Lukas Lunøe er Årets velklædte mand 2018
Stor palaver sidste år førte til en ændring af reglerne. Juryens indflydelse på, hvem der skal være Årets velklædte mand, dalede som en udløber fra 50 til 30 procent.
Om det har haft afgørende indflydelse på årets resultatet, er ikke til at sige.
Man kan konstatere, at vinderen blandt de 12 kandidater, Lukas Lunøe, har hentet rigtigt mange almindelige stemmer, men også en flok jurypoint.
Nummer 2, Lasse Hedensted, sidste års mester, var juryens favorit med hele 13 ud af 30 mulige point. Han havde heller ikke en dårlig opbakning af stemmer. Men de var altså ikke nok til at forsvare titlen.
Fortolkning af juryens dom
Tøj er ikke svært at bedømme. Alle har en umiddelbar holdning til det. Til gengæld er det svært at blive enige om en dom. Det ser vi.
På den anden side er der en tendens i juryens stemmer, som ikke er uinteressant at dvæle ved. De tre jurymedlemmer har uafhængigt af hinanden fordelt deres stemmer på kun fire ud af 12 kandidater.
Jeg har over årene flere gange kommunikeret med alle tre jurymedlemmer – G. Bruce Boyer, Alan Flusser og Bernhard Roetzel, og jeg tror, der er primært to forhold, der påvirker deres syn i en situation som her, hvor de præsenteres for nogle foto:
- Har personen praktisk styr på sin påklædning fra slipseknude over bukselængde til brug af farver og mønstre?
- Fremstår personen umiddelbart elegant, overbevisende stilmæssigt?
Punkt 1 er til at gå til. Punkt 2 er mere flyvsk.
Tager vi vinderen, Lukas Lunøe, kommer jeg til at tænke på noget, han sagde, da jeg fotograferede ham, som måske kan illustrere, hvordan en umiddelbar effekt, punkt 2, kan slå igennem.
“Jeg bryder mig ikke om slimfit-jakkesæt,” sagde han.
95 pct. andre på hans alder, der er til jakkesæt, ville begære netop et slimfit-jakkesæt.
Lukas Lunøe forholder sig derimod kritisk til modebilledet. Han ved intuitivt, at han med sin slanke statur vil fremstå mere elegant, graciøs, hvis der er lidt svaj og vidde i tøjet, bare en lille smule, og hvis jakken har længde. Korrektheden i tøjet ufortalt skaber han derved figur, som umiddelbart charmerer, overbeviser.
Jeg er meget lidt for at bruge det fortærskede internetbegreb sprezzatura, men det er vel netop den egenskab, den diskrete nonchalance, som Lukas Lunøe serverer og får tilskueren til umiddelbart at kvittere for.
At Lukas Lunøe bliver Årets velklædte mand 2018, er ikke ufortjent.
“This young man shows promise and the potential to become a style arbiter in the near future,” som Alan Flusser skriver til mig om Lukas Lunøe.
Tendenser i stemmer
Man kan blandt andet udlede følgende resultater til videre fundering, hvis man leger lidt med data i afstemningen:
- De gamle læsere, de, der har fulgt Den velklædte mand over fem år, hælder til Michael C. G. Iversen og Jonas Barlyng
- Folk i 20’erne har mest stemt på Lukas Lunøe og Jacob Rievers
- Kvinderne er til Lukas Lunøe, Michael C. G. Iverser og Jonny Nielsen
- Advokaterne kan især lide Jakubs og Johnny Nielsens tøjstile
Citater fra Årets velklædte mand 2018
Flere, der har stemt, har føjet en kommentar til deres stemme. Et udpluk:
- Stilen er skøn, ganske velklædt, men på en opnåelig måde (Om Lukas Lunøe)
- Lukas beviser overfor andre unge, at man godt kan være velklædt, selv om man ikke har 10.000,- til et jakkesæt! Selv når jeg er stødt på Lukas klædt til uformelle settings, er han passende velklædt med sans for detaljen. Jeg giver min stemme til Lukas fordi at han er et forbillede for unge, om at “turde” herretøjet på sin egen måde.
- Perfekt balance mellem det klassiske og det excentriske (Om Michael C. G. Iversen)
- Det var et tæt opløb mellem Henrik Ole Madsen og Jonas Barlyng, men Henriks rekvisitter og detaljer i form af den røde stripe i jakkesættet gjorde forskellen.
- Stilfuld, personligt nedtonet (Om Emil Holck)
- Harmonisk, både internt mellem de enkelte beklædningsstykker og i forhold til bæreren. Det ser naturligt ud, og ligner i modsætning til visse andre kandidater ikke en udklædning, selvom der stadig er upraktiske (subjektivt) detaljer såsom seler. Samtidig har kombinationerne kant, og falder ikke i grøften som kedeligt eller konformt. (Om Marc Yang Lauridsen)
- Stilfuld med moderne kant (Om Hans Christian Sørensen)
- Han går i et med sit jakkesæt. Hviler i det. Velklædt men på den afslappede og cool måde. Ikke nogen udstilling/påklædning, men bare relaxed og ordentlig! (Om Henrik Ole Madsen)
- Ung studerende med et formentlig begrænset budget kommer imponerende langt med et tilrettet genbrugsjakkesæt, i kombination med nedtonet slips og skjorte, der ikke larmer. Påklædningen vidner i sjælden grad om en sandsynligvis nobel personlighed hos bæreren. (Om Jacob Rievers)
- Harmonisk helhed, velsiddende og med samspil i farver. Ingen umiddelbare skønhedsfejl og så skader en atletisk fysik ikke det samlede indtryk. (Om Jakub)
- Personligt & velgennemtænkt look (Om Jacob Schmidt)
- Hans udtryk, sammensætning af tøj og hans “leg” med farver udsender nogle herlige, sofistikerede signaler om interesse, bevidsthed og ikke mindst god stil. Han virker til at leve det fuldt ud og ikke som en hobby. (Om Johnny Nielsen)
- Et tradisjonelt, men nå til dags uvanlig valg av habitt (eks. med tanke på kulør), inklusive et godt valg av tilbehør – fargen på skoene står spesielt godt til habitten. Det hele passer godt til bæreren, og han ser rett og slett komfortabel ut i det! (Om Jonas Barlyng)
- Lasse er uden sammenligning den mest gennemført velklædte mand af de nominerede. Stilen er klassisk, og alt er nøje gennemtænkt og udvalgt. Selv skægget er imponerende velplejet.
Den nye kongerække
Havde der været en pokal, skulle den nu indgraveres et nyt navn, Lukas Lunøe. I stedet nøjes vi med elektronisk opremsning af kongerækken. Her er Årets velklædte mand fra 2012 til 2018:
2012: Michael C. G. Iversen
2013: Advokaten
2014: Aflyst (pga. bogproduktion)
2015: Michael C. G. Iversen
2016: Kaptajn Madsen
2017: Lasse Hedensted
2018: Lukas Lunøe
Applaus til kandidaterne
Tak til alle kandidaterne, der modigt er trådt frem på scenen. Vi andre lærer af det. Lad os håbe på et stort spektakel også næste år.
Melchior skriver
Tillykke til den unge mand. Han har talent for at klæde sig.
Redaktøren burde overveje om ikke det ville være mere formålstjeneligt at lade eksperter helt og holdent vurdere, hvem der er den bedst klædte mand i feltet. Det vil formentlig føre til det mest brugbare resultat, fordi man undgår vennestemmer og uvidenhed som må være en følge af at åbne stemmeboksen for alle. Nobelprisen gives som bekendt af eksperter. Der er ingen nævneværdig forskel mellem de to -videnskab og klæde kunsten – når det kommer til en evaluering af hvem der er bedst.
Torsten skriver
Selv om jeg godt kan følge tanken om de kloge mænd, der bestemmer det hele, kan jeg også se et noget alvorligt og kedeligt scenarie for mig, hvor folk reduceres til bænkevarmere og bare skal vente på visdommen.
En person skrev til mig, at folk skal afgive minimum to stemmer. Der er ligger også en mulighed der.
Jeg må nedsætte et metodeudvalg 🙂
Henrik C skriver
Hvem stemte Redakteuren selv på om må man spørge ?
Torsten skriver
Det vides ikke. Han vil dog takke alle deltagere for så modigt at stille sig op på en scene til beskuelse og bedømmelse.
Andreas skriver
Jeg må sige mig enig med Melchior — den med flest venner vinder.
Potter skriver
Tillykke til vinderen, som ser ud til at have en naturlig udstråling, d.v.s. det er herren, der bærer tøjet og ikke omvendt. Jeg kan godt følge juryen: Lasse har en gennemført stil, og det faktum at hviler i den, gør ham også til vinder. M.h.t. reglerne synes jeg faktisk, at de på denne måde er til at arbejde med. De var jo kendte på forhånd. Den lille læserundersøgelse ved stemmeafgivelsen gør jo at vi får et ret så nuanceret billede med flere vindere om man vil, alt efter hvem der stemte. Tak til deltagerne for at stille op.