
For og imod parfume
Det hedder sig, at Beau Brummell, jakkesættets far, veg uden om parfume.
“Ingen parfume, men fint hørlærred, masser af det, og vasket på landet,” citeres han ofte for at skulle have sagt.
I virkeligheden var Beau Brummell næppe så kategorisk. En anden historie lyder, at han engang ved en fest blev spurgt til en tredje deltagers navn og svarede:
“Umuligt at sige. Men han er tydeligvis en gentleman – hans parfume er god.”
Parfume til mænd i dag
Hvilket bringer mig til det praktiske spørgsmål: Hvordan går man til parfume i dag som mand?

For at svare på det spørgsmål har jeg talt med en sand ekspert på området, Herbert Stricker, der bor i Tyskland. Foruden at være at en rigtig sartorialist, der har klædeskabet fuldt af skræddersyede jakkesæt og skjorter og håndsyede sko, har han i mange år forhandlet førsteklasses parfume og dufte til mænd med base på hjemmesiden Classic Parfums. Han fører også bloggen Grimod de la Reyniere.
Interview med Herbert Stricker
Hvad er en storslået parfume til mænd, Herbert?
“Teknisk set sigter man efter en overordnet balance og dybde, hvis man har en storslået parfume for øje. Man skal se parfume som et orkester, hvor en enkelt instrument kun er en del af et hele. For at nå til et harmonisk oeuvre, skal der opstå et samspil mellem alle ingredienser. Og selvfølgelig er de mest prestigefulde og mest genuine råmaterialer også vigtige og påvirker kvaliteten af parfumen.”
Hvordan finder jeg den rette parfume til mig selv?
“Lugter! Det er den eneste vej. Parfume er et meget personligt valg, meget tæt på krop og sjæl, som den er. Du skal føle dig i det rigtige selskab med din parfume. Og spørg aldrig andre personer, hverken kvinde eller mand, om de kan lide din parfume. Det er din egen parfume.”
Hvordan påfører jeg parfume?
“Normalt sprøjter man det på i området af nakken. Jeg vil foreslå at sprøjte det i håret også. Det bliver der i længere tid. En bedre og meget intens omgang er at bruge ren parfume og dryppe det på nakken. Sprøjt aldrig parfume på tøjet. Jeg ved, mange gør det, men parfume skal have menneskekroppen for at udtrykke sig og udvikle sig vel.”

Hvordan kombinerer jeg parfume og deodorant?
“En neutral deodorant er den bedste løsning. Så er der ingen konkurrence med parfumen. Men normalt er deodoranter så milde, de ikke forstyrrer parfumen. Og de påføres jo forskellige steder på kroppen. Så normalt er det ikke et problem. Aftershave er en større udfordring. Hvis du bruger aftershave, må du bruge en i samme duftenuance som parfumen.”
Hvad gør jeg, hvis jeg har parfumeallergi?
“Det er meget meget sjældent, man har total parfumeallergi. I de fleste tilfælde har man kun allergi mod en bestemt komponent. Du må da tjekke, om parfumen indeholder komponenten, og så skippe parfumen, hvis den gør.”
Kunne du nævne navnene på fire-fem store parfumer til mænd?
“Som sagt er parfume et personligt valg helt igennem. Så det er lidt vanskeligt. Men jeg kan nævne fem aktuelle favoritter, jeg har:
- Kobe – Shooting Star Collection – Xerjoff
- Crown Park Royal – Crown Perfumery
- Orion – Luna Collection – Tiziana Terenzi
- Fougere Nobile – Nobile 1942
- Ô Hira – Stephane Humbert Lucas”

Tak til Herbert Stricker. Se et foto af ham i to meter lang casentino-frakke her.
Foto: Herbert Stricker
Findes der danske parfumer eller parfumemager?
– udover Esprit de Valdemar forstås https://www.youtube.com/watch?v=B0di-7cpH-8
He, he, Esprit de Valdemar.
Jeg tror ikke, der en den store tradition for parfume i Danmark. Men der er givet nogle “husbryg” rundt omkring i landet, der sælges i små butikker.
Jeg læser med interesse artiklen om dufte til mænd – eller scents som englændere på et vist niveau ville sige. Det er usikre farvande at bevæge sig i, for mænd bør jo ikke dunste for meget af andet end sandeltræssæbe, men jeg vil dog slå et slag for et af de (efter min opfattelse) bedste engelske producenter af dufte – Penhaligon – som naturligvis ikke kan opdrives i Danmark, men indkøbes i UK, Frankrig, Belgien etc.
https://www.penhaligons.com/ det er dufte, der er diskrete og fine og meget langt fra “moderne” dufte som ellers plager ens næse når man bevæger sig rundt i verden.
Hjemmesiden ser i hvert fald lovende ud.
Tillad mig også at henvise til mere gemene dufte, der kan opdrives udenfor metropolernes sfære:
Hermès laver gode og gedigne dufte med en stor spændvidde. Især Jean-Claude Ellena har skabt interessante ting, og i øvrigt så skal han efter sigende aldrig have sprøjtet perfume på sin krop, men kun på tøjet. Så på det punkt er der delte meninger.
Nogle kvalitetsdufte fra Hermès, der også kan deles med den bedre halvdel i en snæver vending, men dog er til den klart maskuline side:
Voyage – allround diskret duft
Eau gentiane blanche – udsøgt luftig og diskret
Eau de nacisse bleu – mere kraftig og markant, men igen en rig, naturlig og nuanceret duft.
Mit tip ville være parfumehuset Fragonard et af de første. De har et par simple, tidløse dufte til mænd i deres store sortiment. Du kan normalt få tilsat prøver hvis du ringer ind (dvs. ikke på hjemesiden). Det fik jeg i hvert fald for et par år siden.
God søndag,
Morten