
Bedre end bras
“Cartier Tank – alt andet er bras,” kommenterede en læser, da jeg skrev om Patek Philippe.
Overdrivelse fremmer forståelsen, som man siger.
Men kan Cartiers mest berømte urmodel, Tank, overhovedet gnubbe urkasse med modeller fra andre store, kendte urmærker?
Fra Art Deco til Cartier Tank
Historien, som Cartier Tank sejler af sted på, er i al fald ikke dårlig.
Det er i begyndelsen af 1900-tallet, at Cartier Tank finder sin første form, faktisk under Første Verdenskrig. Cartier sender Tank på markedet i 1917.
Stilistisk er den tid en overgangsperiode. Man har endnu ikke helt forladt 1800-tallets belæssede, overdådige klunkestil. Men der er nu mere skik og stramhed over æstetikken. Geometriske figurer har gjort deres indtog. Art Deco kalder man den epoke, som Cartier Tank bliver født ind i. Epoken er glamourøs og luksuriøs, men altså også tæmmet. Kaare Klints Den røde stol er eksempelvis påvirket af Art Deco.

De kulturelle faktorer dengang i begyndelsen af 1900-tallet tales der ikke meget om, hvis man spørger, hvad der inspirerer opfindelsen af Cartier Tank.
“Det var Renaults tanks på Vestfronten, som inspirede Louis Cartier til at designe Cartier Tank,” bliver man fortalt.

Helt forkert behøver det ikke at være. De første modeller kan bestemt ligne små kampvogne. Den kvadratiske urskive med stålskelettet af en urkasse kan godt minde om en lille tank på larvefødder.
Men den form for design var også i pagt med tidsånden, med Art Deco.

I 1920’erne bevæger Cartier Tank sig fra det kvadratiske mod det rektangulære og måske lidt mere elegante design.
Markedsføringsmæssigt har Cartier det fantastiske held, at nogle af de allerstørste Hollywood-stjerner falder for modellen. Rudolph Valentino, Fred Astaire, Gary Cooper og Clark Gable flekser alle et Tank på håndleddet.

Cartier støder ind i problemer
Men de senere problemer, som urmodellen møder, begynder også at tegne sig her. Cartier vil for meget som mærkevare. Firmaet er i første omgang en juvelér og dernæst en urmager. Og firmaets kunder er i første omgang kvinder og dernæst mænd. Manden, der elsker ure, oplever ikke, han er Cartiers førsteprioritet.

Det hjælper ikke på tilliden, at Cartier gør stor brug af underleverandører til urdele i stedet for selv at bakse med dem i værkstedet.
Da salget af mekaniske ure til mænd hæver i 1950’erne, begynder man at se Cartier-ure som kvindeure. Den maskuline forbindelse, som var bygget op med Hollywood-stjerner, tynder ud.
Cartier Tank indeni
I slutningen af 1990’erne forsøger Cartier at ændre situationen. De erkender, at anerkendelsen kommer med mekanikken indeni. Design og historie er ikke nok. De begynder at købe urdele hos topurmagere som Piaget og Jaeger-
Samtidig tager de spadestik til en ny, egen urfabrik, så de kan begynde at producere deres egne urværker. Fabrikken indvies i 2008.
Så i dag benytter Cartier Tank med et såkaldt in-house-urværk, som modeller fra kanoniserede urmærker som Rolex og Patek Philippe tillige gør. Man skal dog være opmærksom på, at ikke alle nye, mekaniske Tank-modeller er udstyret med Cartiers eget urværk. Nogle er endnu baseret på ETA-urværker ifølge flere kilder på nettet.
Der er tillige Tank-modeller, der drives af et elektronisk quartz-indre. Fordelingen mellem mekaniske Tank-ure og quartz-ure minder om fordelingen hos Grand Seiko.
Cartier Tank – aktuelle modeller

Cartiers Tank-ure serveres i modellerne Tank (runde kanter), Tank Solo (nogle flade kanter) og Tank Américaine (kurvet urkasse, aflang).
Der er engang imellem flere, men de tre modelserier er de veletablerede at pejle efter, hvis man som mand overvejer et klassisk Cartier Tank.

Man skal bemærke, der er flere størrelser at vælge imellem. XL med dimensionerne 31 x 40,85 mm er nok den størrelse, der passer flest mænd i dag. Den originale urkasse syner lille for dagens øje. Men det afhænger også af, hvor bredt håndled og hvor stor en hånd man har. Large har dimensionerne 27.4 x 34,80 mm.
Prisen på et Cartier Tank

Som prisindikator fortalte urbutikken Klarlund mig, at et mekanisk Cartier Tank Solo XL i stålkasse aktuelt koster 25.500 kr.
Et quartz-indre sænker prisen, for så vidt størrelsen XL kun kommer i en mekanisk udgave. En urkasse i pink gold hæver prisen betragteligt.
Konklusionsmæssigt ligner Cartier bestemt en mulighed, hvis man er på jagt efter et klassisk dress-ur med et godt mekanisk indre.
Det kræver dog, man ikke lader sig forstyrre af, at firmaet også er en juvelér og primært har kvinder på kundelisten.
Og at luksuskonglomeratet Richemont i dag ejer Cartier.
– – –
Bevar din adgang til Den velklædte mand – tegn medlemskab nu
Har du tegnet et medlemskab, så du kan forsætte med at se og læse artikler fra 1. januar 2019?
Hvis ikke, så gør det nu. Det kan betale sig. Læs mere her.
Jeg kan se, at de to herre på billede nr 1 bærer deres ur med urkassen placeret på indersiden af håndleddet. Er der historie for en sådan omgang med dress-ur? Eller er det måske bare en slags “sprezzatura”?( i mangel på et bedre ord).
Der findes en tradition for at gå med armsbånduret relativt løst på sprezzatura-manér, så urskiven kan tage en halv runde. Jeg tror, du har ret i, det er det, vi her er vidne til, evt. kan der være noget i situationen, som er fra set’et til den pågældende film, og som har gjort, at uret er blevet drejet en halv omgang til glæde for fotografen.
Herbert von Karajan bar også ofte sit ur på denne måde:
https://www.amazon.co.uk/Orchestral-Concerts-Salzburg-1957-Philharmonic/dp/B001BJ83TE
https://www.lifeofvinyl.com/berlin-philharmonic-orchestra-conducted-by-herbert-von-karajan.html
https://www.preloved.co.uk/adverts/show/619588510/tschaikowsky-symphonie-no6-pathetique-herbert-von-karajan.html?link=%2Fclassifieds%2Fall%2Fuk%2Fherbert%2Bvon%2Bkarajan
http://www.esoteric.jp/products/esoteric/esse90081/indexe.html
https://www.artsy.net/artwork/erich-lessing-herbert-von-karajan-salzburg-austria
En omvendt Agnelli, kunne man evt. sige 🙂
https://denvelklaedtemand.dk/2018/11/patek-philippe-historien-beroemt-ur.html