Bedst klædte mand i 2017
Der er konkurrencen Årets velklædte mand, arrangeret af nærværende tidning, og der er konkurrencen Årets bedst klædte mand, som magasinet Euroman afholder. Lukas Lunøe har brilleret i sidstnævnte dyst. I 2017 valgte Euromans læsere ham til den bedst klædte Euroman-læser.
Nonchalant elegance
Og han klæder sig også fortræffeligt, unge Lukas. Han har akkurat rundet 20 år. Alligevel ser man et falkeblik for snit, farver og teksturer. Den høje, slanke statur er selvfølgelig et godt udgangspunkt. Tøjet tenderer til at falde nonchalant elegant på en sådan kropsbygning.
Fra punker til gentleman
Lukas fortæller, at han tidligere klædte sig punk’et. En dag blev det ham for meget. Den klassiske garderobe ankom som den nye, behagelige løsning, hvor han kontinuerligt kan tune detaljerne.
Naturligt snit
I modsætning til mange unge mænd i jakkesæt bryder Lukas’ sig ikke om slimfit-stilen. Hans jakke kan uden problemer knappes, og skuldrene har tilmed lidt polstring. Det er ikke, fordi stilen er løs, det er den ikke. Den er bare passende, hvis jeg skal sige det. Jeg kan lide at se en uanstrengt tøjstil på et helt ung mand. Det ser man alt for lidt.
Der står Suitsupply på foret i meget af Lukas’ tøj. Han browser ofte rundt i den succesfulde hollandske konceptbutik, der på få år har indtaget den ene storby efter den anden med et bredt, tilgængeligt udvalg af jakkesæt, jakker og smart casual. Lukas’ jakke – en blazer – er en af de eksklusive modeller med løs hårdug/kanvas i jakkens frontstykke.
Det multifoldede slips har Lukas’ handlet hos det svenske firma Berg & Berg.
Bukser med spændetamp
Bukserne, der hensigtsmæssigt knækker i den hvide farve i selskab med den kridhvide skjorte, er forsynet med spændetamp i siden, et populært valg i disse år. Jeg har tidligere argumenteret for livrem eller bælte, men en spændetamp er naturligvis helt legitimt stadigvæk, især på et par lette sommerbukser.
Man bemærker også, der er læg i bukselinningen. Flere stilpoint. De fleste unge fravælger uheldigvis den bekvemme og stilskabende detalje i et forsøg på at være med på den kedelige flat-front-mode.
Skjorten kan kritiseres
Skjorten, made-to-measure fra Suitsupply, har små syditalienske folder ved skulderspidsen. De ser så at sige rigtige ud. Personligt bryder jeg mig ikke om at se industriel produktion, der imiterer håndværksmæssige detaljer. Det bliver kunstfærdigt. Læs Adolf Loos! siger jeg bare.
Skjorten er i det hele taget nok den svageste komponent i Lukas’ samlet set glimrende påklædning, hvis man tager skjortens pris på 1.200 kr. med i betragtningen. Fronten er fin, men bærestykket er til den smalle side og ikke helt korrekt vinklet i forhold til Lukas’ skulderstilling, hvilket man tit støder på i stangskjorter og målkonfektionerede skjorter. Ærmegabet kunne passe bedre. Og ærmerne er en smule korte. Skræddersyede skjorter er da løsningen, hvis man vil have den perfekte pasform. Sådan er det bare.
Smukt ur
Rundt om Lukas’ håndled sidder et meget passende dress-ur, vintage fra Longines. Han har købt det hos Krognos på Frederiksberg Allé.
Altid lange strømper
“Jeg går altid med lange strømper,” siger Lukas.
Jeg kan kun være på linje med ham.
“Skoene er blot limede,” undskylder Lukas.
“Men jeg jo kun studerende,” forklarer den unge mand sig med henvisning til finanserne.
Han skal ikke undskylde noget, årets bedst klædte mand. Hans tøjstil er virkelig fortræffelig. Jeg kan ikke komme i tanke om en mand på 20 år i Danmark, jeg har set, der har så moden og ferm behandling af mandens klassiske garderobe.
Lukas vil være en vanskelig modstander for Lasse Hedensted et al. i kampen om at blive Årets velklædte mand 2018.
Foto: Den velklædte mand
Pictor skriver
Særdeles glædeligt at se en ung herre, der er velklædt på en klassisk og udemonstrativ måde. Helhedsindtrykket er meget fint, og jeg håber, at stilen kan danne skole blandt de unge oven på Lukas’ topplacering i Euromans konkurrence. (Det forlyder heldigvis, at der i de lande, som omgiver os, allerede er indledt en tiltrængt bevægelse hen imod et mere rummeligt, tidløst snit; men i Danmark, hvor bondskheden ikke fornægter sig på tøjfronten, synes folk stadig at klamre sig til forestillingen om, at en herre skal gå i korte damejakker og tøj, der er smurt på med kniv. Lad os håbe, at Lukas ved sit eksempel kan bidrage til at fremskynde bevægelsen bort fra dette æstetiske nulpunkt).
I småtingsafdelingen er jeg er personlig ikke tilhænger af at lade nederste ærmeknap være uknappet, en effekt, som vistnok regnes for en smule parvenuagtig. Og når jeg finder luppen frem, kan jeg vel også give Torsten ret i, at skjorteærmerne muligvis er til den korte side, men sådan noget er svært at bedømme ordentligt, for selv om alt er udmålt med den fineste pipette fra morgenstunden, skubber tingene sig jo lidt i dagens løb, så her må vi lade tvivlen komme det unge menneske til gode. Og som sagt: Disse ankepunkter er under alle omstændigheder i småtingsafdelingen.
Derimod kan der, som Lukas’ selv er inde på, nok med fordel oprustes lidt på skofronten.
Her er udfordringen naturligvis, at gode sko – navnlig af de velkendte mærker som eksempelvis Crockett & Jones, Church’s og Edward Green– ikke ligefrem er gratis, og at man tilmed skal have mindst to par (og helst lidt mere end det) at veksle mellem, så samme par sko ikke bruges flere dage i træk til skade for holdbarheden. Men heldigvis er der også udmærkede sko til mere overkommelige priser. Fashion Showroom i Malmø (http://www.fashionshowroom.se/pages/home.php) – der er et slaraffenland for fattige studenter o.l. med ambitioner i retning af velklædthed – har f.eks. randsyede sko af fullgrain-læder fra det ukendte portugisiske mærke John Lakes til 1.000 svenske kroner, og når der er udsalg, ryger prisen helt ned på 800 SEK. Jeg har selv tre par, og de er uden at være verdens ottende vidunder aldeles fortrinlige. Budgetmærker som Meermin, Orban’s og Myrqvist (for blot at nævne nogle få blandt adskillige) har også et fornuftigt prisleje, dvs. mellem 1.100 og 1.500 kr., og har fået rosende omtale af folk, som har forstand på klassisk kvalitetsherrefodtøj.
WristMech skriver
Flot analyse! Det kan vi alle lære noget af. Den eneste kommentar er på “mit” område, som er ure. Det er et virkelig flot Longines i utrolig god stand (og Krognos er et godt sted at købe det). Den eneste anke er, at læderremmen ikke er bred nok, da man kan se spring bars metallet. Køb en rem, der er cirka en mm bredere, og det vil se meget mere harmonisk ud. Men ellers kun en stor ros. Det er ikke altid man ser at uret matcher tøjets stilkvalitet, men her er det gjort helt fantastisk.