Skønt den sidste brug en overgang havde sine modstandere.
”Gå ikke med tweedjakke og flannelsbukser, men altid habit, og brug en London-skrædder,” som Evelyn Waugh lader en person sige i Gensyn med Brideshead, der omhandler tilværelsen ved Oxford i 1920’erne.
De cremehvide flannelsbukser er de originale flannelsbukser fra cricket- og tennisbanen. Da flannelsbukserne vandt frem som fritidsbukser efter Første Verdenskrig, kom de også i lysegrå og siden mellemgrå modeller. De grå flannelsbukser fik snart overtaget, og efter Anden Verdenskrig har vi også set kombinationen af blå blazer med koksgrå flannelsbukser eller flannelslignende bukser, en kombination, som purister dog tager sig til monoklen over.
Der er to kvaliteter af flannelsbukser, henholdsvis dem af kardegarnsflannel og dem af kamgarnsflannel. De første er de oprindelige, og de sidste den mere slidstærke løsning, hvor basis er en tæt vævning.
Mr. X viser en konfiguration bestående af et par cremehvide ”winter whites” og en enradet blå blazer, begge dele fra hans skrædder Steven Hitchcock.
Et par sammensætninger fra min egen garderobe: Ovenfor lysegrå kamgarnsflannelsbukser med toradet blå blazer, eller rettere blå sportsjakke, og nedenfor tweedjakken i prince of wales med mellemgrå kamgarnsflannelsbukser.
Jeg kan ikke komme på andre bukser, der har det bedre med en blå blazer og tweedjakken. Kort sagt, husk flannelsbukserne, og i en robust kvalitet. Men forbered dig på, at du må til skrædderen. Der sælges forbløffende få flannelsbukser i den svære gode kvalitet ready-to-wear. Cordings i London kunne være en mulighed.
Kære Mr. X
Det kan vist ikke gøres meget bedre.
mvh.
mpc
Hvor er jeg dog lettet over at se, at Mr. X ejer andet end tassel loafers 😉
I øvrigt ser det jo virkelig godt og skarpt ud som sædvanlig. Måske Torsten, du kunne gå lidt i dybden med forskellen på kamgarns- og kardegarnsflannel? Det er svært at danne sig begreb om, når man aldrig har set og mærket forskellen.
Mvh. Søren
@ Søren: Ja, det var måske lidt indforstået, men basalt set er der to typer af garn, hhv. spundet af kardet uld og kæmmet uld.
Den første type garn er luftig og ru, den anden tæt og glat. Den første type, kardegarnet, benyttes typisk til tweed, den anden type, kamgarnet, til formelle habitstoffer.
Flannel i gamle dage blev vævet af kardegarn, hvorefter man sluttede med en kraftig valkning, så overfladen i nogle tilfælde blev næsten dunet. Resultatet var således et (relativt) behageligt stof, men også et stof, der let fik buler og hurtigt blev slidt.
Der er i den forbindelse tre modtræk:
1) Bær dit kardegarnsflannel sjældent, og brug det skånsomt.
2) Vælg en en meget tung flannel på minimum 600-700 gram meteren.
3) “Snyd” med kamgarn, der er valket, så den får en flannellignende overflade. Den holder formen og betyder, du kan blive nede i lidt lavere vægtklasser, men har dog den ulempe, at den med tiden mister sin flannelluv på udsatte steder …
VH Torsten
Mange tak for svaret Torsten!
Bedste hilsner
Søren
Jeg har et par grå kamgarnsflannelbukser. Jeg er ikke overbevist om stoffets dyder. Jeg er langt mere begejstret for mine habitter i kardegarnsflannel. Buler og rynker hist og her er en del af charmen, synes jeg.
Hvor kan man købe flannelsbukser henne?
Britannia og Troelstrup har. Netbutikker som Pakeman og Cordings fører dem ofte.
Er herinde og kommer tilfældigt ind på emnet: Tweedjakke/Bukser.
Hr læst i en anden bog: “Gentleman…” af Bernhard Roetzel, at en MI agent blev afskediget fra tjenesten, fordi han på et en nobelt hotel i London havde overbragt sin chef en besked iført tweedjakke og flannelsbukser.
🙂
( p. 130)