Det svære farvel
Skæve, kringlede butikker som Hvidberg Stoffer og Skrædderi er der ikke mange af i København.
Og snart er det slut med Hvidberg Stoffer og Skrædderi, måske, delvis – det bliver i alle tilfælde anderledes.
Ulrik Hvidberg, der er fjerde generation i den 240 år gamle forretning, forlader pr. 1 juli 2021 matriklen på Løngangsstræde 25 i København K, hvor forretningen har befundet sig siden 1951.
“Skulle der være en ildsjæl, der vil føre butikken videre, inviterer jeg op til dans,” siger Ulrik Hvidberg.
Men ellers flytter han sine aktiviteter “til et andet sted i byen” og forventer at tage det meste med.
“Knapperne kunne dog være rare at få afhændet,” siger han.
Forbindelsen til Søren Kirkegaard
Hvidberg-familien kom til sidst i 1800-tallet. Jens Weinberger Hvidberg overtog i 1906 klædevaregrossisten I.D. Schmidts Eftf. Han havde stået i lære i forretningen og gav den nu sit eget navn: J.W. Hvidberg.
Oprindelig forhandlede firmaet silke. Det var Henrik Hansen Lund, ven af Michael Pedersen Kirkegaard, filosoffen Søren Kierkegaards far, der i november 1780 grundlage firmaet.
En af Henrik Hansen Lunds sønner blev den berømte naturforsker Peter W. Lund, og to af hans sønner giftede sig med Søren Kierkegaards søstre.
Selv førte Henrik Hansen Lund sin forretning videre til sin død. Derefter overtog Josias Daniel Hansen Schmidt den. Han solgte den til sine nevøer i 1855, og forretningen blev til I.D. Schmidts Eftf., før den blev til J.W. Hvidberg i 1906.
I lære i Østrig
Ulriks far, Jens Jørgen Hvidberg, begyndte i Hvidberg i 1950. Han blev eneejer i 1975. Siden entrerede Ulrik butikken. Forinden havde han været på skolebænken og i lære i Østrig. Han klippede blandt andet målkonfektion hos Bäumler og lærte alt om produktionen af en habit, mens han var hos dem.
Han arbejdede også for Jockey, hvor han syede underbukser sammen med en masse jugoslaviske kvinder. Det gav problemer.
“Pigerne blev helt uterlige og kom i slåskamp i kaffepausen om den høje, blåøjede dansker,” siger Ulrik og griner.
Klædevarehandler m.m.
Designere, skræddere, teatre og revyer har længe været stamkunder hos Hvidberg. Herreskræddere er der naturligt nok længere imellem i dag.
“I 1980’erne sendte vi stof med bud til Brødrene Andersen, Bak & Søn i St. Kongensgade og Jens Sørensen. Og Tobias Enk på Nørrebro så forbi. Han var meget nøjeregnede med centimeterne,” siger Ulrik.
Da Ulrik overtog Hvidberg i 2003 af sin far, konkluderede han, at det ikke længere var nok at være en traditionel “silke- og klædegrosser”. Han supplerede med stofkollektioner fra kendte mærker som Scabal, Bennett og Carnet, og han begyndte at handle med egne design og varer, blandt andet målsyede skjorter og jakkesæt og tasker på bestilling, aktiviteter, som med tiden har fyldt mere og mere.
Men nu flytter Ulrik forretningen fra Løngangsstræde. Et “uimodståeligt bud fra udlejer” førte til beslutningen. Stedets ånd må fare til himmels. Medmindre en ildsjæl melder sig. Ulrik “vil løbende informere om nye tiltag samt lokation og fremtidsplaner”, skriver han på sin hjemmeside.
hasse Gårde-Askmose skriver
“Man” skal åbenbart være med på noderne. Så må dens smag afgøre, om det er pænt eller ej:
Ejeren af en gammel, traditionel butik Ulrik Hvidberg i stramme moderne “spidsbukser” uden læg.
Torsten skriver
Bukserne er syet og tænkt som jeans, men af uld
Tove Nyström skriver
Det står på Hvidbergs hemsida att han flyttar sina aktiviteter ” til et andet sted i byen”. Var finns denna plats?
Mvh Tove Nyström