Man behøver ikke at bruge en formue for at blive klassisk velklædt. Jeg ved, man kan få et andet indtryk, hvis man læser Stiljournalen, men det er ikke sådan, landet ligger. God smag og evnen til at se og kombinere konfektionerede klædningstykker på sin vej, kan føre til et fremragende resultatet.
Det er et vigtigt budskab. Jeg får med jævne mellemrum mail fra unge mænd, der med beklagelse meddeler, at budgettet ikke rækker til skrædderi, og hvad de så skal gøre. Og det er en absolut fair tilgang.
Hvis jeg engang imellem fremhæver skrædderi m.v. næsten aggressivt som den bedste løsning, skyldes det et godt stykke ad vejen, at det forbløffende tit lykkes den dyre ende af konfektionsindustrien og smarte designermærker med milliarder i ryggen at sælge sig som sand luksus og tage en pris, som var de luksus, det vil sige skrædderi. Jeg tænker for eksempel på de målkonfektionerede jakkesæt, der koster både 10.000, 15.000 og 25.000 kr. i storbyens butikker.
Med lidt andre ord: Hvis folk både kan og vil bruge et velvoksent budget på garderoben, synes jeg, de skal bruge pengene fornuftigt og vælge håndværkeren i stedet for fabrikken.
Er man til gengæld på det normale tøjbudget, er det klassiske håndværk – skrædderi og håndskomagere – ikke relevant. Sådan er det. Man skal i stedet bruge næsen i landets butikker, blandt andet hvis de har udsalg. Og så bør man kigge inden for i genbrugsbutikker. Den sidste ekspedition kræver dog en vis forsigtighed, så man ikke ender i et kostume fra fortiden.
10 råd, hvis man er i færd med at starte en garderobe op og handler konfektion:
- Blå og grå jakkesæt, ja, tak
- Blå og brune sportsjakker, ja, tak
- Jakken skal lægge sig glat over skulderpartiet og ikke trækkes skæv, ellers find en anden, hvad end ekspedienten siger
- Reserver 500-1000 kr. til forandringsskrædderi, hver gang du køber en stanghabit
- Spring butikkernes modelinjer over, og vælg deres klassiske, der gemmer sig bagerst i butikken
- Herhjemme er Hugo Boss tit en god ide, hvis du er under 5000 kr., og Pal Zileri, hvis du er lidt over
- Du kan vanskeligt have for mange hvide, lyseblå og blåstribede skjorter uden fjollede små designdetaljer
- Vælg enkle sorte og brune lædersko, gennemsyede eller randsyede
- Der skal være et par lette striktrøjer i garderoben
- Tag et par nystrøgne chinos på, hveranden gang du rækker ud efter dine jeans
Jeg har ikke overblik over samtlige relevante fysiske butikker i Danmark, men forretninger som Britannia i Hellerup, Troelstrup i Vester Voldgade, Bindesbøl på Kgs. Nytorv og Paul Garodkin på Godthåbsvej er besøg værd, hvis man skal etablere en klassisk basisgarderobe. Ingen af dem er mig bekendt kædeforretninger. I Århus er der Harder ved Skt. Clemens Bro, husker jeg.
Læs flere lignende indlæg her:
Foto: Det kgl. bibliotek
John skriver
Og kommer man til London, kan jeg anbefale “Thomas Farthing” i Museum Street, og “Stumper & Fielding” i Portobello Road.
Begge steder handler de med tøj i klassisk stil – og andre klassiske effekter.
vh
john k-
Søren J. skriver
Jeg vil lige tillade mig at komme med en anbefaling, måske især til det lidt yngre læser-segment: http://www.suitsupply.com – Deres ‘klassicitet’ varierer lidt fra sæt til sæt, nogle er mere moderne (dog ikke på Tiger of Sweden el. lign. niveau), andre mere konservative. Butikken anbefales vidt omkring på internettet, og der er flere positive ting ved stedet, bl.a. netop et stort udvalg i både snit, størrelser, stoffer, farver og mønstre, især nogle lidt mere specielle og sjældne variationer, en lav pris (Billigste jakkesæt til lige under 2000,- kr) og deres materialer er vist ganske udmærkede. Der sælges desuden også smokings, jakker, frakker, skjorter, slips, sko (som dog ikke skulle være noget videre værd) og andet tilbehør.
Anker ift. ‘klassisk stil’, kan være at de kun sælger 2-knaps jakker (der er en enkelt 2½ model), bukserne er alle uden læg og en højere talje kunne måske ønskes (men da højtaljede bukser synes at være på vej frem igen, er det måske bare et spørgsmål om tid.
Jeg har selv et sæt, og planlægger at skulle have flere. Det er stadig stangvarer, men for en nybegynder udi klædning er det vist ganske fornuftigt.
Anonymous skriver
Der er en forretning i Hørsholm og Roskilde der hedder Daniel. De har blandt andet Brioni og Corneliani.
Mvh Søren R.
Hr. M skriver
Jeg kan tilslutte mig suitsupply, der er kvalitet for pengene begynder niveau. Var forbi Hugo Boss, Troelstrup og de andre sidste jeg skulle købe et sæt. Men endte med et sæt fra suitsupply, der blev rettet til hos Peter Undén. Her blev kvaliteten anslået til god. Bestilte to modeller i to størrelser, blevet leveret til døren, prøvede dem og returnerede. Gik som en leg. Men vær opmærksom på, at der er flere linjer – og nogle af dem skal man holde sig fra. Derudover sværger jeg til genbrug. Det kræver tålmodighed, og gode stykker tøj koster mange timers forgæves arbejde, men jeg finder det tilfredsstillende, når det lykkes. Sko skaffer jeg mig over ebay, det kan være swing and miss, men man lærer sine mærker og læster at kende.
Anonymous skriver
Hartung i Kristen Bernikows gade mangler på listen. Glimrende butik, der forhandler fx. Corneliani, Canali, Drake’s, Church’s & Crockett & Jones. De har, i modsætning til mange af de andre af Torsten nævnte, et rigtig godt udvalg af RTW habitter & sportsjakker i korte & ekstra lange størrelser.
Mvh MFP
Anonymous skriver
I tilknytning til Hr. M og Søren J. kan jeg kun tilslutte mig, at suitsupply virker fornuftig. Jeg kendte dem ikke, før jeg tilfældigt gik ind i deres butik i London og til min egen overraskelse købte et habit (strategisk placeret tæt ved Savile Row – uden sammenligning i øvrigt…). Jeg ledte efter et let sommerhabit. Flere af skjorteproducenterne på Jermyn Street, fx Harvie & Hudson, har RTW-habitter også til rimelige priser, men stadig umiddelbar bedre forarbejdning hos Suitsupply. Deres forretning virker umiddelbart omtrent 25,4% for popsmart på mig, men deres klassiske habitter kan jeg indtil nu kun være tilfreds med. Kanvaskonstruktion, mellemlæg med hestehår (påstår de, men det føles rigtigt nok), forholdsvis pænt forarbejdede knaphuller på ærmene (modsat fx Charles Thyrwitt hvor det er lavet ret groft), osv. De får habitterne produceret i Kina, men konceptet er bygget op omkring, at deres habitter skal tilrettes af butikkens egen skrædder (jeg kan ikke garantere om han var det, men han har lavet mine forarbejdninger pænt, synes jeg). Deres øvrigt sortiment er dog ikke noget specielt, og slet ikke skoene, der er alt for dyre for et par Blake-konstruerede sko. Mvh. Nicholas
Anonymous skriver
Er der i den forbindelse, nogle der kan sige noget om kvaliteten på de made to measure habitter Peter Unden tilbyder? Den vejledende pris ligger jf. hans hjemmeside på ca. 7.000 kr.
Mvh.
Rasmus J.
Anonymous skriver
Jeg hører også meget gerne erfaringer med Undens MTM. Er det full canvas som fx Pal Zileris MTM? Kan man få detaljer som fx åbne manchetter? o.s.v.
SJ
Torsten skriver
SJ, jeg tror, det er almindelig konfektion med fikseret front etc. Det særlige er, du har Peter til opmåling og især yderligere tilretninger, når habitten kommer retur fra fabrikken.
Michael C.G. Iversen skriver
Gode sko kan være svære at anskaffe billigt. Her vil jeg henlede opmærksomheden på Meermin fra Mallorca. Her kan du få et par randsyede sko i læder fra anerkendte europæiske garverier, inklusiv cordovan, til en pris der er mere end rimelig. Deres standart-serie fås for 160 Euro .Med skotræ og forsendelse løber det op i små 1600 kr. Jeg har lige modtaget et par med UPS og jeg må sige, at jeg er forbløffet på grænsen til begejstring over hvor meget sko man får for pengene. Hemmeligheden er, at Meermin får lavet en del af arbejdet i Kina og forsåling og den endelige finish foregår så på Mallorca. Det kan man jo mene om hvad man vil, men er kvaliteten i orden, så er den også i orden med mig. Deres hjemmeside er nem at bruge og folkene på Meermin holder dig underrettet om skoenes whereabouts fra du afgiver din ordre til du står med dem i hånden. Tjek dem ud på meermin.es
Anonymous skriver
Super. Tak for tippet!
Anonymous skriver
Made in China. Ikke meget romantik i det.
Hr Olsen
Michael C.G. Iversen skriver
Hvis det er romantik man ønsker, så vil jeg foreslå, at man søger et andet sted end hos skomageren.
N. Wølck skriver
Lige der mangler jeg Facebook´s Like knap 🙂
Jeg har også investeret i et sæt sko fra Meermin, og de er fantastiske til prisen.
Anonymous skriver
Personligt forbinder jeg made in China med stor usikkerhed omkring arbejdsforhold, miljøbelastning etc. Prøver at undgå deres produkter, hvis muligt.
Hr Olsen
123 skriver
Super. Tak for tippet!
Anonymous skriver
Er der nogen, som har (gode) erfaringer med Pal Zileris MTM habitter, som Bindesbøl bl.a. udbyder? Er det value for money?
Mvh
Michael
Anonymous skriver
Ja, meget gode erfaringer faktisk. Af frygt for at fornærme nogen i dette forum, så er det efter min erfaring det nærmeste man kommer ægte skrædderi-kvalitet. Jakkerne er f.eks. ikke limede, men syet efter de samme principper, som hvis du gik ud til Peter Unden for at få syet et sæt. Det har selvsamme Peter endda for nylig bekræftet, fordi han har tilrettet en del af mine gamle PZ MTM jakkesæt, som var fra den tid hvor pasformen var mere rummelig end jeg ønsker idag og jeg tilmed er blevet en smule mindre;-)
Det er en uopslidelig kvalitet. Jeg har fået lavet 7-8 habitter og 5-6 sportsjakker hos PZ igennem de seneste ca. 8 år. Og alle er stort set som nye.
Kan absolut anbefales. De er dyre – også dyre end det meste andet MTM, men trods alt noget billigere end hvis du går til skrædderen. De er alle penge værd. Og skulle der være en detalje, som man ønsker tilrettet når den lander, så lad skrædderen rette det til.
SJ