Skotsk whisky til den velklædte mand
Kanske jeg skuffer dine forventninger til indhold på Den velklædte mand. Men jeg må introducere dig til til skotsk whisky. Introduktionen udspringer af min egen nysgerrighed. Jeg bemærkede, jeg er begyndt at sætte større pris på den berømte brændevin.
Matcher smagsløg og sjæl
Da jeg var en meget ung mand, forstod jeg, whisky var en rigtig mandedrik. Men ligesom mine venner brød jeg mig ikke om den. Omvendt nu, hvor jeg er ret ligeglad med, at whisky er cool. Det væsentlige er, at drikken er et match med smagsløg – og sjæl, hvis jeg har en sådan.
Bogen Skotsk whisky
Jeg har haft god gavn til min lille introduktion til skotsk whisky af en dansk bog, der hedder Skotsk whisky (2016), skrevet af Peter Kjær og Lars Gregersen. Skotsk whisky kommer godt omkring og er en ædruelig bog, området til trods, og jeg kan anbefale den.
Hvad er whisky?
Whisky er en brændevin. Den laves på et destilleri som anden brændevin. Man begynder med behandling af korn (byg, majs, rug eller hvede) og skaber et mæsk, en kornmasse. Kornmassen gærer, og alkoholen destilleres. Alkoholen ender i egetræsfade med vand. Der modner den mindst tre år. Så har du whisky.
Skotsk whisky og amerikansk whisky
Skotsk whisky er i hovedsagen lavet på maltet byg. Maltning er en relativt tidskrævende proces, hvorunder byggen forspirer og tørres, før man laver et mæsk af den. Amerikansk whisky er som oftes en bourbon-whisky, som skal laves af minimum 51 pct. majs.
Single malt-whisky og blended whisky
Den ombejlede single malt-whisky indebærer, at whiskyen i flasken kommer fra et og samme destilleri, og at den er lavet på maltet byg. Blended whisky, der ikke har samme gode ry, er, som navnet siger, blandet – af forskellige kornsorter eller eventuelt af maltwhisky fra forskellige destillerier. Det skal dog med, der findes meget fin blended whisky.
Maltwhisky og kornwhisky
Hvis man taler om maltwhisky, vil man i første omgang tænke på en skotsk whisky lavet af maltet byg. Men betegnelsen kan i princippet omfatte whiskyer af andre konsorter, der er maltede. Kornwhisky (grain whisky) henviser almindeligvis til whisky fra umaltede kornsorter andre end byg, omend byg kan indgå. Kornwhisky er ofte grundsubstansen i en blended whisky.
De skotske whiskyområder
Skotterne deler deres whisky ind i kategorier alt efter, hvilken region de stammer fra, da vand, klima og regionale traditioner antages at influere whiskyproduktionen. Regionerne, der er anerkendt af den autoriserede skotske whiskyforening, er Campbeltown, The Highlands, Islay, The Lowlands og Speyside.
Bedste single malt-whiskyer
Man bør skelne mellem, hvad der er de berømte skotske single malt-whiskyer markedsføringsmæssigt, og hvad der er det blandt kendere. Der kan sagtens være et overlap, men der behøver ikke at være det. Det toneangivende eksempel på skellet er Diageo Scotland, tidligere United Destilleries. Firmaet har siden 1988 succesfuldt markedført en flok af deres whiskyer som værende de klassiske skotske single malt-whiskyer. Oprindeligt drejede det sig om Dalwhinnie (15 år), Talisker (10 år), Cragganmore (12 år), Oban (14 år), Lagavulin (16 år) og Glenkinchie (12 år). De pågældende whiskyer regnes skam for gode single malt-whiskyer af mange i branchen. Men de er og bliver et udvalg. Diageo Scotland har heretisk nok opdelt whiskyregioner i Skotland på egen vis, så de passer bedre til deres whiskyer.
Vand eller is i whiskyen?
Der cirkulerer en rigoristisk opfattelse, at det enten er rigtigt eller forkert at hælde lidt vand ved whiskyen eller eventuelt is. Så firkantet forholder det sig ikke. Traditionalister kan være tilbageholdende med især is, “whisky on the rocks”, men mange rutinerede whiskydrikkere lader det afhænge af whiskyen. Ældre whiskyer kan de have en tendens til at drikke rene.
Når det er sagt, gør vand og is beviseligt noget ved whiskyens smag. En lillebitte smule vand vil ofte frigøre smagsnoter, mens is vil lukke whiskyen og gøre den mere glat. Da is hurtigt kan vande en whisky ud, kan man erstatte isterningerne med nedkølede små granisterninger.
Foto: Den velklædte mand
FBJ skriver
Og må jeg så ikke henlede opmærksomheden på, at Islay også har en fortrinlig mølle, der forarbejder fine tweedstoffer. Jeg har hjemtaget to gode stoffer derfra, som er blevet til to fortrinlige jakker.
Torsten skriver
Har også noget derfra, hårdfør vare som deres whisky
http://www.islaywoollenmill.co.uk/
Mads Sørensen skriver
Må jeg tillade mig at henlede opmærksomheden på den fantastiske Port Askaig whisky, start med deres 16 års. Ellers Longrows Peated single malt i den lidt mere prisvenlige ende. Skal det være topnotch så se om der findes en Laphroaig 25 års til rimelige penge, den er faktisk billigere i DK end i UK. Ellers kan man med fordel købe ind på The Whisky Exchange hvis man køber flere flasker ad gangen, billigere end i DK og fragt starter ved 15 euro. Du kan købe op til 10 flasker for 20 euro fragt
mvh og tak fordi du bragte emnet op Torsten
Mads S.
Torsten skriver
Tak for tip, Mads. De ser lækre ud.
HOJ skriver
Tweed, fløjl, brogue og whisky. Efteråret er på trapperne. H
Torsten skriver
Efteråret, den sartoriale højtid.
Hr Olsen skriver
Hvilken cola skal i – Pepsi eller Coke?
Torsten skriver
Jolly? 🙂
Hr Olsen skriver
Så skal det også være Jolly Cola Vanilla! 😉
Jens Aalk skriver
Hvad med et kaffe indlæg snart?
Hr. Eising skriver
Jeg kan passende slå et slag for japanske whiskyer. Især Nikka laver fremragende whiskyer, som derudover også præsenteres i tidløst vel-designede flasker og indpakning.
Mads Sørensen skriver
Helt enig Hr Eising….fremragende whisky fra Japan. Min favorit er The Yamazaki 12 års, utilstedelig dyr i DK men hvis man er så heldig at flyve ind og ud fra Heathrow indimellem har de den enkelte gange til omkring 65 gbp flasken