De første sko
De første håndsyede sko efter mål fra Maftei er i hus.
Jeg synes, de er blevet rasende flotte.
“Bodenarbeit”
Bevidstheden om, at Mafteis sko er supergodt forarbejdet med brug af toplæder fra Frankrig og Tyskland, bidrager til fornøjelse.
Håndskomager Alexandru Maftei nævner flere gange på sin underspillede, snørklede facon for mig, at deres “Bodenarbeit”, det vil sige den måde, de tilskærer og sammensyr bindsål, mellemsål, slidsål og rand, er førsteklasses.
“Få gør som os i dag,” siger han.
“De japanske sko, jeg har set, er nøje pudsede, og overlæderet meget meget fint syet, men de klæber skoene mere i bunden, og deres syning er mere mekanisk og dekorativ – de strammer ligesom ikke til,” siger han og fægter med armene, når jeg spørger til de japanske håndskomagere, der får meget hype online.
Kunsten at ramme den rette pasform
Pasformen ramte også generelt godt med de første sko, som Alexandru Maftei bragte til København den 10. oktober. Et enkelt par skal sys på ny, to par skal efterjusteres, intet usædvanligt. Det kan tage en-to par sko at skyde sig ind på den helt rigtige pasform.
“To par sko ud af ti til ti nye kunder skal typisk kasseres og nye sys. Forskellen er, om håndskomageren er parat til det. Det er vi,” forklarer Alexandru Maftei, der er af den gamle skole.
Han forklarer også, han noterer de eventuelle små læsteforbedringer, han ser på de første sko til en ny kunde, også dem, som kunden ikke ser. Når det næste par sko fremstilles, får han de små forbedringer med.
Kun en skomager
“Mit problem er, at jeg kun er skomager. Jeg forstår mig ikke på internettet og at præsentere,” beklager Alexandru Maftei sig, da vi taler om at få gang i forretningen efter Covid.
“Men nu skal vi til lave lave et reklamefremstød i Tyskland. Vi får også en ny hjemmeside,” siger gamle Maftei.
Jeg forsøger at forklare ham, at det handler om at shine sine sko hidsigt op, tage lækre foto af dem og lægge dem på nettet – Instagram – som japanerne og de andre unge skomagere gør.
“Jeg kan ikke engang betjene min telefon!” siger 74-årig Maftei og smiler.
Opfinder af onepiece-designet
“Men der er meget få læstemagere i Europa, der er mere erfarne end mig,” tilføjer han for ligesom at rette op på den selvudslettende retorik.
“Det er også mig, der introducerede onepiece-skoene, som ikke har en søm i overlæderet overhovedet, heller ikke i hælen. Nu er der så et par andre skomagere, der har efterlignet designet,” siger Maftei, og jeg fornemmer, der trods alt gemmer sig en stolthed bag den generelt meget bedskedne fremtoning.
Mafteis næste besøg i København
Alexandru Maftei kommer til København igen søndag den 7. november 2021.
Prisen er 1500 euro for et par sko inkl. tilsnittede skoblokke. Læs mere her.
Skriv til torsten@denvelklaedtemand.dk for at bestille tid.
Skriv et svar