Engang imellem danser tekniske termer ud af laboratoriet og ind i den såkaldte virkelighed, uagtet at hverken butikken eller kunden egentlig ved, hvad de betyder. Men termerne stiver ligesom produktet af og giver en oplevelse af kvalitet.
Skjorteområdet er ingen undtagelse. Blandt de mest populære er “2-ply” og “Super et-eller-andet, fx 170”. Lad os se på dem:
“2-ply” fortæller, at den tråd, som benyttes som skud i vævningen, er tvundet, altså at man har snoet to tråde om hinanden, før man har vævet med dem.
Er det så godt? Ja, alt andet lige forøger et tvundet skud slidstyrken, men det er ikke nok. Den tråd, der benyttes i kæden skal også være tvundet. Derfor skal du gå efter betegnelsen “2×2” eller “2/2”. De betyder, at både tråden i skud og kæde er tvundet.
Super 120, 150, 170, 200 og så videre lyder herligt, men fortæller intet om en skjortes slidstyrke. Tallet siger noget om længden og finheden af de bomuldfibre, man har benyttet til at spinde skjortestoffets tråde.
Teknisk set betyder eksempelvis Super 100 (hvis vi taler skjortestoffer), at man har benyttet bomuld, hvoraf man har kunnet spinde 100 garnstrenge à 840 yard på et pund bomuld … Ja, den skal lige fordøjes, men essensen er blot, at skjortestoffet er baseret på tynde bomuldfibre, og hvis det hed Super 150, ville det være endnu tyndere bomuldfibre.
Slidstyrken ligger helt andre steder: bomuldens kvalitet, behandlingen af bomulden, spindemaskinerne og vævemetoden. Det sikreste er her at gå efter kendte mærker som Carlo Riva, Thomas Mason og Alumo. De leverer kvaliteten.
Anonymous skriver
Er super stof ikke blødere og mere behageligt?
Torsten skriver
Jo, og det krøller også lettere.