Fra Seiko til Grand Seiko
Jeg husker Seiko fra min barndom. Det var et ok ur, meget udbredt, men også karakterløst. Sådan husker jeg Seiko.
Hvilket ikke er helt unfair, hvis jeg ser tilbage i dag. Firmaet har i årtier mest begået sig i masseproducerede, batteridrevne ure.
På den anden side er Seiko ikke bare et almindeligt urfirma. Det må indiskutabelt regnes for et af de store, ærvædige af slagsen.
Dels var det Seiko, der sendte det første quartz-ur i handlen i 1969 og bragte branchen af mekaniske ure i panik. Quartz-uret var et elektronisk armbåndsur, der var billigt at producere, og som gik væsentligt mere præcist end selv de bedste mekaniske ure.
Dels har Seiko fostret Grand Seiko, et finmekanisk ur, der siden sin fødsel i 1960 har konkurreret med de finmekaniske schweizerure.
Lidt forenklet sagt. For Seiko parkerede faktisk produktionen af Grand-modellerne i 1975 og 16 år frem. Konkurrencen fra quartz-ure var ironisk nok blevet for hård. Seiko bragte dog Grand Seiko til live igen i 1991, da finmekaniske ure på ny vandt popularitet.
De seneste par år er Grand Seiko dukket hyppigere op i medierne. Det skal ses på baggrund af, at Seiko i 2017 er begyndt at re-brande, som man siger, sit højkvalitetsur. I stedet for at være en blandt flere modelserier med Seiko-navnet stående øverst står der nu Grand Seiko under 12-tallet. Hvis man betænker, at et Grand-modellerne koster 50 gange mere end hovedparten af Seikos ure, syner skridtet fornuftigt nok.
Samtidig har man givet designet en overhaling. Man har fundet tilbage til de gode gamle dage og genfortolket de første modeller fra 1960’erne.
Hvilket æstetisk set er et godt tegn. For 1960’ernes design – de første år af årtiet – er bare generelt fremragende. Den er enkel, funktionel, elegant og i mange tilfælde en perfekt kompagnon i jakkesættets univers, som mange af os jo har en forkærlighed for.
Det begyndte i gamle dage
Seiko daterer sin fødsel til 1881. Da begyndte Kintaro Hattori at importere og reparere udenlandske ure for at sælge dem videre på det japanske marked. I 1890 åbner han så sin egen urfabrik, Seikosha, og der har vi det, navnet.
For så vidt varemærket Seiko først opstår i 1924.
Design spiller en mindre vigtig rolle hos Seiko de første mange leveår. Efter Anden Verdenskrig sker der noget, specielt i 1960’erne.
Grand Seiko – 1960’ernes modeller
Da udvider Seiko deres sortiment med først Grand Seiko og dernæst King Seiko, begge mekaniske urserier med manuelt optræk. Kun Grand Seiko var dog kronometercertificeret.
King Seiko går i sig selv. Grand Seiko overlever.
Men den første Grand Seiko bliver noget for sig. Seiko finder på nogle designprincipper, der gør op med Grand-modellens runde urkasse til fordel for en kurvet urkasse.
I 1963 kommer første resultat af anstrengelser på markedet. Modellen har datoviser og er vandtæt ned til 50 meter. Og så har urkassen ændret sig og blevet mere kurvet.
I 1966 forfines modellen yderligere, blandt andet med automatisk optræk.
Grand Seiko – de nye modeller
Seiko genåbnede produktionen af Grand-modellerne i 1991. Indtil få år siden lod de den foregå uden store armbevægelser.
I 2017 skilte Seiko så sit fine mekaniske ur ud i et selvstændig brand. En retrocentrisk model, der efterlignede seriens første model fra 1960, blev sendt på markedet som en limited edition.
Med til historien hører, at Grand-modellerne i dag ikke kun er traditionelle mekaniske ure. Dels benyttes også batteridrevne quartz-løsninger i nogle modeller. Dels finder man Seikos særegne spring drive-mekanik i nogle af modellerne.
En følge af spring drive-løsningen er en sekundviser, der karakteristisk glider af sted i stedet for at tikke.
Elegance, Heritage og Sport
Grand-modellerne er inddelt i serierne Elegance, Heritage og Sport. Dermed får man også en indikation af den vægtning, der ligger hos det japanske urfirma, nemlig på dress-ure.
Dog ikke bare på forfinede dress-ure. Der er en kraft over Grand Seikos modeller. Man låner lidt fra dykkerurene. Den kurvede urkasse, som Seiko fandt frem til i 1960’erne, er en karakteristisk komponent i den robuste stil.
Grand Seiko – pris
Prisen på en Grand-model er mere venlig end prisen på et Patek Philippe. Modeller med mekanisk værk og spring drive koster i omegnen af 50.000 kr. Har de quartz-værk, er prisen den halve.
WatchRecon er godt sted at få et overblik, hvor der er brugte urmodeller til salg, herunder Grand-modeller.
Pictor skriver
Uden på nogen måde at være kender må jeg sige, at SBGW252-modellen – i lighed med det ur, den efterligner – er et ualmindelig smukt ur. Eneste ankepunkt er, at det forekommer vel stort; men det synes at gælde for mange af tidens herreure. Det kommer til at se for voldsomt ud, og bærerens håndled fremstår spinkelt i sammenligning. Hvor finder man i dag et ur af en nogenlunde fornuftig størrelse? Er man henvist til anskaffe et af ældre dato?
Pictor skriver
Ser lige andetsteds, at urets diameter 38 millimeter. Hvis det er inklusive kronen, er det ikke mange millimeter mere end det ur, jeg selv har på i skrivende stund, og hvis størrelse jeg er udmærket tilfreds med. Så måske er den herre, der bærer uret på billedet, bare lidt klejn.
HO skriver
Jeg har det klassiske ur fra Ole Mathiesen. Mit valg blev primært formet af, at jeg ikke ville gå med en ordentlig krydder på armen.
Ølholm skriver
De to forskellige modellinjer – Grand og King Seiko – skyldtes at der var to fabrikker under Seikosha-virksomheden, der producerede ure. Der var konkurrence mellem dem internt, og de to modellinjer er hver fabriks bud på en flagskibslinje.