Nye butikker der kan være gamle
Det er lidt af en tilsnigelse, når jeg skriver fem nye butikker i overskriften. Et par af dem har årtier på bagen. Men de er nye i den forstand, jeg ikke selv har været videre opmærksom på dem før nu.
Grunden til, jeg præsenterer dem, er den enkle, jeg selv finder dem interessante, og jeg tror, at flere læsere vil gøre det samme. Det er drejer sig om selvstændige butikker med fokus på klassisk stil eller “heritage”, en lidt grovere, mere uformel beklædning, der trækker tungt på historien og lader sig inspirere af højdepunkter, for eksempel en sømandssweater eller en islandsk sweater.
1. Thunders Love – Sokker
Hvad jeg bedst kan lide ved sokkerne fra det spanske firma Thunders Love, er designet. Det nærmer sig en kunst at skabe sjove, livlige sokker, der ikke falder platte ud. Man må have fornemmelse for både historie og design. Må må være dannet, have god smag på området for at banke bolden i mål.
Thunders Love har denne sjældne gode smag i sjove sokker. Sådan ser det ud.
Jeg ville ikke bruge deres sokker i en formel stil. Men i et uformelt look med eksempelvis jeans eller chinos, ser jeg sagtens, jeg kunne bruge dem.
Hvis jeg kunne passe dem. For det er et af problemerne. De kører med one-size. Små og store herrefødder, måske 20-25 pct. i Danmark, vil ikke rigtigt blive tilfredse i Thunders Love’s sokker, fordi de enten er lidt for store eller lidt for små.
Min anden anke er, de ikke strikker strømper med langt skaft, der går over læggen. De har kun de korte, og igen skyldes det sikkert, de regnet på, at kun fem-10 procent af storbymænd kunne fristes af langskaftede sokker.
Mit tredje forbehold er, de kun strikker i (grov) bomuld. Hvordan sikrer de, at skaftet ikke falder sammen over dagen? Jeg kan læse, der lidt polyester og elastan i garnet, og det hjælper måske. I øvrigt lader det til, at kvaliteten af bomuld og strik er relativt høj.
2. Tenders Store – engelsk heritage
Jeg ved ikke, hvilken dom jeg skal falde over Tender Stores. Udvalget er stærkt begrænset. Deres webshop er ubehjælpelig. Men hvert stykke tøj og tilbehør, hvad end det er en trøje, et par jeans eller et bandana, er ligesom omhyggeligt fabrikeret med en stærk historisk bevidsthed. Det fornemmer man.
3. Crownhill Shoes – spanske, syede sko
Spanien har en stærk tradition for skofabrikation, også af bedre, randsyede sko. Mest kendte i dag er Carmina og Meermin.
Forleden faldt jeg over ny spansk producent af gennemsyede (blake-stitched) og randsyede (goodyear welted) sko. Navnet er unødvendigt engelsk, Crownhill. Glemmer det man det, dukker sko op, der i form og kvalitet og til den pågældende pris ligner en god handel.
Mit indtryk er, at den anvendte læder er god, ligesom finish er ganske fin taget i betragtning af, at deres randsyede modeller begynder ved bare 185 euro. Udvalget af modeller er også stort, om end det lader til, at deres lagerføring kunne være bedre, idet relativt mange størrelser er udsolgt.
Igen: jeg har ikke prøvet og ikke engang set dem live. Men Crownhill ligner en god handel. Det er min oplevelse.
4. Grenfell – engelsk overtøj
Grenfell er ikke rigtig ny for mig. Men efter at have glemt dem et stykke tid, fald jeg over dem igen for nylig. Grenfell er spændende, hvad angår overtøj, dels vindjakker, dels weekendjakker, dels frakker. Der er mange design, alle klassiske. De fabrikerer alt deres tøj i England.
Mit eneste forbehold er stoffet. Det meste ligner en blød, fintvævet bomuld, ikke den stive, gammeldags kanvasagtige gabardine-bomuld, som man for eksempel finder i en ældre cottoncoat fra Burberry. Jeg er selv klart mest til sidstnævnte klædevare og har ikke noget mod, der blandet polyester i, hvis stoffet bare har den her stive, smudsafvisende tekstur, der vajer i vinden.
5. Hiut Denim & Co. – raw denim jeans
“Gør én ting godt”, lyder engelske Hiuts motto, og de har fået rimelig styr på deres jeans. Andet kan jeg ikke se. De undlader outrerede snit og synlige syninger og satser på god raw denim. Som forsigtig jeans-mand er det netop sådan en stil jeg søger, hvis jeg skal springe i et par jeans.
Hiut er ikke en af de helt nye butikker på nettet. Men jeg har haft fornøjelsen at besøge dem igen, og jeg synes, de fortjener en reklame.
Pictor skriver
Torstens positive indtryk af Crownhill bekræftes af Jesper Ingevaldssons udførlige anmeldelse på Shoegazing af en model fra Crownhills toplinje (som med en pris på 275 euro – dengang 250 euro – stadig hører til i den økonomisk overkommelige ende): http://www.shoegazing.se/2016/08/12/recension-crownhill-shoes-the-stewart/. Jeg har dog ikke selv erfaringer med sko af dette mærke.