Den korte historie om skjorte med kontrastflip
Jeg har længe undgået en skjorte med kontrastflip. Jeg har set den som en lidt komisk, koket og fattigfin stil.
Det er noget med historien at gøre. Fra slutningen af 1800-tallet til 1920’erne var aftagelig flip og manchetter meget almindelige på skjorter. I stedet for at vaske hele skjorten kunne man rense flip og manchetter og stive dem, så de altid glimtede glatte og blanke i dagslyset. Resten af skjorten kunne gemme sig smånusset under jakken.
Flip og manchetter var altid hvide. En kulørt flip kunne ikke klare at blive stivet.
Typisk var hele skjorten hvid. Men epoken var også rig på kulørte skjorter. De førte til stilen med kontrastflip. Skjorten var eksempelvis lyseblå eller blåstribet, mens de mest synlige dele, flip og manchetter, var hvide og aftagelige.
Da skjortemagerne i 1920’erne igen begyndte at sy flip og manchetter fast fra start på skjorter, forsvandt den praktiske, “fattigfine” nødvendighed af skjorter med kontrastflip.
Stilen hang dog ved. Den fik tilmed en formel, fornem aura, som man skulle være direktør eller anden form for stor mand for at bære.
Den hvide flip kan redde en gammel skjorte
Nu er jeg selv endt med skjorter og kontrastflip. Ikke heltfrivilligt, men det gamle ekstrastof til et par af de første skjorter. Jeg kunne enten kassere de to skjorter eller give dem liv med nye, hvide manchetter og flip.
Jeg valgte den hvide flip og de hvide manchetter og har taget udfordringen på mig, at jeg skal lære at bære skjorter med kontrastflip. Vi får se.
Regler for brug af kontrastflip
En skjorte med kontrastflip forlanger et slips eller en sløjfe. Det ser skrækkeligt ud, hvis man nogen forsøger at anvende den uformelt og lader den stå åben i kraven.
Jeg vil også sige, at en skjorte med kontrastflip gør sig med bedst med et enradet jakkesæt med vest eller et et dobbeltradet jakkesæt.
Derudover bør de hvide manchetter som udgangspunkt være dobbeltmanchetter, ikke enkeltmanchetter med påsyet knap, som foregår på fotoet øverst.
Fotografi: Torsten Grunwald
Johnny Nielsen skriver
Sjovt at artiklen dukker op nu, hvor Galopderbyet på Klampenborg står for døren. Har overvejet at anvende omtalte skjortemodel til mit Morning Suit, selvom det måske ikke er helt efter bogen. Imidlertid har jeg set adelen på Royal Ascot bruge skjorten i den forbindelse, så kan jeg vel også. Det ser ret godt ud, hvis det er sammen med vest og slips i lidt mere neutrale farver. Tænker også kombinationen kan anvendes til en mørk habit, med vest.
Torsten skriver
Oplagt med sommerens morning suit
Henrik Hjerl skriver
Velkommen I klubben 😎
(Farvede flipper, kan iøvrigt godt stives/poleres som de hvide)
Mvh fattigfine Mr. X
FBJ skriver
Så er du (og jeg) sunket helt til bunds i selskab med de andre fattigfine:
https://i.pinimg.com/originals/db/71/1a/db711af74aaeaec1f99575fff68bbe90.jpg
https://www.gurrikahlon.com/blog/wp-content/uploads/2018/03/ContrastCollar_celeb-1024×411.jpg
Mvh FBJ
Torsten skriver
Ja, det er en tvivlsom rute, I befinder jer på 🙂
Mht. Charles er det kun til jaket, ikke til jakkesæt, han benytter kontrastflip. Så vidt jeg har observeret.
FBJ skriver
Personligt mener jeg også, at de skal bruges med måde og i specielle sammenhænge. For mig er det ikke en dagligdagsskjorte. Især ikke da mine eksemplarer (oh ve oh skræk 🙂 er med cocktailmanchetter.