
Da jakkesættets historie begyndte
Jakkesættets historie begynder så småt i 1850’erne. Det vil jeg sige. Man kan føre historien meget længere tilbage, for eksempel til oktober 1666, hvor den engelske kong Charles II deklarerede, at han selv og hele hoffet skulle til et gå med en simpel uldvest. Kongen tilføjede, at han aldrig nogensinde ville ændre sin nye tøjstil med vest (hvad han alligevel gjorde).

Men det er først i 1850’erne, vi ser det snit, som vi i dag forbinder med et jakkesæt. På den tid går mænd i tækkelige skødefrakker: diplomatfrakke, jaket og kjole. Det nye jakkesæt har ingen skøder. Det er et sæt tøj til at slentre og dase i, “a lounge suit”, som englænderne kalder det.
Hvor inspirationen kommer fra, kan man ikke sige med sikkerhed. Men borgermanden har givet været inspireret af landarbejderens praktiske, korte jakke. Resultatet er en skødefrakke uden skøder i et væsentlige løsere snit, hvilket man også ser afspejlet i det gamle amerikanske ord for et jakkesæt, “a sack suit”. Først går borgermandens børn i jakkesæt. Siden begynder han selv.

I 1880’erne skifter jakkesættet rolle fra at være fritidstøj til at være forretnings- og kontortøj i byen, specielt blandt yngre mænd. Ældre mænd holder i et vis omfang fast i diplomatfrakke og jaket.
Ved skiftet til det 20. århundrede er omtrent fire ud af fem engelske borgermænd i jakkesæt i London.
Før og efter Første Verdenskrig
Det er dog først efter Første Verdenskrig – i 1920’erne, at jakkesættet stilistisk rigtigt gør sig fri af skødefrakker fra 1800-tallet og bliver herredragten over dem alle. Men ser det i de mange eksperimenter med oxford bags, plusfours og det såkaldte drape cut.
Den eksperimenterende periode fortsætter frem til 1940’erne med det horrible, oversize zoot suit, før de pæne 1950’ere sætter mere form på dragten.
I 1960’erne ser man et tættere snit og forenkling af farvepaletten, der trækker på starten af 1900-tallet under Edward VII i England (1901-1910), hvorfor man kalder stilperioden for ny-edwardiansk.
Jakkesættets historie – undertrykkelse eller frigørelse?
Historisk har flere haft en mening om, at jakkesættet har undertrykt mænd. Det har typisk været folk, der har haft et distanceret kultursociologisk eller psykologisk forhold til jakkesæt. Blandt folk, der har konkret, specifik viden om jakkesættet, for eksempel dragthistorikere, har holdningen været, at man man i lige så høj grad bør se jakkesættets historie som en påklædningsmæssig frigørelse. Jakkesættet gjorde op med de store skødefrakker, og jakkesættet er fra fødslen designet til at være komfortabelt, jf. dets oprindelige navne: “lounge suit” og “sack suit”.
Skriv et svar