Hatteformen er fundet. Nu skal hattestumpen forarbejdes. Susanne Juul dækker træformen med plastikfilm, fugter hattestumpen og presser og strækker den om formen.
Når hattestumpen lægger sig tæt og glat formen, fastgør Susanne Juul hattestumpen til formen med en snor og sikrer den yderligere med knappenåle. Derpå får den lov til at tørre igennem nogle timer. Bagefter trækker hun hattestumpen af formen, og bearbejder skyggen med strygejernet, så den lægger sig flat.
Palmestråene lystrer, fortæller Susanne Juul. Det er aldrig helt til at vide, hvordan et nyt materiale responderer, før man går til det, forklarer hun.
Hulrummene på puldens sider foran får også lov at mærke strygejernet, før det parkeres et øjeblik. Susanne Juul fortæller, at fletningen af stumpen er afsluttet med en smuk kant. Var det ikke, fordi kanten må afstives med en wire, kunne vi beholde stumpens kant, som den er. Hun undlader i øvrigt at lakere hatten. Vi er enige om, at lakering er imod panamahattens natur.

Susanne Juul tager strygejernet igen og laver en fold i skyggekanten hele vejen rundt. Hun finder en tråd, der passer, og hatten er næsten klar til symaskinen.

Først skal wiren indsættes. Susanne Juul klipper et stykke, der er større end kantens omkreds, så hun kan fiksere enderne med hinanden. Hun lægger wiren i skyggekantens fold og syr folden sammen. Den sidste fjerdedel lader hun stå åben. Så binder og limer hun wirens ender sammen, før hun lukker kantfolden helt på symaskinen.
Jeg har også valgt den svære brune viscose, der skal fungere som hattebånd, til hattens indre bærebånd. Susanne Juul klipper og syr det fast på symaskinen. Kun den nederste kant fæstnes, så båndet kan give sig. Stumpen nærmer sig sin destination som hat.
Susanne Juul klipper hattebåndet og lægger det på strygebrættet. Det må formes, så det følger pulden, der skråner en smule indad. Moderne polyesterbånd dur ikke. Båndet må være rent viscose, siger Susanne Juul.
Et hattebånd kan lukkes med sløjfe eller krampe. De sidder til venstre på herrehatten, når den peger fremad. Jeg synes, den diskrete krampe er mest elegant. Susanne Juul former krampen og syr den og den nederste kant af hattebåndet fast i hånden. Den øverste kant lades fri. Så kan det lille slæk, hun har lagt ind i hattebåndet øverst, virke, idet jeg tager hatten på, og båndet vil smyge sig glat om pulden.
[Fortsættes …]
Foto: Stiljournalen
[…] i øvrigt Se også efter færdiglavede sommerhatte hos Susanne Juul og Petitgas i det indre København. Britannia og Bindesbøl byder på både sommertrøjer, shorts […]