
En sidste omgang fra Dansk Skomuseum i Hellerup, hvor en dansk tradition for gode sko ligger og gemmer sig …
Se fx skoene øverst fra Panther. Jeg havde aldrig hørt om firmaet før, selvom det virker til, at det ligesom Hertz har leveret bunker af randsyede sko til danske mænd.
Jeg har søgt videre information om Panther, men sporet fortaber sig for så vidt, at Det Danske Filminstitut ligger inde med en kortfilm – formentlig en reklamefilm – om Panther Sko fra 1960’erne. Den har jeg nu talt med Kenneth Elsgaard fra Skomagerlauget om at få digitaliseret. Det vil de drøfte på et kommende laugsmøde, lovede han.
John Darmer kendte jeg heller ikke, før rundvisningens på Dansk Skomuseum. Han havde sin egen lille fabrik ved Solrød, hvor han syede især ridestøvler efter mål til omkring 1990. Der er blevet lavet et program om ham på Kanal2 i 1989. Hvordan man får fat i det, ved jeg ikke lige. Måske en læser gør?
Ellers må jeg huske at vise Simon Spies’ læste. Ligesom Niels Bohrs sko er de tilflydt museet efter ejermandens død, nok fra Würtzen på Nørre Voldgade, der ifølge Kenneth Elsgaard håndsyede 10 par sko om året til Simon Spies. Nu til dags går det lidt mere roligt for sig hos Würtzen med en forretning koncentreret om ortopædisk skomageri.
Foto: Stiljournalen
Panther skoene er godt nok smukke.
Man kan kun begræde, at vi ikke længere har den slags i Danmark.
Hr Darmer udstyrede Vronski med et par ridestøvler efter mål i 1993 eller deromkring. Still going strong
Jeg tager gerne en af hver sko på det øverste billede!
De har et priskatalog fra 1916 fra Panther sko inde i Småtrykssamlingen, jeg har desværre kun taget billeder af for-og bagside, da indholdet var uden billeder (og jeg havde travlt). På forsiden står der: Carl J. Christensen & Co.s Skotøjs-Fabrik, Nørrebrogade 148.
Mit første indtryk af de Panther sko er: “Waaauw, hvor er de flotte.” Er der ikke nogen i kongeriget, tidligere medarbejdere f.eks., der kan kaste lys over dette firma? Det burde genopstå! Kan Anne Toft huske nogle priser fra 1916?
Hilsen
Christian P
Det er over et år siden, at jeg var inde i Småtrykssamlingen, så nej – desværre. Jeg fortryder virkelig, at jeg ikke fik fotograferet hele kataloget, men der var bare så mange andre ting (tøj/møbler/radioer) jeg også skulle have billeder af, mens jeg var derinde.
Jeg har lagt ½ Hertz katalog (damesko) fra 1940 ind på min blog, jeg vil gætte på at de første 22 sider (som jeg ikke fik fotograferet, indeholder herresko). Bagsiden fra Panther kataloget kommer til sidst: http://toft-toft.blogspot.dk/2013/01/katalog-hertz-damefodtj-efterar-1940.html
Hatten af for din fine blog Anne.
Jeg har oprettet en flick-konto. De billeder jeg har taget af sko-katalogerne fra Småtrykssamlingen er uploadet dertil.
http://www.flickr.com/photos/a_toft/
Hvor nørdet 😉 Min absolut dybeste respekt. Ærgerligt at du ikke medtog herreskoene og prislisterne.
Ærbødigst FBJ
Se denne sjove gamle plakat, jeg netop faldt over: http://ddposters.com/shop/product_info.php?products_id=940&osCsid=e740761eaf1560149ee23f16b39c470e
“Panther pasform giver Dem 16 muligheder inden for hvert nr.”
Godt nytår!
FS
Bør skomuseet ikke gøres opmærksom på denne plakat, så den kan komme op at hænge over de flotte sko, hvis det har interesse?
Hilsen
Christian P
(der forhåbentlig ikke er blokeret, da dette svar fra sidste uge endnu ikke er blevet bragt)
Jeg har fundet et par Panther randsyet imperial str. 7.
De er helt nye.
skriv til goodwood20@hotmail.com for billeder.
Goodwood, kunne du ikke sende et par stykker til stiljournalen@gmail.com?
Jo jeg gør det imorgen
Jeg har idag købt en liggende panther i en genbrugsbutik. Den er vistnok i bronce – den er ihvert fald meget tung. Panteren ligger på en sokkel. Under denne sokkel er indgraveret – 1918 Panther Sko 1943 – og er sikkert fremstillet til fabrikkens 25 års jubilæum. Længden af figuren er 18 cm. højden er (incl. sokkel) er på højeste sted 6 cm. og dybden/bredden er 2,5 cm. Det ville være spændende såfremt nogen kunne fortælle yderlige om denne figur/skulptur.
Panther Sko.
Dansk læder og skotøjsindustri “Panther Sko” fabrikken lå på hjørnet af Mimersgade og Heimdalsgade jeg
husker ikke nummeret, er i dag ombygget til beboelse.
Jeg stod i lære som pinder 1960-64 og arbejdede som svend i korte perioder i 60erne, alle herresko var randsyede, det var ordentlige sko dengang,en del damesko blev også randsyet. Det var travesko.Sådanne sko
kunne forsåles mange gange og holdt i årevis når de blev passet. Jeg tror at fabrikken lukkede i slutningen
af 60erne.
Hej , jeg var den første pinder lærling nov 1947 ,adr. No 14 værkfører var Anthonsen og formand Hansen ,
Fabrikken lukkede i ganske rigtigt i slutningen af 60’erne . Min far og hans bror (CJ og HC Duus Kristensen var de to ejere – efter deres far Bjarke Duus Kristensen ) Konkurrencen fra de billige italienske sko var for stor. Fabrikken lå i Heimdalsgade 14-16. Der var også trussel om ekspropriation af ejendommen – der var planer om en søring (motorvej)
Tak for uddybning og den personlige historie, Marianne.
Hejsa, hvor fantastisk er vi familie? Min farfar var ansat og min engelske mor var designer der i 1950erne. Lad os mødes.
Mvh. Henrik Duus Kristensen
Angående udsendelse om John Darmer fra 1989, så har Det Kgl. Biblioteks digitaliseringsafdeling i Aarhus måske noget. De ligger inde med en stor samling af endnu ikke digitaliserede udsendelser.
Der er et par til salg på dba lige nu: https://www.dba.dk/andet-panther-sko-str-41/id-1021233132/