
Min erindring om en teba-jakke
Jagt har påvirket herrebeklædning. Norfolk-jakken og raglanfrakken i tweed er to kendte eksempler.
Teba-jakken er en tredje ætling af jagten. Den er spansk, mens så meget andet, herunder norfolk’en og raglan’en, er fra England.
Jeg husker “la teba” tydeligt fra min tid i Madrid, hvor jeg boede i min pure ungdom. Det skal med, den ikke var favoritten blandt de spanske mænd i gadebilledet. De fleste ældre, pensionerede mænd tøffede rundt i skjorte og cardigan eller pullover. Men engang imellem kom en kavaler spadserende, ikke sjældent med fruen under armen, i en finere flaskegrøn, beige eller marineblå jakke, der bedst kunne beskrives som en blanding af en cardigan og en sportsjakke. Det var teba-jakken.
Den spanske kong Alfonso XIII krediteres for teba-jakken. Han gik på jagt med Hertugen af Teba og forærede den generelt velklædte hertug en særdeles bekvem jagtjakke engang i 1940’erne. Hertugen blev begejstret for den, lod den kopiere hos sin skrædder og gjorde den til sin signaturjakke. Folk på hertugens egn døbte jakken en teba-jakke. Firmaet Bel y Cia i Barcelona bad dernæst om lov til at designe og markedsføre en jakke som hertugens under navnet teba. Jakkedesignet og -navnet blev kendt i hele Spanien.
Det er især konstruktionen uden indlæg i skulder og brystparti og de lige forstykker, der sammen med det fortløbende hak-løse revers karakteriserer teba-jakken. De påsatte lommer og rustikke knapper er andre lidt specielle detaljer.
Den tætte uldstrik, som teba-jakken tit sys af, er også en del definitionen af en teba-jakke. Og er så alligevel ikke en sikker markør. Historisk har tweed også været meget anvendt til forarbejdning af teba-jakker. I dag ser man tillige teba-jakker i lærred, kashmir og bomuld.
Sådan bruges en teba-jakke
Tebajakken er bevendt, hvis sportsjakken føles for fin. En teba kan dog være tricky at kombinere med anden beklædning, fordi den både har jakken og trøjen i sig.
Justo Gimeno i Zaragoza, der er storproducent af teba-jakker, viser her en nonchalant elegant vej. Bemærk, at slipset er i spil. Det er fristende at lade det fly. Men slips eller anden silke om halsen sikrer, at stilen ikke bliver for anonym. I vinterudgave duer teba-jakken med bukser i fløjl (se foto øverst), molskind eller flannel. Man kan sikkert også få den til at passe med lærredsbukser eller et par jeans.
Der kan du købe en teba-jakke
Der må naturligvis stå en spansk producent eller skrædder bag en teba-jakke. De kan traditionen bedst. Mest berømt er Bel y Cia i Barcelona, der som nævnt var de første til at kommercialisere teba-jakken. De syr den også efter mål. Justo Gimeno er også kendt for sine teba-jakker og er leverandør til flere butikker, fx butikken Last of England og skjortemageren Burgos.
Vel mere kuriøst end egentlig elegant? Men tak for horisontudvidelsen. Tør man spørge, om redaktøren selv kunne finde på at bære et sådant klædningsstykke?
Absolut. Jeg har taget tilløb i flere år. Er blevet stoppet, fordi jeg allerhelst vil have spansk skrædder til at løse opgaven – og han ikke lige været ved hånden.
Det vil jeg glæde mig til at se. Håber snart, projektet lykkes!
Bare for god ordens skyld: Bemærk at Bel y Cia ikke laver bespoke, men kun MTM.
En interessant hybrid. Jeg må ærligt erkende, at jeg ikke finder den videre elegant – i hvert fald ikke ud fra billedmaterialet her. For mig minder den for meget om en sweatshirt (primært på billedet med den ensfarvede grøn/brune, nr. 3), der prøver at være en jakke. Det er nok manglen på det stivede bryst og skuldre, der gør det.
Jeg vil dog bestemt ikke afvise, at den kan gøre det godt i den rette sammenhæng. Der er så utroligt mange forskellige typer jakker, som i hvert falder undertegnede finder mere stilede (og ikke mindst nemmere at kombinere med andet tøj), så jeg ville nok vælge mange andre før jeg turde begive mig ud i denne.