Casentino bliver mode
Puccini og Verdi havde frakker i casentino, hvad giver mening. Klædestoffet var på de to store operakomponisters tid et flamboyant klædestof.
Oprindelig var casentino munkens og fårehyrdens tykke, simple klæde. I slutningen af 1800-tallet begynder toscanske væverier at forfine stoffet. Med hjælp af maskineri fra Tyskland skaber væveriet Stia i en dal i Appenninerne i begyndelsen af 1900-tallet et rustikt udseende uldstof, der slår krøller i overfladen, men samtidig har en lethed og luftighed, der tiltaler det urbane borgerskab og kultureliten. Stoffet skal blive det stof, som ordet – brand’et – casentino i dag henviser til.
Opkradsning
Den tyske maskine til efterbehandling, som væveriet Stia havde fået fat på, havde gummiklodser påmonteret, der kunne opkradse uldstoffet i små cirkler.
Man kan ikke fastsætte det præcise år for, at maskinen fra Tyskland ankom til Stia i Toscana. Men nok omkring 1910.
Som et gåsenæb
Casentino er også blevet kendt på grund af farven. Den originale farvenuance, som den formede sig i starten af 1900-tallet, var orange “som et gåsenæb”. Man forede de orange frakker med grønt casentino.
I første runde var det mestendels kvinder, der bestilte de orange frakker. Med tiden begyndte også mænd med dem i dobbeltradede udgaver.
Furkraven af rævepels blev tillige et kendetegn.
Så orange og til dels grøn kan anses for de to traditionelle frakkefarver.
Overvej en blå eller brun frakke
Til nutidsbrug er blåt frakkestof alsidigt. Sådan er det jo.
Brunt stof til en lidt mere uformel stil er også en mulighed.
Det toscanske klædestof skal være mættet i farven. Det er vigtigt. Det er en del af traditionen.
Producenter
De to fremmeste producenter af det traditionsrige stof i relation til skrædderi er T. A. C. S. og Tessilnova.
At jeg nævner skrædderi, skyldes ikke blot min egen veneration for skrædderi. Det toscanske klædestof er for mig at se knyttet særligt til skrædderiet, mere konkret frakken. Det er, som om stoffet mister sin karisma i ready-to-wear. Blot min oplevelse, dog.
Mads V skriver
Ville du Torsten bestille en Casentino frakke dobbeltradet eller enkeltradet?
Torsten skriver
Dobbeltradet, klart. Eller det vil sige: Hvis vi taler om en knælang, klassisk frakke. Hvis frakken blot skal være en car coat, er enkeltradet nok det bedste valg, også stilistisk
Mads Chr. skriver
Der er bestemt for få gåsenæbsfarvede frakker med rævepels i DK 🙂
FBJ skriver
Men man skal passe på med pelsene i vore dage! Da Tommy og Giulio Caraceni for få dage siden viste et billede af en frakke med pelsfor og pelskrave, var en af kommentarerne:
“Downright disgusting! You all had to be ashamed of you because you are the most aggressive animals on this planet”
Tjah, er man ikke veganer i 2019, er man et slet menneske!
Torsten skriver
Jeg undrer mig også over motivet for dette raseri. Mig bekendt passes der er relativt godt på dyr, der leverer eksklusiv pels.
Frank Jensen skriver
https://therake.com/udeshi-orange-casentino-duffle-jacket.html
Hvis man skal prøve en casentino jakke – Vil sådan en iflg. dig være en mulighed? Vil bruge den primært til Chinos eller flanelbukser for at skabe lidt farve variation i vinteren.
Jeg ved godt den hverken er dobbeltradet eller lang men jeg er kun 170 cm så “drukner i en lang jakke.
Torsten skriver
Fra hoften: Nej, den dur ikke. Hvis man vil benytte tykt, luftigt stof som casentino skal jakken være løs og være en egentlig jakke, ikke designet som en habitjakke og sportsjakke som her
Frank skriver
Tak, havde også mine forbehold i fht. din artikel – så må jeg til skrædderen og få lavet en frakke som passer til mig, så jeg ikke drukner i den!