Det skræddersyede jakkesæts værste fjender er vægtsvingninger og møl, og i den rækkefølge. Mens vægtsvingninger kan være en djævlens kamp, fordi de handler om en selv, er møl ligesom mere håndterlige, skønt ikke ufarlige, fordi kampen foregår i det fri.
Hvad angår møl, har jeg i nogle år holdt mig til kombinationen af hyppig luftning af klædningstykkerne og jævnlig brug af insektdræbende spray, som jeg kender fra min barndom på landet. Metoden er ikke videre sofistikeret, men jeg oplever, den virker.
For nylig fik jeg så nogle husgeråd, der forekommer mig noget mere raffinerede og i pagt med naturens puls. De faldt til Bent Wennerwalds reception, hvor jeg hilste på den erfarne herre Ole Drachmann. Han gav mig tre tip, som jeg nu iler med at bringe videre:
1) Stil klodser af cedertræ i hjørner af klædeskabet og på hylder.
2) Hæng små stofposer med tørret lavendel om bøjlen, hvorpå jakkesættet hænger.
3) Sæt nypudsede sko i bunden af klædeskabet, så voksens terpentinbalsam kan dampe op i klæderne ovenover.
Mens jeg er helt med på 1) og 2), vil jeg tilføje 3), at man bør stille skoene på et lille stativ eller lignende i klædeskabet, så lædersålerne får luft. Man risikerer, at der går råd i sko med lædersåler, hvis de står fladt på gulvet.
Foto: Wiki
Ryan skriver
Det er usandsynligt, at du kan holde møl væk fra dit uldtøj ved at lægge laurbærblade i dit skab. Hvis det har nogen effekt, vil det blot reducere møllene, og ikke fjerne dem. Det samme gælder for lavendel.
Hvad kan du så gøre for at holde møl væk?
Møl går i snavset tøj, så derfor skal du sørge for at holde uldtøjet i skabet rent. Du kan også bruge et helt tæt skab, hvor møllene ikke kan
komme ind.
Har du fået møl i dit skab, skal du vaske tøjet i vaskemaskinen eller putte det i fryseren i to dage, så slår du møl, larver og æg ihjel.
Støvsug skabet grundigt og behandl det med et godkendt mølprodukt. Husk at følge brugsanvisningen nøje. Det kan ikke anbefales at sprøjte tøjet direkte.
Kilde: Forskningsleder Karl-Martin Vagn Jensen, Skadedyrslaboratoriet,
Aarhus Universitet.
Ryan
Anonymous skriver
Da det jo som du så rigtigt skriver, er en alvorlig trussel, der ikke mindst når det drejer sig om skræddersyet garderobe, kan have endog meget alvorlige økonomiske konsekvenser, er der naturligvis gennem årene udviklet mange ideer.
Jeg kender godt de nævnte gamle “Butler” tips – men som eksperten nævner,så har de ingen virkning.
Er det et alvorligt problem, må skadedyrseksperten til, selv om det gør ondt at se ham sprøjte hele garderoben.
Heldigvis er der på det seneste dukket en rigtig god og effektiv løsning op:
I Matas kan man købe mølfælder af mærket “A Green Way”, fåes til såvel melmøl som stofmøl.
Jeg var uhyre skeptisk for konceptet, men det virker sågu!
Det er nogle små stykker karton om er behandlet med hunmølferoner som tiltrækker hanmøllne, der så sidder ubehjælpelig fast i det fedtede lag (a la gameldags fluefangere)og dør der.
Hunmøllne kan således ikke blive befrugtet og bestanden dør hurtigt ud!
Man skal prøve det før man tror det – kan anbefales!
mvh X
j.groot skriver
Det er klart, at hr. Drachmanns staldtips ikke vil gøre nogen synderlig forskel, hvis ulykken er ude og møllene i skabet. Men, mon ikke alligevel det er muligt at skabe et mindre mølattraktivt miljø i klædeskabet ved at følge dem.
Ellers, så tak for materialist-tippet X. Jeg har, så vidt jeg ved, ingen mølproblemer i skrivende stund, men man ved jo aldrig.
Michael C.G. Iversen skriver
Jeg har haft møl i flere sæsoner i træk, hvilket er lidt af en prøvelse for et ellers relativt robust nervesystem. Jeg har kæmpet kampen på flere fronter. Dels har jeg haft de omtalte mølfælder med kunstigt møl-feromon stående i lokalet hvor mit klædeskab står. Ud over at bekæmpe møllene, giver det en god indikation af, hvor omfatende problemet er, dels tager jeg alt mit tøj ud af skabet med jævne melemrum og ryster det og kontrollerer for møl, æg og larver. Det er larverne, der er de farlige, da det er dem der fortærer tøjets uldfibre og efterlader huller. Der er det gode at sige om mølæg, at de ikke klæber til stoffet, men ligger løst ovenpå. Derfor falder de af, når tøjet rystes eller børstes. Når alt tøjet alligevel er ude af skabet støvsuger jeg og rengør skabet omhyggeligt og støvsuger også lokalet og vasker gulvet for at uskadeliggøre eventuelle mølæg. For at forebygge møl er det en god idé ikke at have tøj, som man ikke anvender i længere tid,opbevaret lagt sammen i skabet. Det er nemlig tit her hunmøllene kravler ind for at lægge æg. Ryst og luft istedet tøjet og pak det væk i lukkede plastikposer eller beholdere. Hanmøl er lette at få ram på, det er straks værre med hunnerne, de flyver ikke, men løber istedet rundt og kan være svære at få ram på. Det er længe siden jeg sidst har set et møl i mit hjem og håber at det nu er lykkedes at udrydde kræene. Jeg kan dog, for at berolige Stiljournalens læsere, oplyse, at selv om der en overgang var rigtig mange møl, så gik det kun ud over et par bukser og en Harris-Tweed. Og efter at jeg opdagede møllene og gik i gang med bekæmpelsen, har jeg ikke, trods stor ihærdighed, fundet nye skader.
Anne Toft skriver
Jeg vil anbefale, at man vælger at fryse tøjet i MERE end 2 dage. 2 dage er ikke nok til at kulden når ind i kernen af tøjet i en almindelig kummefryser, møllene kan gå i dvale og overleve. Frys i mindst 1½ uge for at være på den sikre side, og læg det nederst i fryseren. Og læg altid tøjet indeni en lufttæt plastikpose, da der ellers er risiko for at tekstilet udtørrer ved optøning. Tøjet skal ligge indeni plastikposen ca. 1 døgn efter optagning, før der åbnes for posen.
Anonymous skriver
Er der nogen der kender et godt mølmiddel man kan sprøjte med forebyggende?
SHS
Lucas skriver
Jeg har altid anvendt lavendel til at undgå møl i tøjet; det har altid virket upåklageligt og kan klart anbefales.