
Ikonisk tøj er mere end klassisk tøj – du ved, jakkesæt, skjorte slips mv. Sådan noget som pilotjakker (flight jackets) ser mange mænd som ikonisk beklædning, også mere modne årgange.
Nils-Bro Müller er et eksempel. Den pilotjakke, han har på, er nøje udvalgt.
”Jeg købte den brugt i USA af en canadier i 1977,” fortæller han.
”Den er en A-2, det rigtige snit, kort i livet, hestelæder. De nye modeller er for lange,” uddyber han.
Selv om Niels-Bro Müllers pilotjakke er en ældre model, nok fra omkring 1970, er den ikke en af de originale A-2’ere. De stammer mestendels fra 1930’erne.

Den originale pilotjakke A-2
A-2’en tog fart i 1931. Den hidtidige favorit, pilotjakken A-1 med knaplukning, som det amerikanske flyvevåben havde benyttet siden 1927, blev droppet. Det er interessant at notere sig, at der var flere firmaer, der leverede A-2 til det amerikanske flyvevåben, som nøjedes med at udstikke nogle retningslinjer for, hvordan A-2 skulle se ud. Man nåede i alt op på 18 forskellige leverandører med tiden. Små detaljer over lædervalg, lynlås og stropper til snit endte derfor med at variere betragteligt fra sending til sending. Så den originale A-2 fremstår ikke som en fuldstændigt entydig størrelse i dag.

Da produktionen til amerikanske flyvevåben ophørte i 1943, forsvandt produktionen som sådan heller ikke. Et marked for kopier af flyvevåbnets A-2 fra 1931 til 1943 voksede frem.


Andre pilotjakker
Pilotjakker med syntetisk yderstof gjorde deres indtog, efter det amerikanske flyvevåben pensionerede A-2. Først kom B-15 med pelskrave og så den mere enkle MA-1. En anden gammel pilotjakke, B-3, en ”bomber jacket” i rulam, anvendt på lange kolde bombetogter over Europa under Anden Verdenskrig, gled også ud med A-2 i 1940’erne. Til gengæld bed læderjakken G-1 sig fast fra 1947. Den minder om A-2, men har pelskrave.

Overordnet set står tre grundmodeller af (korte) amerikanske pilotjakker tilbage: læderjakken (A-1, A-2 og G-1), rulamsjakken (B-3 og B-6) og stofjakken (B-10 og B-15). Sidstnævnte minder om vindjakken i snittet, hvis man fjerner pelskraven.
Sådan bruger du en pilotjakke
Niels-Bro Müller, vores fotomodel, viser eksemplarisk, hvordan en pilotjakke kan bruges. Der er familielighed mellem pilotjakke, åbentstående oxfordskjorte, chinos og støvlerne fra John White i Northampton.
Solbrillerne spiller også med. Det drejer sig om vintage-pilotbriller fra Bushnell med stænger, der griber om ørerne. De ligner Ray-Bans shooter-model i en udgave med almindeligt glas. Nils-Bro Müller mangler kun guitaren for at fuldende look’et.
På koldere dage kan man tilføje pilotjakkestilen en striktrøje i merinould og en charmeklud eller et ensfarvet halstørklæde.
Foto: Den velklædte mand
Chinos er da mest til sommerbrug? Da alt for kolde at bruge nu
Hey Torsten, hvor er jeg fin! Og fin artikel om jakkerne. Du har dog glemt G-1 jakken. Det er den som man bruge i flådens flyvevåben. Det er derfor at jakkerne i Topgun ser “forkerte” ud. Det er nemlig G-1 jakker og ikke A-2.