Bomuld er den typiske fiber i stof til skjorter
Der gives ikke ét svar på, hvad der er det bedste stof til skjorter. Nogle kan lide tyndt, silkeblødt stof. Andre vil gerne føle noget tekstur og soliditet i skjortestoffet. Nogle vil for alt i verden minimere krøllerier. For andre er det nok bare at nyde, at skjorten er nystrøgen om morgenen.
Relativt entydigt er nu det anvendte materiale til stof til skjorter. Det er bomuld.
Langfibret bomuld er en god start, hvis man vil have sig et slidstærkt og delikat skjortestof.
Tegn på kvalitet i stof til skjorter
Man skal dog have for øje, at den endelige kvalitet af stof til skjorter er afhængig af så meget andet end bomuldsfibre – fra behandling af bomuld og spinding af garner til vævning og efterbehandling af skjortestoffet. Så at et skjortestof fx deklareres som “langfibret egyptisk bomuld”, garanterer ikke for kvaliteten, selv om deklarationen kan være et tegn på den.
Ligeledes får man heller ikke helt vished for kvaliteten ved, at det står “2-ply” på skjortestoffet. 2-ply betyder at bomuldsgarnet er tvundet, før det er vævet. Det borger for styrke, men er heller ingen garanti, fordi andre forhold altså også gør deres indvirkning.
Mærket og pris kan tillige være indikatorer på stoffets kvalitet. Eksempelvis har jeg svært ved at forestille mig, man overhovedet kan finde dårligt skjortestof fra Alumo. Samtidig bliver man af og til overrasket over, hvordan stof fra også de gode mærker arter sig, fx med hensyn til krølleri.
Læs mere om 2-Ply og Super-betegnelser.
Poplin
En klassisk hvid skjorte er en hvid poplin-skjorte. Sådan er traditionen.
Poplin er en simpel vævning på kryds og tværs. Hvis man ser meget nøje efter, kan man se fine tværgående riller i overfladen. De skyldes, at kædegarnet er tyndere end skudgarnet.
End-on-End
Poplin kan få en meget massiv, mættet effekt i kulører. Så end-on-end, også benævnt fil-à-fil, er en yndet løsning, hvis man fx ser på lyseblå skjorter. Skjortestof i end-on-end changerer således en lillebitte smule. Det kommer af, man kombinerer forskellige farvenuancer af garn i kæde og skud i end-on-end.
Twill
Twill-stof med skrå riller i overfladen kan tillige skabe lidt spil i overfladen af skjortestof. Twill vil normalt være et kraftigere skjortestof med god krølleresistens. Det er tilmed ofte nemt at stryge.
Sildeben
Skjortestof i herringbone, eller sildeben, som vi siger på dansk, har nogenlunde samme egenskaber som twill, men vil tit være mere fleksibelt og kunne strække sig mere.
Oxford og Royal Oxford
Den berømte, casual universitetsskjorte med nedknappet flip, en oxford button down, sys af oxford-stof. I basisversionen er oxford-stof vævet med tykke, bløde kortfibrede garner i hvidt og kulørt garn. I en moderne og mere raffineret udgave benytter man stoffet royal oxford af finere garn.
Chambray
I sommerafdelingen er chambray-stof en gammel kending. Ligesom poplin er det en simpel lærredsvævning, og ligesom end-on-end benytter man garn i forskellige nuancer, typisk en kulørt og en hvid. Derudover er garnet et grovere hårdspundent garn. Traditionel chambray væves af utvundne bomuldsgarner. Chambray er i familie med denim til fx jeans. Denim er dog er twill-vævning.
Voile og Zephyr
Voile er en letvægtsversion af chambray, en rent sommerstof til skjorter. Garnet, man væver med, er ekstra hårdtspundet, så voile får en karakteristisk ru tekstur, der er nem at stryge og har krølleresistens.
Zephyr er en lidt mere løs betegnelse for en let, hårdspunden poplin egnet til sommerbrug.
Hørlærred
Det væsentlige ved skjortestof af hørlærred er, det er hørlærred. Det er den altdominerende kvalitet, fordi hørlærred arter sig ganske anderledes end bomuld. Det krøller, det er ru, det kan næsten kradse.
Så hvorfor overhovedet benytte, kan man spørge?
I sommersolen er den ru tekstur bekvem, stoffet klistrer ikke så hurtigt mod huden. Hørlærred er dertil åben i vævningen. Luft trænger igennem og køler korpus.
Sea Island Cotton, egyptisk bomuld og Pima
Skjortebranchen har historisk rummet mange bevingede betegnelser, der skal sælge den pågældende vare, mest berømt er Sea Island Cotton. Fællesnævneren i de flotte ord er en henvisning til meget fin bomuld. Men meget fin bomuld er almindelig i dag i skjortestoffer, specielt hvis vi taler om skræddersyede skjorter.
Så når du hører ord som Giza (egyptiske bomuld), Sea Island Cotton (karibisk bomuld) og Pima (amerikansk giza-bomuld), er der ingen grund til at falde på halen. De da et tegn på kvalitet, det vil sige langfibret bomuld, men det er det.
Trivo skriver
Jeg mindes du har skrevet om ”batiste”. Var det i din bog? Jeg forbinder med batiste med udsøgt skjortestof. Er jeg på afveje?
Torsten skriver
Trivo, jeg har brugt batiste i forbindelse med fine, gamle lommetørklæder, mener jeg. Men batiste kan også være skjortestof, et let sommerstof i slægt med chambray (kammerdug) og voile. Oprindelig var batiste fin hørlærred, men i dag altså i reglen fin bomuld.