Tiden vil have et dobbeltradet jakkesæt
“Et dobbeltradet jakkesæt? Jo, dem sælger vi også.”
Jeg så forbi en vægtig herreekviperingshandler, der til min overraskelse kunne fortælle, de solgte dobbeltradede jakkesæt og jakker til også deres yngre kunder. Der er bestemt mere omsætning i enkeltradede jakkesæt og jakker, men et dobbeltradet jakkesæt og jakker kolporteres mere nu end for få år siden.
Et dobbeltradet jakkesæt er ikke finere
En af mest sejlivede forestillinger i den klassiske herremode går på, at et dobbeltradet jakkesæt er finere eller mere formelt end et enkeltradet jakkesæt. Der er ikke historisk belæg for den påstand. Om noget er et dobbeltradet jakkesæt mindre formelt, fordi man ikke behøver at bære en vest med en dobbeltradet jakkesæt, hvad tidligere var noget nær obligatorisk med enkeltradet habitjakke. Historisk vil det rette være at sige, at et dobbeltradet jakkesæt simpelthen er et alternativ til enkeltradet jakkesæt.
Et dobbeltradet jakkesæt er finere
Når det er sagt, opleves et dobbeltradet jakkesæt anderledes end et enkeltradet jakkesæt. Manden og kvinden på gaden i dag forbinder snittet med noget stift og gammeldags, noget mere fornemt. Den vurdering udspringer dog mest af, at et dobbeltradet jakkesæt er usædvanligt. Jeg synes, det usædvanlige i et dobbeltradet jakkesæt skal anskues på dandy-skalaen, så at vi kategoriserer et dobbeltradet jakkesæt som mere avanceret og dandificeret og i den forstand finere end et enkeltradet jakkesæt, men ikke mere formelt.
Skal holdes lukket
Knappe-kravet er den toradede jakkes byrde. Man kan ikke lade jakken stå åben som på en enkelttradet jakke, fordi der er for meget stof foran, hvorfor stoffet vil komme til at sejle rundt. Du bliver på den måde frataget en fleksibilitet i en toradet jakke, hvis du føler varmen trykke.
Slipper for en vest
Til gengæld slipper du som sagt for vesten, selv om der jo heller ikke længere er vest-krav med et enradet jakkesæt. Men da dobbeltradede jakkesæt blev populære i 1930’erne, var det blandt andet, fordi manden kunne undlade en vest og skifte fra en tredelt til en todelt habit.
Mange mulige knapstillinger
Du får også flere variationsmuligheder, hvis du er til dobbeltradede jakkesæt. Her følger syv rangordet efter, hvor udbredt jeg ser dem inden for skrædderi i dag. Man kan tænke sig endnu flere variationer. Det første tal henviser til antallet af synlige knapper, det andet tal til antallet af rækker eller knapper, der kan knappes:
- Seks synlige knapper med revers løbende til mellemste række (6 x 2)
- Fire synlige knapper med revers løbende til nederste række knapper (4 x 1)
- To synlige knapper (2 x 1)
- Seks synlige knapper med revers løbende til nederste række (6 x 1)
- Fire synlige knapper med revers løbende til øverste række knapper (4 x 2)
- Seks synlige knapper med revers løbende til øverste række knapper (6 x 3)
- Otte synlige knapper med revers løbeste til næstøverste række (8 x 3)
Derudover kan de synlige knapper placeres forskelligt, og jakkens overslag foran kan være mere eller mindre bredt.
Hvor mange knapper skal knappes?
Jakken skal knappes, hvis du er i dobbeltradet jakke, medmindre du er ude på at bryde med traditionen.
Tager vi for enkelthedens skyld den typiske 6 x 2, skal man som hovedregel kun knappe den midterste række. Den nederste knap, der også kunne knappes, skal stå åben.
Blazer-jakken med de blanke knapper udfordrer dog reglen. Det kan se ud, som man har tabt en knap, hvis man ikke knapper den traditionelle blå blazer igennem. Så i blazer-jakkens tilfælde er det på sin plads at knappe begge rækker knapper.
Skal – skal ikke
Så vælger du et dobbeltradet jakkesæt eller en dobbeltradet jakke, skal du vide, de er lidt på mode, og dog stadig usædvanlige og en smule dandificerede. Og at du skal kunne bevæge dig rundt i en hverdag, hvor det går fint at holde jakken lukket.
Er du klar på de implikationer, er det bare at finde tegnedrengen frem. Vælger du det blåt, kan du også bruge jakken som en art blazer med et par grå bukser.
JacobCHR skriver
En underlig fordom jeg også så gjort op med er, at mænd med lidt ekstra på sidebenene bør fravælge dobbeltradede jakker. Det er et underligt forsøg på at opstille lovmæssigheder for tøj, som jeg desværre synes fylder en del(Især på nettet). Man kan komme til at tænke binært i rigtigt og forkert, og glemme at se på helheden og udtrykket.
En velskåret dobbeltradet jakke kan gøre underværker for en mand af kraftig bygning!
Mvh
.com skriver
Bemærk hvilket ur Prins Michael af Kent bærer🙂
Audemars Piguet Royal Oak såmænd, rightfully so one might add.
God stil👍
Mvh
.com
Torsten skriver
Godt spottet, det havde jeg ikke set.
Mr. X skriver
Man kan opnå yderligere fleksibilitet, såfremt jakken (revers) konstrueres således at enten miderste eller nederste knap kan lukkes. Dette virker bedst, hvis man får en ekstra indvendig (såkaldt jigger button) monteret.
Torsten skriver
En kombineret 6 x 2, 6 x 1, ja
JS skriver
Er kombinationen 8×3 ikke hovedsagelig anvendt på uniformsjakker og eventuelt blazere med metalknapper, som prins charles bærer. Jeg synes i hvert fald ikke jeg har set det på et “almindelig” dobbeltradet jakkesæt, men måske har jeg bare ikke se nok forskellige.
Torsten skriver
Jeg vil ikke bruge ordet hovedsageligt, for knapstillingen er meget sjælden. Men du har nok ret, at når den helt undtagelsesvis er blevet brugt, er det på en blazer eller reefer jacket. Uniformer er sin særegne historie.
MFP skriver
Den vintage metervare ser virkelig smuk ud. Nogle detaljer om denne, evt. nærbilleder?
Torsten skriver
Den er en Woodhouse fra 1980’erne, 6-ply, v i d u n d e r l i g. Desværre pist borte fra markedet. (Jeg har faktisk en længde til et todelt jakkesæt på lager, som en anden læser dog (vistnok) har lagt billet ind på.) Du kan se stof lidt bedre her: https://denvelklaedtemand.dk/wp-content/uploads/2018/11/Yo_prince_of_Wales_-1.jpg
Uffe Jerner skriver
Skal det forstås sådan, at det er ukorrekt ikke at knappe den nederste knap på en dobbeltradet blazer med blanke knapper?
Torsten skriver
Nja, det kan man vanskeligt sige. Jeg tenderer dog mod at anbefale det, både historisk og æstetisk begrundet