
1. Zimmerli og alle de andre
I flere årtier har schweiziske Zimmerli ejet førstepladsen, når man har skullet kåre verdens bedste undertøj til mænd. Der er afgjort et element af vægtig autenticitetsbranding i den status. Men Zimmerli er også fremragende underbukser og undertrøjer, fremstillet af den bedste bomuld og silke og forarbejdet på bedste vis i Aarburg i Schweiz. Der skulle ikke være mere end 60 mennesker i produktionen, til trods for Zimmerli sælges over hele kloden.
2. Hanro
Zimmerlis hårdeste konkurrent har været Hanro. Det er ligeledes en gammel schweizisk gesjæft. Hanro har dog droslet en kende ned på eksklusiviteten. Deres garner strikkes og spindes stadig i Schweiz, men produktionen foregår i dag i Portugal, hvilket ikke behøver at være ringe, men alligevel.
3. Sunspel
Sunspel er en engelsk pendant til Zimmerli og Hanro. Firmaet har rødder i 1800-tallet. I 2005 kom der nye ejere, der satte gang i nye design og ny branding. Produktionen foregår nu i lande som Portugal og Tyrkiet. Kvaliteten er god, men ikke på niveau med Zimmerlis.
4. Jockey
Opfindelsen i 1930’erne af Y-trusser i ribstrikket bomuld og venlig indgang i gylpen har gjort Jockey til nok det historisk mest kendte mærke inden for undertøj. Hidtil havde mænd båret boksershorts eller longjohns. Det amerikanske firma har levet sin egen historie i Europa, nærmere bestemt Tyskland, som har varetaget produktionen til europæiske lande siden 1951. Fremstilling foregår (vist) primært i Østeuropa. Kvaliteten er gedign.
5. Schiesser
Tyske Schiesser (som i 2011 blev købt af et israelsk firma) er velbekendt i Danmark, hvor de ligger i mange butikker, både online offline. De er stærke på de klassiske linjer og til en mere tilgængelig pris end Zimmerli. Produktionen foregår i blandt andet Østeuropa.
6. JBS
Jens Bjerg Sørensen startede sin undertøjsfabrikation i 1939 under navnet JBS. Firmaet er stadig på familiens hænder, men produktionen foregår nu i Lithauen. Deres klassiske design er der stadigvæk, nu i selskab med mere rappe underdrenge. Til forskel fra Hammerthor, et andet gammelt, dansk firma inden for trikotage, er kvaliteten af JBS endnu i orden, er mit indtryk.
7. Hamilton & Hare
Det engelske firma Hamilton & Hare er relativt nyt. Der satses på kvalitet, designet i England, produceret i Portugal. De har blandt andet slået sig op på brugen af lyocell, en kunstsilke. Jeg har ikke erfaring med det. Jeg foretrækker selv, konservativ, som jeg er, den rene naturvare.
8. Merz b. Schwanen
Nok det mest spændende mærke inden for undertøj til mænd og trikotage som sådan, det kunne man godt sige om Merz b. Schwanen. Firmaet henlevede en traditionel tilværelse i Tyskland fra 1911 til 2008, da det måtte lukke. Ægteparret Plotnicki købte mærket og genstartede spinding og strikning i Tyskland i 2011 med gammelt maskineri. Forarbejdning i Portugal.
9. Organic Basics
Ved hjælp af platformen Kickstarter stablede en kvartet af unge danske mænd Organic Basics på benene i 2014. Godt gået. Der fokuseres på økologisk bomuld og bæredygtig fremstilling (hvad det end præcis betyder. Jeg mener: Kvalitet – holdbarhed – må være fundamentet i fremstilling af bæredygtigt undertøj. Økologi er ikke nok).
10. The White Briefs
Jeg kan ikke sige det med sikkerhed, men svenske The White Briefs fra 2009 kunne ligne en stærk inspirationskilde for danske Organic Basics. Bæredygtighed er også et central tema hos The White Briefs, som ejes af ægteparret Peter and Henriette Simonsson. Stilen er mere rå, klassisk og moden hos The White Briefs end hos Organic Basics. Mon ikke kvaliteten også er lidt højere. Prisen er i al fald. Produktion i Portugal.
Carmen er nu heller ikke ringe til at sy et par underbenklæder.
Mvh
Kenneth K
Rigtigt, dem glemte jeg, genuine skræddersyede boksershorts https://denvelklaedtemand.dk/skraeddersyede-skjorter-carmen-torino
Hanro og Sunspel har jeg gode erfaringer med. Har endnu til gode at teste Zimmerli. Min nuværende favorit er dog engelske Derek Rose.
Derek Rose, tak, dem kunne jeg også have nævnt, måske især kendte for deres pyjamasser
Tyskenes “svar” på Zimmerli er Novila. Produceres i Tyskland. Man er endda velkommen til at komme på besøg og se på arbejdet.