Anekdote om japansk stil og italiensk stil
Jeg holder meget af at fortælle en anekdote om en dygtig italiensk skjortemager, jeg kender. Skjortemageren har mange japanske kunder. Japanerne elsker som italienerne skrædderhåndværket. Men på en lidt anden vis. Mens italienerne kan acceptere det uperfekte, og næsten have en forkærlighed for det, hvis ellers helheden fungerer, kan japanerne være besatte af detaljen og ikke slippe den, før den er perfekt på millimeter.
I den gode skjortemagers tilfælde skete det, der kom en skjorte retur fra Japan fra en kunde der.
“Kunne den ærede skjortemager forkorte ærmerne med to millimeter?”
Kunden havde målt nøje efter, og to millimeter mindre var lige, hvad der manglede.
Skjortemageren gik hen til sin computer og skrev og printede et brev, hvor der stod, at nu havde han forkortet ærmerne med to millimeter. Han lagde brevet i pakken, som han derefter lukkede og returnede til Japan.
Et par uger senere ankom en skrivelse til skjortemageren, hvori den japanske kunde takkede mange gange for den udførte ændring. Skjorten var nu perfekt.
De seriøse lærlinge
Se, man kunne godt bruge anekdoten til at muntre sig over de autoritetstro og overdrevne detaljeorienterede japanere. Men jeg vil her bruge anekdoten som et eksempel på, hvor alvorligt japanerne tager Occidentens garderobe. De forsøger virkelig at leve sig ind i den. Og det kaster noget af sig, som vi, vesterlændige, kan lade os inspirere af.
Fire eksempler på brug af blå blazer
Jeg har fundet fire eksempler fra det hedengangne Men’s Ex, hvor de viser, hvordan de kan finde på at behandle en klassisk blå blazer med påsatte lommer. Det er sgu godt gjort, på samme tid dristigt og traditionsbevidst. Japansk stil.
Sabiro skriver
Camoshita er cool men Yukio Akamine er den bedst klædte japaner around. Period.
Torsten skriver
Yukio er ferm, det kan jeg ikke være uenig i:
https://denvelklaedtemand.dk/2019/02/yukio-akamine-tager-scenen.html