, og dels fordi jeg syntes at det forlænger skjortens liv, og som skrevet ovenfor minimere svedpletterne under ærmerne, skulle man formaste sig til at lægge jakken. Kun forsøger jeg at undgå undertrøjer i forbindelse med tynde hvide skorter, hvilke typisk er et sommerfænomen. Der bliver det tydeligt med en undertrøje. Med hensyn til underbuksen, så foretrækker jeg selv tights, da jeg ikke bryder mig om et frit flagrende vedhæng, unanset hvorgodt skrædderen tager højde for faldet.
For så vidt gælder selve varen, så har jeg næsten udelukkende benyttet JBS i mange mange år, og har kun godt at sige om deres produkter, kvalitet og holdbarhed. Så gør det jo heller ikke noget, at det er et Dansk produkt.
VH
Kaare