
Hertugens ukendte herreskjorter
Hertugen af Windsor var som bekendt fremragende til at klæde sig. Flere vil have hørt om de draperende jakker i 1920’erne, som han populariserede, og som kom til verden hos skrædderen Frederick Scholte.
De herreskjorter, som den flamboyante hertug bar, er mindre kendte.
Da jeg var i London i oktober, fandt jeg to af hertugens herreskjorter udstillet hos Turnbull & Asser i deres afdeling for skræddersyede skjorter i Bury Street. Turnbull & Asser ejede en overgang Hawes & Curtis, der syede hertugens skjorter, og er derved kommet i besiddelse af de pågældende herreskjorter. Det Hawes & Curtis, som Turnbull & Asser ejede, skal vel at mærke ikke forveksles med nutidens kædeforretning af samme navn. Der er kvalitet til forskel mellem dengang og i dag.
Herreskjorter af høj kvalitet
For gamle Hawes & Curtis begik sig i skræddersyet kvalitet.
“De er virkeligt godt lavet. Det er svært at matche i dag,” som tilskæreren hos Turnbull & Asser sagde til mig, da vi sammen betragtede de to skjorter, som var strammet over et par giner.
Specielle designdetaljer

Herreskjorter knappet til bukserne
Foruden den fine forarbejdning fangede skjortens specielle design mig. De to herreskjorter kunne kun knappes fra livet og op som en popover. De var tydeligvis påtænkt højtaljede selebukser. Strop og knapper skulle knappes sammen med bukserne, så skjorten holdtes stram foran.
Måske var der dette avancerede skjorte-bukse-system, der gjorde hertugen så led af engelske bukser, at han skiftede til amerikanske bukser med bæltestropper, til “pants across the sea”, som hans hustru, Hertuginden af Windsor, kaldte de amerikanske bukser. Man forstår hertugen i givet fald.
Fængslende ser Hawes & Curtis’ skjortedesign nu stadig ud, når man betragter det knap 100 år senere.
Den velklædte hånd
Skjortemachetterne nød jeg. Enkle, håndsyede, forstærket diskret. Tyndt indlæg som i skjorteflip.
Jeg noterede mig, dobbeltmanchetterne var uden hjælpeknap.
Og at skjortemachetterne var fyldt med små, fine læg, der ikke er lette at stryge, men giver en naturlighed i designet.
Skjorterne var også dejligt lange.
Knaphullerne var selvfølgelig håndsyede.
Det ser man ikke længere i London.
Hertugen af Windsor havde også styr på sine herreskjorter.
Foto: Torsten Grunwald
Spændende læsning med den grundige gennemgang! Og lidt af et scoop.