Under en kort visit i London for et par uger siden kiggede jeg forbi St. James Street, hvor John Lobb holder til. De tog venligt imod, men ville helst ikke, at jeg fotograferede ansigter. Men det er jo også skoene, det drejer sig om.
Når man har bestemt sig for en skomodel, vælger man læder. John Lobb har udvalget liggende i små bøger, så man rigtigt kan føle og bøje det. Jeg fik ikke spurgt, hvor læderet kommer fra, men har læst et sted, at de gamle skomagere i London, herunder John Lobb, benytter læder fra Tyskland, Italien og Frankrig.
Jeg kiggede også ned i kælderen, hvor alle læstene, nogle over 100 år gamle, lå som tørlagte knogler på rå træreoler à 4-5 meters højde. Et magisk syn.
I selve værkstedet sad en mester og to lærlinge. Jeg fik en snak med lærlingen fra Litauen. Han var i gang med “en finish” af et par sko og trykkede, filede og pudsede sålene. Han trak også et par halvfærdige sko frem for at vise, hvad der gemmer sig inde i skoen.
John Lobb sætter som regel et lille stykke metal på hælen for at øge sålens slidstyrke, og kun på spidsen, hvis kunden spørger om det. Metal larmer jo.
Prisen på et par John Lobbs ligger på de ca. 25.000 kr. Mange af de penge går til håndværket, men man får også lov at betale for John Lobbs historie og den vidunderlige lokation midt i London, ingen tvivl om det.
Foto: Stiljournalen
Anonymous skriver
Læser “Potter” fandt engang nogle yderst interessante links om forskellen på håndsyede sko og “goodyear sko”. Gav dit besøg hos John Lobb flere oplysninger i den henseende?
mvh
en anden trofast læser
Torsten skriver
Ja, det bekræftede, at der ER forskel på de maskinrandsyede sko og så de håndsyede modeller. Lærlingen, jeg talte med, så dem fx som helt forskellige dyr. Foruden forskellen i pasform er en meget væsentlig forskel, som Potter også gjorde opmærksom på, at randen i de maskinrandsyede sko limes via et lærredsbånd til skoens såler. Det gælder C&J, Edvard Green, Alden etc. I håndskomageriet som hos John Lobb syr man randen til sålen. Desuden benytter de ikke plastik til afstive skoens tåkap og bruger bedre indlæg i skoene, end de gør i de maskinrandsyede sko.
Potter skriver
Interessant at læse om dit besøg hos den “ægte” John Lobb (http://www.johnlobbltd.co.uk/main/main.htm). Hvor stort er huset ca., d.v.s. hvor mange arbejder der rundt omkring? Da han jo kalder sig bootmaker: Fik du set en del støvler også?
Der er mange flere forskelle mellem de maskinrandsyede sko og håndlavede sko end bare måden randen er syet fast på. Således viste det franske skoforums opsprætninger af dyre ready to wear-sko med rand, at producenter som Crockett&Jones, Church’s osv. alle rationaliserer skofremstillingen ved at bruge presset læderfiber som mellemsål (i stedet for ægte læder), noget der begrænser holdbarheden da mellemsålen jo er hele fundamentet i en randsyet sko. Forstærkningerne for og bag er af syntetisk materiale i stedet for læder osv.
Angående prisen for et par sko hos John Lobb St. James, så sidder der jo en af hans uddannede skomagere i Berlin (Posh Schuhe i Friedrichstrasse) og jeg har kun læst godt om hendes sko samtidig med at hun er en tand billigere – desuden er hun også uddannet ortopædisk skomager.
For en god ordens skyld skal det nævnes at der også findes en John Lobb i Paris, der udover at holde fast i det gamle håndværk også fremstiller maskinrandsyede sko. Lobb Paris har ikke længere noget med moderhuset i London at gøre. I praksis skelnes der altså mellem Lobb St. James og Lobb Paris. Sidstnævnte (www.johnlobb.com)tilhører faktisk huset Hermes.
Det interessante er at de franske skovenner også har skåret en RTW-sko af Lobb Paris op. Skovennerne blev “ekstremt skuffet”, da de konstaterede at også Lobb Paris bruger syntetisk materiale som forstærkning. Se deres billeder her:
http://www.depiedencap.eu/spip.php?article104
På billede 5 kan man se det omtalte syede/limede lærredsbånd (fransk: mur), der er typisk for maskinrandsyede sko.
Det allersidste billede viser Lobb Paris’ syntetiske forstærkning i hælen.