En læser – FBJ – bestilte i efteråret en formel frakke hos herreskrædderiet Ripense i Rom. Han var inspireret af en illustration fra 1920’erne (se nedenfor). Illustrationen viser en luksuriøs og besnærende altmodisch frakke. Illustrationen benævner frakken en “paddock coat”. Frakken står i kontrast til den udbredte og relativt enkle chesterfield, som normalt benyttes som formel frakke i dag til jakkesæt og aftentøj. Frakken nedenfor er nok egentlig mere en diplomatoverfrakke end en paddockfrakke. Sidstnævnte er ifølge mit graveri en rustik frakke. Men den navneleg får være. Frakken er flot.
Men en mail indløb …
“God aften, hr. forfatter Torsten Grunwald.
De har måske bemærket, at jeg ikke dukkede op ved Deres reception hos hr. skræddermester Peter Undén.
Det skyldes naturligvis ikke manglende lyst, men blot den omstændighed, at vi jo er nogle, der tager den klassiske garderobe alvorligt! Med andre ord: gør noget ved sagen, mens andre hygger, drikker og fornøjer sig 😉
I flere år har jeg – FBJ- haft drømmen om at realisere den ultimativt elegante formelle frakke. Efter min ringe opfattelse er det The Paddock Coat, som den er vist på den vedhæftede illustration.
I september skulle der gøres noget ved sagen. Jeg forelagde projektet for min skrædder, der til trods for en erklæret kærlighed til skrædderiet omkring 1920, aldrig havde været i nærheden af en lignende opgave. Han indvilligede dog efter en længere og højrøstet drøftelse med sine fagmænd i kælderen. Det var noget med snit og søm, de diskuterede.
“Skulle jeg prøve Arnulf?” havde jeg først tænkt, men nej. Jeg fandt ud af, jeg havde tillid til mit skrædderi i Rom, hvis det ellers ville påtage sig opgaven.
Det ville Ripense og Andrea som sagt.
“Når du kommer i december, tror vi, at du kan få den med hjem, hvis du bliver i tre dage,” sagde Andrea, da han havde fældet bestillingen ned.
“OK,” sagde jeg, “men ingen kompromiser. Forarbejdning skal være i top, og kashmiren fremragende.”
Tirsdag den 9. december dukkede jeg så op i skrædderiet klokken 17.00 til første fitting. Andrea fortalte, hvordan han var startet med at tegne og klippe i et stykke papir for ikke at komme til at beskadige det fine stof. Først da han var sikker, blev stoffet tilskåret.
Så blev der ellers arbejdet, og næste dag klokken 17.30 var det så tid for prøve nummer to. Torsdag den 12. december klokken 17 var arbejdet næsten afsluttet.
“Får jeg den med hjem?” spurgte jeg bekymret, da jeg skulle hjem næste dag.
“Ja, du kommer i morgen klokken 10, så er den færdig,” beroligede Andrea.
Min drøm blev realiseret – af bl.a. Andrea, Ellio, Oleg, og Angelo. Forbavsende nok nåede de også andre opgaver i løbet af dagene, men koncentrationen omkring min opgave var enorm. En utrolig respekt for kunden.”
Tak for den, FBJ.
Foto: Sartoria Ripense, FBJ & Stiljournalen
Pudsigt nok har den uniformsfrakke jeg bruger til min uniform (ambassadør) samme snit som i dagens post fra jer.
Frakken er nok 70 gammel og i god stand.
Blot til orientering og så de bedste hilsener fra
Ole
Må vi se Herr FBJ iført sin (færdige) overfrakke helst både bagfra, forfra og fra siden.
Smuk smuk frakke. Tak for historien.
Tilgiv mig min uvidenhed, men jeg har lyst til at spørge til slidserne. Er det normalt med 2 slidser i sådan en frakke, og er de "skåret helt igennem" eller lavet med en "harmonikaåbning" som Torsten viste fra Volkmar Arnulf?
http://2.bp.blogspot.com/-QfyTBx3RsAs/Ug0Y2Ksl_QI/AAAAAAAAONs/oR-nxRSYeaQ/s640/Volkmar-Arnulf-herreskr%C3%A6dder-Stiljournalen-4.jpg
Jeg tænker, at det midterste stykke måske kan blive lidt flyvsk i blæsevejr, hvis det er helt frit.
Hej Jimmy P.
Netop slidserne var årsagen til, at diskussionen var højlydt blandt skrædderne! Konstruktionen gør, at sømmene skal være anderledes end normalt. Du har nemlig helt ret i din iagttagelse med, at, der ikke er tale om normale åbne slidser. Lad os bare kalde det en "harmonikaåbning".
Tak for svaret, det lyder spændende, kan vi få lov til at se et billede?
I t a l i e n e r n e
kan og tilbyder stadig en uovertruffen sans for service og kultur.
Tak for historien.
Tør man mon spørge, hvor meget il Sig. Luparelli tager for et sådant arbejde?
Hejsa.
Som skrædder, dog uden speciale i decideret hereskrædderi, men med kendskab til metoder mv, er det interessant at følge med på bloggen her. Det er helt sikkert en flot og elegant frakke der her er opsyet.
Blev dog lidt skuffet over den færdige frakke ifht illustrationen. Illustrationen har skråt-stillede lommer, hvilket i min optik øger elegancen, og er forholdsvis sjældent set på herrebeklædning. Jeg er selv meget optaget af lommers placering og propertioner, da det er en detalje der kan understrege og forfine det endelige resultat, i såvel herre som damejakker/frakker.
Noget skuffet blev jeg derfor over at se de lige lommer på det færdige resultat. Er det et bevidst valg fra kundens side? Har det været debatteret?
Med venlig hilsen
Hanne Kohlmets
Beklager Hanne. Skrå lommer er ikke min kop te. Spørg mig ikke indgående hvorfor, men sådan er det bare. Altså et fuldstændig bevidst valg.
Venlig hilsen
FBJ