Klassisk tøjstil er et lille univers af muligheder, hvor nogle historisk signalerer formalitet, mens andre understreger det uformelle udtryk. Det hænger videre sammen med et godt 100 år gammelt skel mellem arbejde og fritid.
Jeg vil dog hævde, at vi også finder en anden dimension. Den går på graden af dandificering eller excentricitet. For eksempel mener jeg ikke, at en toradet habit er stort mere formel end en enradet habit. Men den er klart mere excentrisk, fordi den enradede er normen i dag.
Det samme gælder, hvis vi taler klassisk fritidstøj, det vil sige en jakke med selvstændige bukser. The California Tux, som amerikanerne kalder kombinationen af blå blazer og lysebrune bomuldsbukser, er langt mere tilforladelig end tweedjakken og de grå flannelsbukser, men cirka ligeså formel.
Fornemmelsen for de to dimensioner – graden af dandificering og formalitet – er ikke lig med god stil, men du kan vanskeligt være en velklædt mand, hvis du ikke har fornemmelse for dem.
Anonymous skriver
Hej Torsten
Spændende skema. Slips og skjorte influerer også, hvor formel/excentrisk man er. Skjorte uden slips gør tøjet mindre formelt, eller måske mere excentrisk?
Simon
Torsten skriver
Hej Simon
Enig. En stribet skjorte forøger som regel dandyfaktoren, ligesom et par derbysko gør stilen mindre formel end et par oxfordsko.
Vigtigt er det, at alle delene spiller sammen. Det giver fx ikke mening at tage et par derbysko på til en mørkeblå habit. Vil man have derbysko på, må man samtidig over i et tweedsæt eller skifte til en California Tux.
Peter Bay skriver
Der er vist lidt for meget scient.pol. over den matrix hr. Grundwald – hvad er det helt præcist jeg skal bruge det til? Skal jeg lade min ellers stensikre mavefornemmelse ligge på hylden og så i stedet bruge dit skema, når jeg skal vælge påklædning?
Potter skriver
Folk, der har den stensikre mavefornemmelse, har givetvis ikke brug for skemaet. For os andre er det interessant. Det har netop med de ubevidste valg at gøre, når man står og skal udgive penge til tøj. Skemaet synliggør bare de mønstre, vi vælger efter. Jeg synes, det er sjovt at ræsonnere lidt over det.