Bestil tid
Håndskomager Maftei kommer til København søndag den 26. juni 2022.
Skriv til torsten@denvelklaedtemand.dk for at bestille tid.
Håndskomager Maftei – pris m.v.
Maftei har et kontor og et mindre værksted i Wien, hvor de fremstiller læste og flere af deres prøvesko. Selve skoforarbejdningen foregår på deres værksted i Rumænien.
Prisen er meget rimelig, efter min vurdering en af de allerbedste på markedet (1500 euro + 250 for læste og prøvesko) på trods af en nylig prisstigning.
Alexandru Maftei, der er læstemager, er uddannet hos den fineste håndskomager i denne verden: Scheer (hvor prisen begynder ved 6.000 euro for et par sko).
Alexandru Maftei og hans søn, Lucian, der tillige er læstemager, har i mange år rejst til Tyskland og har et veltestet system for bestilling, prøve og levering.
Du betaler et depositum ved bestilling og resten, når skoene er færdige.
Håndsyede sko – ikke goodyear welted
Håndsyede sko efter mål randsys i hånden baseret på opmåling af din fod, en personlig læst og et par prøvesko. De skal ikke forveksles med Church, Crockett & Jones mv., som er fabrikssyede sko (goodyear welted shoes). Mere om forskellen her.
Proces
Maftei måler dine fødder op, tager et fodaftryk og noterer “særheder” ved dine fødder.
Vi taler om model og design, herunder læder. Tag gerne nogle foto med, hvis du har et særlig model/design i tankerne. Til inspiration, vel at mærke. Maftei kopierer ikke en-til-en.
I første omgang er ellers det væsentlige skel, om du vil have et par loafers eller en anden model. Som flere andre håndskomagere fremstiller Maftei nemlig specifikke læste til loafers.
Efter et par måneder vender Maftei tilbage til København med prøvesko. Dem tager du på, og Maftei gennemgår fit med dig.
Dernæst går fremstilling af skoene i gang. Den tager et par måneder. Forvent et forløb på 3-4 måneder.
Skind og modeller
Maftei har adgang til alle de bedste skind inden for boxcalf, ruskind shell cordovan med videre. Det er bare et vælge mellem de prøver, de medbringer.
Alle klassiske skomodeller er mulige: Captoes, loafers, boots, monk straps mv.
Formmæssigt vil jeg anbefale, at du fokuserer på tåen, som har stor betydning for skoenes udseende. Skal tåen være klassisk afrundet eller mere aflang og kantet (chisel toe), som har været moderne de senere år?
Du er meget velkommen til at drøfte skind- og modelvalg med mig på forhånd.
Hvad kan du forvente?
Håndsyede sko efter mål er ikke for alle, ligesom skræddersyede jakkesæt ikke er det. Dels koster de noget, dels er stilen særegen. Man får en tradition, en håndværkers fortolkning af klassiske sko, som man skal sætte pris på, nyde, ligesom man gouterer en skrædders særlige stil. Hvis man egentlig helst vil have en Edward Green-stil, skal man springe håndsyede sko efter mål over og i stedet købe sig et par Edward Green.
Foruden stilen får man en anden og bedre forarbejdning, hvis man vælger håndsyede sko i stedet for Edward Green og de andre fabrikssyede sko. Det har jeg skrevet mere om her.
Og så er der selvfølgelig pasformen, fit’et. Håndsyede sko efter mål er en helt anden historie end fabrikssyede sko.
I al fald i teorien, men som regel også i praksis. Processen med opmåling, personlig læst og prøvesko betyder noget. De fleste vil mærke en tydelig forskel fra et par sko i standardstørrelse.
Samtidig skal man være pragmatisk. Håndskomageren forsøger at skyde sig ind på ens smag. Og det er ikke sikkert, han rammer den 100 pct. i første hug. Men gode sko som minimum skal det nok blive til.
Lars skriver
På de næstsidste billede vises sålen af sko med lædersåler, hvor der i tåspidsen som forstærkning er et stykke metal sat på med skruer. Giver det ikke anledning til lyd a la stepdans, når man går med skoene? og kan de ikke hænge fast i et guldtæppe, når kanterne bliver lidt flossede?
På mine sko fra Klemann i Hamburg er tåspidsen forstærket med stykke fiber, som tilsyneladende er limet fast. Hverken mine sko fra Edward Green eller fra Crockett & Jones er der nogen forstærkning i tåspidsen, der da også bliver lidt flosset med tiden.
I hælen er der på alle en forstærkning, men den er limet på og ikke sømmet, som det ses på hælforstærkningen på det næstsidste billede.
Der er således generel enighed om forstærkning i hælen, men ikke i tåspidsen.
Min undren går herefter på brugen af metal i tåspidsen. Er det virkelig en god løsning?
Lars
Torsten skriver
Jo, metaldupperne kan ridse gulv og rive tæpperne. Klemanns gummidupper er i den henseende en bedre løsning. Slidmæssigt mht. sålens levetid og æstetisk er metaldupperne dog svære at slå, vil jeg sige. Maftei tilbyder at sætte dem på. Det er op til kunden, om han vil have dem.
Steen Møller Jensen skriver
Meget flotte sko. Hvis nogle, som I forvejen benytter sig af skrædderi, er i tvivl om det nu også er nødvendigt med “skræddersyede” sko, så vil jeg sige at for mig personligt har den håndlavede sko givet mig langt større værdi end noget skræddersyet jakkesæt eller andet har gjort. Det skal også siges, at mine fødder absolut ikke er standardfødder og den højre og venstre fod er tilmed meget forskellig. Jeg har to par håndlavede sko, som efterhånden er nogle år gamle – og jeg er så at sige aldrig mere i de sko, som jeg tidligere betragtede som high-end, og det bedste jeg kunne få (Santoni, C&J og Edvard Green) – simpelthen fordi jeg ikke har det godt i dem længere. Ikke p.g.a. deres udseende, men fordi de bare ikke sidder ligeså godt og ligeså behagelige at have på. Det skal dog retfærdigvis siges, at jeg har ingen erfaring med skoene fra Maftei, men det ser ud til at process, kvalitet, forarbejdning m.v., er det samme som mine tyske udgaver.
Torsten skriver
Tak, Steen, du har jo erfaring med den gode Klemann, så man bør lytte ekstra nøje til dine ord 🙂