Jakkesæt med historie
Du må have dig et jakkesæt i Solaro.
Jeg har tidligere promoveret klædevaren, men hør nu her, hvilken historie der følger med:
Født i laboratoriet
Vi er i troperne. Menuen lyder på gin & tonic, tropehjelm og indfødte med spyd og penisfutteral. Moskitomyg farer rundt som elektroner.
Den hvide mand sveder. Hans lyse hud brænder i solen.
Lykkeligvis arbejder videnskaben i højeste gear. Kolber syder og drypper i Tyskland og England.
Det er især en mand, vi skal fæstne vores lid til, dr. Sambon, italiener af oprindelse, nu bosat i London, hvor han er tilknyttet London School of Tropical Medicine.
Baseret på studier i Tyskland om tropetøj er han i færd med at udvikle et nyt beskyttende klædestof. Han har allieret sig med væveriet Ellis & Johns.
Magiske egenskaber …
I 1907, tre-fire år efter lanceringen af “Solaro”, som han kalder stoffet, redegør han for stoffets magiske egenskaber i Journal of Tropical Medicine. Pointen er, at stoffet ikke bare forhindrer solskoldning som hvidt og lyseblåt tropetøj, men også absorberer tropernes farlige ultraviolette stråler.
“Jeg satte mig for at skabe et klædestof sammensat af hvide og sorte, hvide og røde eller hvide og orange garner vævet på en sådan måde, at det fik en dække eller ydre overflade af hvid farve og et skudgarn eller indre overflade af sort, rød eller orange,” skriver dr. Sambon om Solaro.
Videnskabeligt modtages dr. Sambons stof desværre med en vis skepsis.
Et amerikansk studie med test på 500 soldater konkluderer, at der er intet sundhedsfremmende i Solaro-stof. Tværtom er Solaro “ekstremt ukomfortabelt” og “formentlig sundhedsskadeligt.”
Chik og klassisk klædestof
Men hvad gør det? Det kan være, stoffet ikke redder den hvide mand i troperne. Som klædevare har Solaro stadig stil og historie. Sådan ræsonnerer englænderne karakteristisk verdensfjernt.
Og i engelsk skrædderi etablerer Solaro sig som en connaisseur-klædevare. Den dukker op engang imellem på en selvbevidst herre som et anderledes og chikt jakkesæt forår og sommer, og stadig et meget klassisk og rigtigt jakkesæt, fordi stoffet er et ætling af kolonitiden, som har certificeret så meget i den traditionelle herregarderobe.
Solaro i flere udgaver
I dag er der flere varianter af Solaro. Englænderne har deres fra Smith Woollens som går for at være mest tro mod originalen. Italienerne, bla. Drapers, har andre og lidt lettere varianter, nogle i bomuld i stedet for uld.
I alle tilfælde er varen vævet tæt og hård som en gabardine og med et klart skudgarn i rødt, blåt eller grønt, som træder tydeligt frem på vrangen af stoffet. På forsiden er effekten mere afdæmpet, for så vidt stoffet changerer i solen. Vævning kan være en almindelig twill eller sildeben.
Den variant, jeg bærer med rødt garn og olivenfarvet effekt i nuancen i en sildebensvævning, er fra Smith Woollens. Netop den variant af Solaro er – til pejlemærke, ikke nødvendigvis anbefaling – om noget stof det arketypiske Solaro-stof til et skræddersyet jakkesæt.
Kilde
Artiklen European Cloth and “Tropical” Skin (2009) i Bullentin of History of Medicin.
[…] Solaro er endnu en mulighed inden for jakkesæt under solen. Jeg har prist stoffet flere gange. Jeg kan lide, det changerer. Jeg lide Solaros historie. […]