Årligt
Fri adgang i et år.
Månedligt 8-10 nye artikler.
Artikelarkiv med over 1.000 artikler.
Kontante fordele:
- Fuld cash-back af de 399 kr. ved køb af slips, drivert eller målsyede bukser i DVMs butik
- Fast 20 % rabat på køb hos Holme Vin
399 kr. om året inkl. moms. (spar 189 kr.)
Månedligt
Fri adgang
Månedligt 8-10 nye artikler
Artikelarkiv med over 1.000 artikler
49 kr. om måneden inkl. moms.
Læserinteraktioner
Kommentarer
Trackbacks
-
[…] Jonas Barlyng er portrætmaler. Du har tidligere mødt ham. Jakkesættet, det er ham. Som kirkesanger begår han sig også i kjole og hvidt. […]
-
[…] harmonisk af den grund. Et klassisk, nedtonet jakkesæt, for slet ikke at tale om en smoking og kjole og hvidt, må have sig et dress-ur, ikke et terrængående […]
-
[…] Mænd i jakkesæt havde allerede forladt den stive skjortefront. Nu fulgte selskabstøjet – kjolesæt, jaket og smoking – efter. Specielt smokingen indoptog de nye tendenser, og man begyndte at […]
-
[…] er flere konventioner. Et symfoniorkester skal eksempelvis være i kjolesæt. For medlemmerne er det en uniform. De går i reglen ikke op i detaljerne. Så skræddersyet er det […]
-
[…] og burde traditionelt set honoreres lidt bedre. I gamle dage ville herrerne i familien tage kjole og hvidt på om eftermiddagen den 24. december. Efter Anden Verdenskrig blev den gallastil for meget for de […]
-
[…] i kjolesæt drikker på avanceret vis champagne af La Coupe, 1930’erne. Foto: […]
-
[…] inviterer til nytårstaffel. Ministrene skal skaffe sig et kjolesæt. Kan de finde ud af det? Det kan de. Men de har ofte svært ved at bære […]
-
[…] bløde skjorteflip herskede uindskrænket indtil 1950’erne, medmindre man var i kjolesættets knækflip eller jakettens […]
-
[…] Læs alt om kjole og hvidt. […]
-
[…] bærer man sorte oxfordsko eller halvstøvler i boxcalf, ikke lakskind, som er forbeholdt aftenens kjolesæt og […]
-
[…] branche i Danmark af skræddermestre, der sammen med deres svende klippede og syede habitter, kjolesæt, smokinger og deslige i tusindvis på deres […]
-
[…] til 1960’erne ellers gled ud. Kjolesæt i midnight blue og matchende halvvest, og kjole og hvidt i normal udgave. En cykelfrakke med hår, briller og slips, der matcher 1960’erne. Frakke fra gamle dage med […]
-
[…] at: en herre bærer ikke juveler, at: en ganske enkeltformet signetring uden filigranarbejde er akceptabel. Bortset fra eventuel vielsesring (og doktorring) bæres ingen smykker på hænder eller omkring håndled, at: slipsnåle hører senest 1920’erne til, og at: armbåndsure ikke bæres til kjole og hvidt.” […]
-
[…] skelner mellem “hvid” og “blå” messeuniform. Førstnævnte erstatter kjole og hvidt, sidstnævne smoking, hvis man er i embeds medfør og ikke kan benytte civilisternes fineste […]
-
[…] “Kjole og hvidt har jeg, men smokingen er desværre endt i mølposen. Men vi brugte den, da vi var en 30-40 år, hvis der var lidt jubilæum eller fin fest i luften. Da gjaldt regler. Ingen ordener! Til smoking hørte også en cigaretetui. “Vil fruen have en egyptisk cigaret?” kunne man så spørge. Og en lighter, den måtte man have. Sløjfen var aldrig forbundet. Man skulle selv binde den, så den ene spids kunne falde lidt ned. Manchetknapperne måtte være afstemt med ur og så videre, altså guld til guld, sølv til sølv. Der var mange faldgruber …”. […]
-
[…] har jo for eksempel tidligere haft en diskussion, om man kan bære et diskret armsbåndur med sort rem til et kjolesæt. Jeg mente ja, og egentlig uden problemer. Nogle læsere mente, man burde bære et lommeur, hvis […]
Skriv et svar Annuller svar
Hør en gang – her er dit jakkesæt
De mest slidte jakkesæt og skjorter i Den velklædte mands garderobe er af hørlærred. Det har en god forklaring.
Læs mere
Eton vs Stenströms – skjortetest hos Troelstrup
Nogle siger, at valget mellem skjorter fra de kendte svenske mærker Eton og Stenströms er hip som hap. Den velklædte mand er ikke helt enig. Han har en vinder. Læs test og konklusion her.
Læs mere
Blå blazer med pang
Der er tradition for at bruge en blazer ekstravagant. Fred Astaire og Jaime de Mora y Aragón har vist en vej. Tør du følge den? Den velklædte mand guider.
Læs mere
Test af Attolini hos Hartung
Hartung har landets største udvalg af fine italienske jakker, habitter, frakker og skjorter, bla. fra Attolini. Kan butikken imponere Den velklædte mand? Se foto, og læs konklusionen her.
Læs mere
Rigtig og forkert farvebrug
Kan du se farvefejlen i eksemplerne? Få styr på de små forskelle i farvenuancer, der skifter din påklædning fra dårlig til god smag.
Læs mere
Barons – test af skjorter
Det danske firma Barons har været dygtige til at promovere deres herreskjorter. De har blandt andet været i tv-programmet Løvens hule med dem. Men er skjorterne pengene værd? Vi har testet dem.
Læs mere
Smuk eller sublim tøjstil
Glem sprezzatura. Spørgsmålet er, om du vil klæde dig smukt eller sublimt. Filosofferne har ordet.
Læs mere
Appearance – undersøgelse af ny butik
De vil hjælpe dig i den brogede virkelighed af business casual. Kan de finde ud af det? Den velklædte mand har undersøgt Appearance’ butik i Hellerup, talt med ejerne og fælder en dom.
Læs mere
Vær opmærksom.
Selv hæderkronede herretøjsforretninger sælger uden blusel bukser med enkeltgalon til kjole og hvidt. Dette er bukser til smoking. Kjole og hvidt har dobbeltgalon.
Netop
Flot og sagligt, megen god inspiration og hente 😉 jeg savner dog et nota omkring brugen af kjolesæt også er en fast del af visse ordner/logers beklædnings regulativ.
I. NAVNET
Der synes at være uenighed, om adjektivet beskriver farven på vesten eller sløjfen, dvs. om dragten bør kaldes ‘kjole og sort’, hvis der bæres sort vest, eller om den også i det tilfælde bør kaldes ‘kjole og hvidt’, da sløjfen stadig er hvid. Kan du præcisere og evt. uddybe?
II. GALONERNE
Skal der være to, som du skriver, eller kan der også være en enkelt?
III. SKOENE
Du skriver, at der bæres laksko til kjolen, men jeg har ladet mig fortælle, at de oprindeligt tilhører smokingen. Kan du uddybe?
IV. LOMMETØRKLÆDET
Ville du også bære hvidt lommetørklæde i brystlommen i det tilfælde, at du bærer ordener på brystet? Det synes efter min mening at forstyrre.
V. LOMMEURET
Jeg har lært, at man under ingen omstændigheder bærer armbåndsur til kjole, hvilket vil sige, at man enten må se at arve et lommeur eller undvære. Sports- og smarture er naturligvis ganske utænkelige, men kan andre end Astaire slippe afsted med et diskret dress-ur i dagens Danmark?
VI. FRAKKEN
I det tilfælde, at man finder en kappe for højtråbende, og ønsker at bære en knælang frakke, kan denne da være andet end sort — fx mørkeblå eller ligefrem beige a la Burberry?
På forhånd tak!
1) Kjole og sort betegnede kjole med sort vest og sort sløjfe. Skal man lidt kontrafaktisk vægte forholdet mellem vest og slips og afgøre, hvilken komponent man primært havde i tankerne med betegnelsen, løber den sorte sløjfe af med sejren, er min vurdering
2) To, siger man i dag, men ingen vil – bør – gøre anskrig, hvis du kun har en galon på buksebenet. Tidligere var det interessant nok ikke nær så nagelfast.
3) I 1800-tallet var kavalersko udbredt med aftnenens kjolesæt. Fra og med det 20. århundrede er laksko normalen.
4) Man kan overveje at skippe lommetørklædet, enig. Fr. 9. beholdt det dog i: https://denvelklaedtemand.dk/2012/01/kjolesaet-en-kort-historie-om-kjolen.html
5) Jeg ser det som lidt af en nutidig myte eller hyperkorrektion, at man ikke kan bruge armbåndsur med kjolesæt (og smoking). Armbåndsuret kom frem 1920’erne og mænd, der definerede og udviklede kjolesættet i Mellemkrigstiden, fx Fred Astaire, benyttede armbåndur med kjolesættet. Men vil man følge 1800-tallets skik, skal man selvfølgelig bruge lommeur.
6) Jeg synes, frakken skal være sort til kjolesættet. Det lever så meget ved enkelheden. Det ville være synd at introducere en marineblå farvenuance. Snit er mindre vigtigt i den sammenhæng. Flere modeller kan gå, også en sort cottoncoat.
Et eksempel på kjole og sort: https://denvelklaedtemand.dk/wp-content/uploads/2018/08/Kjole_og_sort.jpg
Smuk artikel som jeg har lært meget af !
Man noterer at kun få af D’herrer i Beklædningsindustrien bærer et lommetørklæde samt blomst. Er der en skjult regel her ?
Der er ingen entydig tradition her. Fotoet af herrerne fra Beklædningsindustriens Sammenslutning illustrerer det udmærket. Nogle hælder til enten-eller, andre til både-og. Jeg hælder måske til, at man godt kan undvære en knaphulsblomst, men dårligt et lommetørklæde i brystlommen.
Jeg har netop gennemset Gentleman’s Gazettes video om samme emne (https://www.youtube.com/watch?v=tFaojo0P7_o), og han fremhæver, at man skal have en skjorte med enkeltmanchetter til manchentknapper, og altså ikke dobbeltmanchetter (fransk manchet). Hva er din holdning til dette?
Den gode Sven mener ligeledes, at armbåndsure er no-go, og at man som alternativ til lommeur skal droppe uret helt. Jeg tror, at jeg er af samme overbevisning.
Som jeg skriver i teksten ovenfor:
1) Enig i, at selskabsskjorten til kjolesæt skal have enkeltmanchet. Det er tanden mere gammeldags end dobbeltmanchet, passer fint til den stive knækflip. Man kunne udvide og sige, at man også bør bruge stiv enkeltmanchet på smoking-skjorten, hvis den har knækflip.
2) Uenig i, man ikke kan bruge et armbåndsur. Her repeterer Sven cirkulerende historier om kjolesættet i stedet for at undersøge selve historien ordentligt. Det er nogle gange et problem på hans site.
Hvis Fred Astaire har båret armbåndsur til kjole og hvidt, er der vel ikke så meget at rafle om.
Jeg har også set fotos af Poul Reumert og prins Michael af Kent, hvor de bærer armbåndsur til kjolesæt, og de må vel antages begge at have haft nogenlunde styr på etiketten.
Omvendt har jeg engang læst i en biografi om H.C. Hansen (eller også var det Hedtoft), at han følte sig ilde vejledt og ærgerlig over at have båret armbåndsur til kjolesæt, da nogen bagefter påpegede over for ham, at dette ikke var comme il faut.
The Black Tie Guide, som som med næsten videnskabelig nøgternhed og grundighed redegør for brug af smoking, har også et kort afsnit om kjole og hvidt, hvor man kan læse følgende: “A pocket watch is the most classic timepiece for full dress but wristwatches have also become acceptable.”
Det trækker lidt lidt i retning af, at armbåndsuret måske mere tåles end anbefales. Mon ikke den, der vil være på den helt sikre side, bør lade armbåndsuret ligge på natbordet, når han trækker i kjole og hvidt? Så kommer han i hvert fald ikke i den sorte bog hos nogen – hverken hos ultrakonservative traditionalister eller hos nyomvendte, dømmesyge lystpedanter.
(Selv bruger jeg armbåndsur til smoking, men ikke til kjolesæt).
Pictor, ædrulige eller rettere beåndene betragtninger. Det er sådanne konkrete historiske eksempler, man skal have fat på. Som dine indikerer, er lommeuret det mest traditionelle og sikre valg til et kjolesæt. Armbåndsuret kan bare ikke affejes som et alternativ. Astaire & co. har siden 1920’erne trådt en sti, man ikke kan retouchere væk, selv om man nok så gerne vil. Gør man alligevel forsøget, bliver man offer for en hyperkorrektion, en overkorrekthed.
Har redacteuren eller andre i øvrigt lagt mærke til at Præsidenten for den Franske Republik, Emmanuel Macron, ved den nys overståede statsmiddag bar en jaket i stedet for kjole? Derved forsvandt hans nys tildelte Elefant orden ganske bag jakettens skøder.
Quelle horreur.
Sjovt,…jeg ser nu at det er min gamle chef Jørgen Nexø Larsen, der har taget billedet.
Dejlig artikel, der rummer stor indsigt og historie. Tak.