De nødvendige lange strømper
Lange strømper, knæstrømper, der går over læggen, er nødvendigt gear, hvis man er til jakkesæt og pæne bukser. Med de lange strømper undgår man at vise bare underben, når buksebenene glider op, idet man sætter sig ned.
Jeans og chinos forlanger ikke i alle tilfælde lange strømper. De sidder normalt tættere og flytter sig ikke nær så meget, hvis man bukker benene.
Sjældne lange strømper til mænd
Lange strømper kan være svære at finde, særligt i Danmark. Jeg husker, jeg er stødt på dem i Magasin og Britannia. Jeg mener, de var fra engelske Pantharella.
Så forleden endte jeg på en hjemmeside for KT-Strømpen, en gammel dansk producent af strømper. Til min overraskelse fremviste de et stort udvalgt af lange strømper til mænd. Jeg ringede til ejeren, Jacob Busch, og talte med ham om strømpeproduktion. Han sluttede af med, at han – kvit og frit – ville sende mig eksemplarer af deres lange strømper til mænd, så jeg og mine læsere kunne få et bedre indtryk af hans strømpevare.
Et kig på KT-Strømpen
Hvad kan de lange strømper fra KT-Strømpen?
Jeg vil kalde dem basisstrømper i den klassiske herregarderobe. De forekommer velstrikkede, og garnet fejler bestemt ikke noget. Jacob Busch fra KT-strømpen fortalte mig, at de for 15 år siden flyttede produktionen fra Danmark til Pakistan. Dog kommer garnet stadig fra Europa, og maskinerne er de samme. Så det giver mening, at kvaliteten føles helt i orden.
Ligesom strømper fra tyske Falke er knæstrømperne fra KT-Strømpen kraftigere end sydlandske cotton lisle-strømper, der kan være så tynde, man næsten se igennem dem. Så er man til de delikate, fine knæstrømper fra firmaer som Marcoliani, Bresciani eller Corgi, er KT-strømper ikke løsningen.
De er heller ikke en løsning, hvis man vil boltre sig i farver. Udvalget lyder på marineblå, koksgrå og sorte knæstrømper. Til daglig er et sådant udvalg dog ikke værst. Det kan faktisk være tilstrækkeligt, selv om et par vinrøde strømper i sortimentet klart ville have tilført mere fleksibilitet.
Det er en udfordring, at KT-strømperne kun kommer i to størrelser, 40-43 og 44-47. For at lange strømper skal bliver oppe, skal de nå op over læggen, og det gør i de ikke på mig, der er en størrelse 46-47. Jeg tænker, KT-Strømpen i 44-47 reelt matcher fødder i størrelse 44-45 bedst, og mon ikke, det gælder ved størrelse 40-43 også – at de matcher en fod i størrelse 40-41 bedst.
Strømpestørrelse er dog en lidt specielt sag, som Jacob Busch fra KT-Strømpen gjorde opmærksom på. Materialet, og hvordan det strækker sig, betyder meget for, hvordan strømpen tilpasser sig fødderne. Så modeller i samme størrelser kan arte sig forskelligt, idet man trækker dem på.
Bortset fra enkelt par i 100 pct. uld indeholder alle strømper fra KT-Strømpen polyamid. Det er ikke usædvanligt. Man ser kombinationen hos alle strømpeproducenter. Polyamid hjælper på slidstyrken. Men man kan have en ideologisk modstand mod plastmaterialet, og nogle mandeben er direkte allergiske over for plastmaterialet.
Hvad angår den berømte “hand-linked toe”, hvor tåspidsen ketles sammen på maskine med resten af strømpen, så man undgår en garnrand i tåspidsen, benytter KT-Strømpen ikke hin teknik. Til gengæld er tåspids og strømpe syet så fint sammen med en tynd nylontråd, at man knap bemærker eller føler, at de ikke er ketlet sammen.
Konklusion – knæstrømper fra KT-Strømpen
Som sagt, lange strømper fra KT-Strømpen kan udmærket fungere som dagligdagstrømper i en klassisk herregarderobe, hvis fødderne ellers kan passe en af de to størrelser, og hvis man har det fint med det skrabede farveudvalg og den kraftigere strik. Det skal her med, at prisen er rigtig fornuftig, som man siger. 65-90 kr. lyder udsalgsprisen på et par lange strømper til mænd fra KT-Strømpen.
Jeg vil nøjes med at donere de tilsendte modeller til en bekendt med mindre fødder, eller den lokale Røde Kors-forretning.
Foto: Den velklædte mand
.com skriver
De knælange strømper fungerer reelt set bedst på det teoretiske plan for mit vedkommende.
Det seneste årti har benklæder været så tilpas smalle at knælange strømper giver udfordringer som desværre overgår fordelene, jeg vil sågar påstå at det kun hjælper ganske lidt at forøge vidden.
Har selv benklæder der i vidde er endog meget store og selv her klæber ulden forbandet meget til de lange strømper og giver et stort irritationsmoment i løbet af dagen.
Eneste løsning som jeg ser det ville være inderfor i hele bukselængden og det er ikke spor almindeligt i dag, ved bespoke kan det jo blot ønskes men i RTW er det ganske sjældent.
Jeg vil tro at disse udfordringer er den primære årsag til at mænd i det store hele ikke køber de lange strømper længere, dermed fjernes også grundlaget for at finde dem ret mange steder.
Det vil være interessant at høre Den Velklædte Mands læsere om deres erfaringer på området.
Mvh
.com
Torsten skriver
God pointe vedr. dagens meget smalle habitbukser. Knælange strømper skaber da en del friktion med bukserne. For os, der foretrækker det mere klassiske snit i buksen, er de dog stadig et must, vil jeg sige. Det er rigtigt, det engang imellem kan ske, strømper binder til også bukseben med vidde. Cotton lisle i stedet for uld plejer i de tilfælde at løse problemet.
Potter skriver
Hmm, det er et problem, som jeg ikke engang vidste fandtes!
Jeg bærer selv knæstrømper af forskellige mærker (Falke, Bresciani, franske udmærkede DoréDoré som findes i Magasin osv., også danske Egtved produceret i Litauen) til stort set alle bukser, jeans, chinos, sports- og habitbukser osv. Det eneste, der kan irritere, er når de ikke sidder tilpas stramt og skal trækkes op hele tiden. Dette har fx vist sig tilfældet hos britiske Pantarella, men ikke hos de øvrige ovennævnte.
.com skriver
Jeg noterer mig at irritationen er størst ved benklæder i flannel og knælange strømper i ren uld eller uld blend
Denne friktion mindskes ved brug af tynde bomulds strømper og mindre uldne benklæder så at sige.
Det er dog stadig ikke optimalt for mit vedkommende og jeg bruger derfor oftest mid calf længde strømper hvorved hele problematikken udebliver.
I forhold til at underbenet syner frem når man sidder ned styrer jeg udenom da mine benklæder ikke stumper a la det man ser på Pitti Uomo.
Thom Browne looket er ikke for alle i guess😁😁
Mvh
.com
Peter skriver
Jeg har i flere omgange – hos nu desværre ophørte Findsen i Odense – købt knælange strømper fra Egtved. De er i uld med polyamid/nylon.
De senest købte har været bekvemt længere i skaftet. Jeg bruger str 42, så jeg har sjældent problem med strømpestørrelsen.
Jeg bruger dem også for varmens skyld om vinteren.
David R skriver
Jeg har prøvet flere modeller i uld og uldblandinger fra både Egtved og KT. Desværre er ingen af dem lange nok til at komme ordentligt op over læggen, så de bliver siddende. (Jeg bruger str 42 i sko og er 188 cm høj.)
Indtil videre er det kun Falke, der er lange nok til mig.
Jørgen Nexøe-Larsen skriver
Jeg var i Milano til designmessen sidste måned. En fantastisk by, som jeg ikke havde besøgt i mange år.
I gamle dage hos Brødrene Andersen købte vi normalt strømper/sokker fra Pantherella og Falke. I de senere år har jeg købt disse fra Falke – Airport er udmærkede. Men i Milano fandt jeg en forretning, som også har en website “Intimissimi”. Jeg købte 6 par lange bomuldsstrømper af fin kvalitet, og de er rigeligt lange! Nu da sommeren har meldt sig, ser det jo godt ud med et par shorts. Ja-ja, jeg er jo af den gamle skole.
Bedste hilsner Jørgen Nexøe-Larsen