At ose i Jermyn Street
Hvis jeg er i London, må jeg ned i Jermyn Street og ose. Gaden huser de mest inspirerende butikker med klassisk herretøj og tilbehør i London.
Hvad med Savile Row?
Savile Row er skrædderi. Der går man hen efter skræddersyede jakkesæt, mindre oplagt efter silkeslips, halstørklæder, striktrøjer, fløjl og randsyede sko.
Jermyn Street er til gengæld området for den slags tilbehør.
Jeg plejer at begynde i Piccadilly Arcade ved Piccadilly Street for så at bevæge mig ned mod Jermyn Street.
Budd
Først møder jeg Budd ved Piccadilly Arcade 3. Den lille skjortemager holder fast i opmåling og tilskæring af stof på egen adresse. Jeg kan lide stedet. Flere, jeg kender, har bestilt skjorter hos dem. Jeg tror, de er tilfredse, skønt prisen er, som den er i London i dag: et stykke over 2.000 kr. for en skræddersyet-agtig skjorte, der tilvirkes på en fabrik uden for London.
Mit eget inventar fra Budd består af en butterfly i barathea i størrelse 17 1/2″ til min smoking. Da jeg købte den, var der en anden kunde i forretningen. Vi talte lidt om den gode butterfly til smoking.
“Jeg kan bedst med dem i faste størrelser. Når man løsner dem i taxaen hjem, bliver de hængende om halsen. De justerbare falder fra hinanden,” forklarede han.
New & Lingwood
Før jeg træder ud af Piccadilly Arcade i Jermyn Street, dukker New & Lingwood op, både til venstre og højre.
Butikken til venstre har aktuelt Londons med strålende kollektion af dressing gowns, slåbrokker. Farverig silke og kashmir, kviltede sjalskraver, New & Lingwoods butik med slåbrokker er overvældende.
Mere velassorteret er butikken til højre. Strømper, jakker, frakker, bukser og sko titter frem allevegne.
Edward Green
Ret frem, ud af Piccadilly Arcade, møder jeg statuen af Beau Brummell, der selvsikkert, men også fortabt i egne tanker, vender fronten mod arkadens tunnel. Og bag ham, på den anden side af gaden, ligger Edward Green, den fineste af de engelske skomagere, der maskinrandsyr sko.
Harvie & Hudson
Til venstre ligger Harvie & Hudsons Bespoke department. Det sted har en jeg særlig svaghed for. Der bestilte min onkel de slagfærdige, storstribede skjorter, jeg siden arvede af ham, og der bestilte jeg selv mine første engelske skjorter. Harvie & Hudson tilskærer stadig skjorter i baglokalet, mener jeg. Forarbejdningen er, som skræddersyede engelske skjorter er i dag er flest, gennemsnitlig. Pasformen af de skjorter, jeg har fra dem, er dog ret god.
Hvis man mere er til ready-to-wear og tilbehør, skal man hen i Harvie & Hudsons hovedbutik ved Jermyn Street 97. Jeg kigger ikke ind hver gang selv, skal jeg indrømme. Stedet har charme, men ikke meget raffinement.
Turnbull & Asser
Raffinement er der mere af i Turnbull & Asser. Deres butik ved Jermyn Street 73-74 er som en labyrint at gå i med små trapper, asymmetriske lokaler og halvvægge. Belysningen er god. Når den rammer silkeslips, slåbrokker, farverige kashmirtrøjer og brune gelændere, opstår der en engelsk whiskystemning.
Turnbull & Asser er Jermyns Streets mest traditionsrige butik. Både royalt personage og James Bond har frekventeret butikken for at handle skjorter og slips. Det var også der, Winston Churchill bestilte skjorter og erhvervede sig en sirenehabit.
Hilditch & Key
Over for Turnbull & Asser ligger Hilditch & Key. Jeg har følt mig mindre hjemme der. Butikken har i for sig et væld er godt tilbehør foruden skræddersyede skjorter. Men på charmefaktoren, mangler den noget. Måske er den for glat. Objektivt set er Hilditch & Key dog en af sværvægterne i Jermyn Street til forskel fra kædebutikkerne, hvad end de hedder T. M. Lewin, Charles Tyrwhitt eller Thomas Pink.
Point til Hilditch & Key er der for at have reddet hattemageren Bates, som nu har en sektion i Hilditch & Key. Kvaliteten af nutidens Bates-hatte lader vi ligge.
Foster & Son
En af de få traditionelle håndskomagere i London ligger også i Jermyn Street. Foster & Son, hedder den, ved nr. 83. De har også en ready-to-wear-kollektion, som jeg lige må tjekke ud.
Emma Willis
Engang imellem kigger jeg ind hos Emma Willis. Det er lækkert derinde – slips og halstørklæder, strik, men jeg har det lidt ambivalent med stedet. Blev aldrig helt tilfreds med de skjorter, hun syede til mig engang. Lidt for meget reklame og overflade i forhold til indhold for mit gemyt.
Cordings
Så rammer jeg St. James’s, den brede, noble gade, der forbinder Pall Mall og Piccadilly. Jeg kan svinge til venstre for at besøge skomageren John Lobb og hattebutikken Lock eller skjortemageren Frank Foster, men i dag går op mod Piccadilly for at se indenfor hos Cordings. Butikken er rendyrket tøj til landadelen. Man vælter sig i tweed, viyella, fløjl og molskind. Cordings er især kendt for deres covert coat. Servicen er i top, ligesådan stilen, prisen er rimelig, forarbejdningen er mindre imponerende, når sandheden skal frem.
Drake’s
Jeg fortsætter op ad Sackville Street, hvor man mest interessant finder skrædderierne Meyer & Mortimer og Kent & Haste. Jeg går igennem Savile Row og drejer til venstre ned ad Clifford Street, hvor Drake’s har en butik ved. nr. 3. Den er ret lille, men Drake’s har en let, nonchalant måde at fortolke klassisk engelsk tøj på, der endnu kan inspirere. Deres slips, halstørklæder og jakkedesign forbinder Old England med en Stile Latino.
Mere om London
- En tur i London klædt i raglan
- Skjortemagere i Jermyn Street
- Postkort med engelske jakkesæt og herremode
- Engelske butikker med tøj og tilbehør til mænd
Silas skriver
– James Smith and sons
– The Vintage Showroom
– Gaziano and Girling
– Anderson and Sheppard haberdashery
🙂
Lars Otto skriver
Jeg har flere skjorter fra Budd og er ganske tilfreds med dem – det var den skrædderen Steven Hithccock, der henviste mig til Budd og deres tilskærer Darren Tiernan. Budd er en af de få skjortemagere i London, der stadig laver mønstre, klipper og skærer stof til bespoke skjorter på stedet i et rum over butikken op ad en stejl trappe og sys derefter på deres systue uden for London.
Hos skrædderiet Meyer & Mortimer i Sackville Street, som du nævner, kan man også finde skjortemageren Sean O’Flynn. Hans bespoke skjorter er lavet på stedet. Jeg har flere skjorter fra ham og blev i sin tid introduceret introduceret for hans syersker.
Både hos Budd og O’Flynn laver de den første skjorte helt færdig, du prøver den og den bliver rettet om nødvendigt, før de laver yderligere skjorter. Jeg ved ikke om de piller dele af syningen op eller de laver en helt ny fra bunden, når den første skjorte rettes til. Jeg har oplevet nåle, målinger og markeringer for den første skjorte, som ikke kunne ses på det færdige resultat.
Sean O’Flynn siger, at kun omkring en tredjedel af hans skjorter skal rettes efter første prøve, to tredjedele er præcis som de skal være – han tager mange mål og et par foto.
Både Budd og O’Flynn er vel skræddersyede skjorter, selv om deres metode er en anden end Carmen damernes.
Lars
Torsten skriver
Tak for rapport, Lars. Ja, Budd og Flynn er skræddersyede skjorter. Jeg var lidt polemisk. Men som jeg talte med tilskærer hos T&A om, er skræddersyede Jermyn Street-skjorter generelt ikke helt, hvad de var engang, specielt ift. forarbejdning. En fin, skræddersyet skjorte fra Italien er på et andet niveau forarbejdningsmæssigt. Til gengæld har JS deres eget snit og krave, som italienerne ikke kan efterligne. Kom i tanker om:
https://denvelklaedtemand.dk/2018/11/herreskjorter-til-hertugen-af-windsor.html
Jacob Friis Saxberg skriver
Er Cordings kvalitet ikke god hvis vi kigger på chinos?
Torsten skriver
Stofkvalitet og snit (høj talje) er fine, syarbejdet er ringe