Håndværk versus industri
Der er ofte annoncer i omløb, der faldbyder “et skræddersyet jakkesæt”. Pas på dem, for i virkeligheden dækker de stort set alle over såkaldt målkonfektion eller made-to-measure, som man siger på engelsk. Det kan være udmærket, men er ikke ægte skrædderi.
Skrædderi
Siden 1920’erne har tøjbranchen forsøgt at tilnærme sig herreskrædderen og hans skræddersyede jakkesæt med målkonfektion. Men der vedbliver at være en fundamental forskel mellem de to produkter. Et skræddersyet jakkesæt sys af en håndværker, der har trænet i mange år. Han opmåler kunden, han tegner et papirmønster specifikt til kunden. Han klipper stoffet og nøjes med at ri det sammen i første omgang, så han kan prøve jakkesættet på kunden og tilpasse det, før han syr det færdigt. Alle linjer i jakkesættet er i spil og kan forandres.
Et skræddersyet jakkesæt kommer til verden i et værksted, ikke en fabrik.
Målkonfektion
Det gør til gengæld et målkonfektioneret jakkesæt. Forretningen tager udgangspunkt i de sædvanlige standardstørrelser og tilpasser dem lidt på baggrund af de mål, som de har taget af kunden. De sender derpå ændringerne til en fabrik, som syr et let tilpasset jakkesæt.
Målkonfektion er grundliggende industri. Selv de allerfineste “skræddersyede” jakkesæt fra italienske mærker som Brioni og Kiton fungerer på industriens præmisser og laves på 20 timer i stedet for 50, som et rigtigt skræddersyet jakkesæt som minimum kræver af tid.
Aktive herreskræddere
Foto: Henry Poole.
Hej Torsten, har du erfaring med nogen af de danske skræddere?
Peter S.
Ja, men hvilke er en hemmelighed 🙂
Hvis nu jeg gerne vil give min kæreste et jakkesæt i julegave, men ikke har 16.000 kr. – har du så en idé om hvr jeg finder en nogenlunde kvalitet. Kender du Kejserens Klæder??
Hej Naja
Jeg må indrømme, jeg ikke har prøvet dem, men jeg har meget lidt fidus til de der onlinebutikker som Kejserens Klæder, der lover et skræddersyet jakkesæt til 2.-3.000 kr. Personligt ville jeg hellere spendere 4.-5.000 på et færdigsyet jakkesæt – fx fra Hugo Boss og Zegna, og så bruge 500 kr. hos skrædderen på at få det rettet præcist til.
Vh Torsten
Hvem af skrædderne er det der har lavet jakkesættet til Mærsk?
Hr. Møller får mig bekendt sine jakkesæt syet i England.
Hov hov, pas på med at skrive at der kun er fem i danmark der kan sy skræædersyet tøj, jeg har nu i 17 år syet skræddersyet tøj, jakker benklæder og andre ting hvad min kunde ønsker…..
Jeg har lige lukket eget skrædderi i Kolding og er rykket til Esbjerg hvor jeg sy på liv og løs….Kontakt mig gerne.
Hilsen Flemming Steen Hansen
Hej Flemming
Fortæl, fortæl. Er det klassisk herreskrædderi, du har speciale i, hvor er du uddannet, har du en hjemmeside?
VH Torsten
Hej Torsten..
Jeg fortæller da meget gerne…smiler
Ja jeg syr skræddersyet Herre og dametøj på den klassiske måde, med hårdug, ulddug, håndsyede knaphuller og gymphfhul osv.
Jeg har også uddannet et par skrædder som kan og syer rigtig skrædderi, jeg sætter stor pris på håndværket og vil at flere får øjene op for kvaliteten a rigtig tøj, jeg har nogle unge mænd som kunder der har fået øjene op for skrædderi…det gør mig glad..
Jeg kunne godt tænke mig at vi “unge” rigtige skræddere havde en forening eller klub, til udbredelsen a forståelsen a rigtig skrædderi….vi skal have mange flere til at gå i rigtigt tøj..
Jeg er uddannet ved en skrædder a den gamle skole i Kolding, skrædder Frank og i Sønderborg på EUC syd…
Jeg er i Esbjerg, hjemmeside er. http://www.tailor.dk
Der er en ny på vej..
Hilsen Flemming