
English House, skabt af Carl Holten, kandiderer til titlen Danmarks mest navnkundige herretøjsforhandler. Af to grunde. Dels skabte Carl Holten en forretning med herretøj af høj kvalitet, der vandt en stor og vægtig kundekreds. Dels har forretningen en mystificerende forbindelse til Dobbeltmordet på Peter Bangs vej i 1948, der som bekendt aldrig er blevet opklaret.
Imperiet English House
Forhistorien begyndte i 1877, da Carl Holten registrerede et firma, der lå i Kresten Bernikowsgade. I firmaet syede de herrebukser.
Siden udviklede gesjæften sig, og Carl Holten blev en rigtig fabrikant. Han var med til i 1892 at stifte Foreningen af Danske Fabrikanter af Herreklæder, som i øvrigt 66 år senere skulle præsentere danskerne for Dansk Herremoderåd. Omkring 1910 kunne Carl Holten købe ejendommen på hjørnet af Fredriksborggade og Nørre Voldgade i Købehavn, lige ved nutidens Nørreport station. Carl Holten indrettede dele af ejendommen til fabrikation – tilskæringssal og systue – og reserverede stueetagen til forretningen English House, der var det nye detailled i Carl Holten A/S, startet få år forinden på Frederiksberggade 2 ved Gammel Torv.

Danmarks første reklamefilm i 1908 – for English House
For at skyde sin nye detailforretning i gang, producerede Carl Holten en reklamefilm, Den heldige frier, i 1908. Den går for at være Danmarks første reklamefilm.
(Kan du ikke se filmen? Klik her)
Filmen handler om en ung mand, der er på frierfødder. I første omgang returnerer frøkenen, han vil have, hans blomster. Han fortvivles. Han begynder at læse avisen, han har sin lomme. Han falder over en annonce for English House. Han besøger forretningen og handler blandt andet et nyt jakkesæt, som han peger ud for ekspedienten i forretningens vindue. Han sætter sig op i en drosche og finder tilbage til frøkenen, hvor han frier igen. Hendes fader protesterer, men frøkenen kan nu ikke modstå sin bejler. I fællesskab kan de kan konstatere, at det er det nye tøj, der gør forskellen. Den heldige frier finder kvitteringen fra English House frem, så de kan gennemgå det fremragende køb sammen.
Skuespillerinden i filmen, Valborg Dietrich, blev kuriøst nok gift med Hans Holten, Carl Holtens søn, ikke længe efter optagelserne.
Fra jaket til jakkesæt
Tøjhistorisk er filmen ikke uinteressant. Man bemærker, vi befinder os i en stilmæssig brydningstid. Den heldige frier er i det dengang meget moderne jakkesæt, tredelt version med vest, mens faderen og butiksekspedienten ser ud til at være i den traditionelle dagklædning i storbyen for fine folk, en jaket. Skjorteflippen er stadig stiv og i victoriansk opretstående version. Den nedfoldede (stive) flip er lige om hjørnet.
Den heldige friers jakkesæt skifter ikke blot i farve fra mørkt til lyst, men også i snit. Det første jakkesæt har en tætsiddende relativt kort jakke med kort revers. Det andet jakkesæt har ligeledes et kort revers, men et længere skørt med mere vidde, som netop blev fashionabelt på den tid. Det nye jakkesæt har også en slids bagtil, mens det første jakkesæt ikke har slidser. I begge tilfælde er alle knapper i jakkerne knappede. Bukserne minder i snit om hinanden: tætsiddende, ingen opslag og formentlig ingen læg i bukselinningen. Bukserne casualiseres med opslag og læg fra omkring 1910 i England. Sidst, men ikke mindst, har den heldige frier opgraderet hovedbeklædningen fra en cap til en homburg.
English House’ fald
Jeg har ikke været i arkiverne godt nok til at sige, hvornår og hvordan det gik galt for English House. Men det er mit indtryk, at vi skal tilbage til generationsskiftet i 1930, da stifteren Carl Holten døde, og sønnen Hans Holten tog helt over. Det lader til, at English House ikke ekspanderede under Hans Holten. Der botaniseredes tilsyneladende mere på den store arv, som også var stor. English House var et brand i tiden. Det var blevet til “Huset alle Herrer kender”.

“Mener De, at jeg er en Forbryder, fordi jeg ikke faar mit Tøj syet hos English House?” som der står i en novelle i tidsskriftet Vild Hvede i 1939.
Og modstandsmanden Aage Bertelsen skriver et sted i sine erindringer fra 1966: ” … derefter rejste han med toget til København og købte sig en fin ny hat i English House.“

Som mange andre forretninger havde English House store problemer med leverancer under Anden Verdenskrig. Efter Krigen skete genopretningen ikke. Vilkårene for at drive detailhandel, men måske især fabrik i det centrale København, som English House gjorde med deres systue og tilskæringssal, havde ændret sig. English House tog tilsyneladende ikke konsekvensen, men fortsatte med deres gamle forretningskoncept.
Playboyen Preben Holten tager over
Det hjalp givet ikke på de gode løsninger, at Preben Holten, tredje generation, nu fyldte mere i firmaet. Annalerne kategoriserer ham som en playboy, der hellere hang ud med kendte skuespillere til langt ud på morgenen end at bruge energien på at drive stor forretning.
Preben Holten var i 1934 blevet gift med Aase Othlo Barfod Clausen, tidligere Miss Danmark og i 1932 Miss Europa. Der findes et klip på Youtube fra sidstnævnte begivenhed:
“Juniorchef”, havde Preben Holtens titel været i mange år, da han i 1958 ved sin fars død blev seniorchefen.

Tre år forinden havde Hans Holten og Preben Holten måttet sælge ud på Nørrevold og flytte detailforretningen til Vesterbrogade 6 C. Der fortsatte de til omkring 1965, da Preben Holten lukkede English House. Preben Holten døde to år senere i 1967. Aase Holten levede videre til 2005. De fik tre børn sammen.
English House og Dobbeltmordet på Peter Bangs vej
Den skygge, der hviler over Carl Holten A/S og English House, har også særdeles meget med en kendt begivenhed at gøre: Dobbeltmordet på Peter Bangs vej i 1948, da Vilhelm Jacobsen og hans kone, Inger Jacobsen, begge blev dræbt i deres hjem på Frederiksberg. Vilhelm Jacobsen havde arbejdet som såkaldt kontorchef i Carl Holten A/S og English House i mange år – han begyndte som elev omkring 1910 – og blev Hans Holtens højre hånd. Efter sigende havde Vilhelm Jacobsen et meget anstrengt forhold til juniorchefen, Preben Holten, der ifølge kontorchefen bogstaveligt talt gamblede med English House i det københavnske natteliv. Selv var Vilhelm Jacobsen en tilknappet mand, om end han spillede på galopbanen.
En teori om mordet på Vilhelm Jacobsen og hans hustru går på, at Preben Holten var involveret. Andre teorier ser andre steder hen. Der er skrevet rigtigt meget om Dobbeltmordet på Peter Bangs vej, både bøger og artikler, og jeg vil ikke bruge pladsen her på at gengive dem. I stedet vil jeg henvise til kilder, som jeg også har haft gavn af til indlægget om English House i øvrigt, og hvor jeg tillige har lånt et par foto:
- Dobbeltmordet, af Dines Bogø
- Erik Haaest, mindeside
- Dobbeltmordet på Peter Bangs vej, bog af Per Kaae
- Dobbeltmordet på Peter Bangs vej, Facebook-gruppe
Reklamefilmen om English House har jeg fra Det danske filminstitut.
Update 14/4 2017: Artiklen præciseret på baggrund af oplysninger fra Dines Bogø, og to annoncer for English House fremsendt af Dines Bogø indsat. Jeg takker for hjælpen.
Tak for en interessant stykke historie
Glæder mig, det kunne bruges 🙂
Af andre kilder om Vilhelm Jacobsen og dobbeltmordet på Peter Bangsvej kan jeg helt klart anbefale den podcast, som netop har kørt på DRK http://www.dr.dk/radio/drpodcast/serier/dobbeltmordet