
Definition af lag-på-lag
Lag-på-lag er et underligt navn for en tøjstil. Bortset fra pyjamassen og det mest minimaliserede sommertøj bærer vi vores tøj lag-på-lag de fleste måneder af året. Inderst er der måske en undertrøje. Så er der en skjorte. Derpå måske en tynd cardigan. Og så en jakke.
Hvad menes der med en lag-på-lag-tøjstil inden for herremoden?

I den lagdelte tøjstil fornemmer man en disharmoni eller forskydning mellem tøjkomponenterne. Der er ikke en fuldstændig lydefri sammenhæng mellem eksempelvis skjorte, trøje og jakke. Farver støder mod hinanden, mønstre stritter, snit varierer, teksturer åbner sig. Som tilskuer bemærker man ubevidst, at der er flere lag af tøj og tilbehør i spil, fordi der er friktion.
Til trods for sammenstødene, der kan være store eller små, er der en harmoni i lagdelingen, en logik, som behager øjet. Lag-på-lag rummer en balance. Den er ikke skær skødesløshed, tilfældighed eller kaos.
Det lagdelte look er også lig med en dandificering. Kompleksiteten i stilen gør den usædvanlig. Den bryder med vante sammensætninger, så man ser en tøjbevidst mand, en dandy, for sig. Lag-på-lag kan aldrig være brummellsk diskretion.
Lag-på-lag af første grad
Den simple, klassiske lag-på-lag-stil finder vi i tweedens historie. Medmindre man var ansat på et landsted, sørgede man altid for, at det rustikke tøj bestod af en kombination af forskellige grove materialer fra tweed over strik til molskind. Farvenuancen lå i den brunlige skala og harmoniserede derigennem udtrykket.

Edward 7. af England, opfinderen af Prince of Wales-designet, var det lagdelte look, før det var navngivet.

I vores tid er tweed stadig et typisk middel i den lagdelte tøjstil, fx sammen med stor frakke og et halstørklæde.
Lag-på-lag af anden grad
Japanere er mestre i lag-på-lag-stilen. Den tiltaler deres excentriske side. De skaber en flamboyant hyperkorrekthed med den, hvor de på ene side er helt tro mod de oprindelige former og på den anden side laver overaccentuering af komponenter.

Japanerne er især begejstrede for preppy-stilen med khaki-bukser, blazer, club collar, stribede slips, seersucker, madras og butterfly.

Man taler ligefrem om, at japanerne har reddet den amerikanske preppy-stil. Men det er altså med den facet, at der er sket en dandificering af stilen, hvor man eksempelvis sammenlægger tøjdele på en påfaldende, flamboyant måde.

Kom i gang med stilen
Grundlaget for en velfungerende lagdelt stil er en familielighed mellem komponenter. Tweed og grov strik er i familie. Varme farver er i familie. Fløjl og brune brogue-sko er i familie.
Start dog impulsivt. Pluk til højre og venstre fra garderoben, og udjævn så bagefter, hvis der for meget disharmoni i tøjstilen.
Du ender ikke som en Beau Brummell med din fremgangsmåde, men velklædt, det kan du stadig blive.
Hej Torsten. Jeg er vild med dine artikler om den lidt “tungere” tøjstil, med fløjl og tweed involveret. Går meget op i hestesport, så der er rigtig mulighed for at finde tweed frem fra skabet når vi skal i stalden og på væddeløbsbanen. Du skrev engang en artikel om fløjl mindes jeg. Kunne det være en ide at gå dybere i det emne, herunder hvornår og hvordan man kan iføre sig en hel fløjlshabit. Ligeledes hvornår fløjl tager sig bedre ud end chinoes etc. Jeg er en af dem der, ville se meget frem det det. På forhånd tak.
Hej Johnny. Godt forslag. Det skulle jeg godt kunne lave en historie om.
Torsten