Den forsvundne bowlerhat
Der var flere læsere, der bemærkede prins Phillips bowlerhat, da han tog afsked med sit offentlige virke i sensommeren 2017 og gik på pension. Ikke underligt. Selv i London er bowlerhatten meget usædvanlig, hvis ikke tæt på uddød.
I 1970’erne kunne man stadig med mellemrum se en bowler vugge ned ad Pall Mall og op ad St James’s Street på en mand i blåt eller gråt jakkesæt. I 1980’erne gled bowlerhatten ud som civil påklædning.
Hvis den derefter er dukket op, har det været som en villet genoplivning af gamle dage, et retrocentrisk træk. Ikke som en naturlig løsning.
Med undtagelse af prins Philip, må vi sige, der ganske naturligt bar den med sit jakkesæt og covercoat i silende regn foran Buckingham Palace.
Brødrene Bowler fandt på bowlerhatten
Bowlerhatten kom til verden i 1849. Det lader til at være sandsynligt.
Adelsmanden Edward Coke, lillebror til Thomas Coke, jarl af Leicester, gik og irrriterede sig over, at de høje hatte, som deres herregårdsskytter (game keepers) gik med, ofte blev revet af i krat og skov. Så Edward Coke, lyder historien, tog fat i deres hattemager, Lock & Co Hatters i St James’s i London, og bad dem finde en løsning. Lock & Co gav opgaven videre til deres bedste underleverandør, brødrene Thomas og William Bowler.
Brødrene Bowler fandt på en afrundet hård hat med en relativt lav puld i sammenligning med den gamle cylinder, som stammede fra 1700-tallet.
Da Edward Coke kom for at hente hatten, hoppede han op på den for at teste styrken. Den holdt. Han var glad og bestilte fluks en flok af de nyopfundne hatte til sine herregårdsskytter på sædet Holkham.
Lock & Co Hatters forsøgte en årrække at sælge hatten under navnet en coke eller en coke-hat. Men de måtte opgive. Folk flest ville kalde den runde hårde hat en bowlerhat.
Bowlerhat bæres med jakkesæt
Bowlerhatten blev kort efter sin debut yderst populær på landet. Herregårdsskytter kunne lide den i selskab med den nye korte jakke, de var begyndt at bruge i stedet for skødefrakker.
Snart tog også byboen bowlerhatten til sig og lod den følge med det nye jakkesæt. City-dresset blev også kronet med en bowler.
Filt af bæverhår
En bowler er en filthat, det vil sige formet af et materiale af sammenfiltrede hår eller uld. De bedste bowlerhatte var og er af bæverhårsfilt, der er tættere, glattere og mere robust end fx uldfilt og kaninhårsfilt.
Sådan bærer du en bowlerhat
Nu skrev jeg lige, man ikke længere naturligt kan bære en bowlerhat. Det vil jeg fastholde. Men det skal naturligvis ikke hindre, at du gør det. Der er fri leg.
I givet fald: En bowler kan bæres på sned ligesom en en blød filthat. Men lad den blive i vater, hvis du er til traditionen fra City of London. Da bør du også lade panden være blottet, og ikke skubbe bowleren ned i panden. Bowleren må ikke blive så stor, at den glider ned og hviler på dine ører.
Jakkesættet er som sagt kompagnonen. Der er historiske eksempler på, man har båret en bowler med diplomatfrakke og jaket. Men de to skødefrakker kombineres traditionelt i dag med en høj hat.
Til forskel fra en blød filthat, der kan også kan være grå, blå og brun, er en bowlerhat sort. Jovist, den ses i flere farvenuancer, men en rigtigt bowlerhat er sort.
Om vinteren er frakken en mørk chesterfield-frakke.
Forår, sommer og efterår ledsages en bowler af en beige cottoncoat, hvis en frakke er nødvendig.
JS skriver
Købte redaktøren så en bowlerhat, eller blev det blot ved prøvningen? Har du nogle vise ord om producenter/mærker af bowlerhatte, udover den åbenlyse Lock & Co. Hatters?
Torsten skriver
Det blev ved testen.
Hvis ikke hos Bernhard, ville jeg gå til Andersen & Berner i tilfældet en bowlerhat: https://denvelklaedtemand.dk/2010/11/hatte-fra-andersen-og-berner.html
Engelske alternativer til Lock kunne være Christy’s og Bates:
https://www.christys-hats.com/
https://www.bates-hats.com
Hr Eising skriver
Jeg har en ganske fin samling hatte ind til videre, der inklusiv kasketter er godt tæller godt over 30.
Bowlerhatten er nok den hat jeg har sværest ved at tage på, idet jeg altid føler mig en smule klædt ud i den.
Hvis Torsten inviterer til en passende lejlighed en dag, skal jeg nok tage den på.
Bent H skriver
Kære Torsten
Tak for stykket om ovennævnte hovedbeklædningsgenstand.
Jeg skal tillægge, at jeg 1962/1963 arbejdede i forsikring i London(City), og derfor så en masse bowlere hver dag.
Det førte til at jeg syntes, at også jeg måtte erhverve mig en sådan. Jeg talte med en af mine engelske venner, og foreslog selv at gå til en af de lokale(City) hatteforretninger.
Hertil svarede min ven, at det jeg skulle gøre var at henvende mig i forretningen Lock & Co., i St. James Street. De havde lavet hatte til bl.a. Nelson og Wellington, så de måtte vide noget om det.
Som sagt så gjort. Jeg drog til St. James Street, fik en metalhat på hovedet, og ud sprang en bowler der var formet efter min hovedform. Jeg husker ikke prisen, omkring 10 pund?, men jeg har købet hatte der lige siden, og min vinterhat stammer fra Locks. Jeg har stadigvæk bowleren der iøvrigt er i fin form. – Jeg gik lidt med den efter jeg kom hjem, tilligemed den stribede flipløse skjorte meds tilhørende stivet, løs flip, samt en mørk habit.
Torsten skriver
Kære Bent. Charmerende lille historie, mange tak for den.
Mads Sørensen skriver
Jeg er indehaver af en bowler fra Petitgas, købt for ca 10 år siden. Det svarer til ca dobbelt så mange gange som jeg har haft den på men den er en hat jeg ikke ville undvære, alene for historiens skyld. Derimod er min homburg fra Lock blevet flittigt luftet og hermed er depechen givet videre til le redacteur til en artikel om selvsamme hovedbeklædning. Vil også tilføje at hatte købes hos Petitgas eller Locks da man begge steder får en sublim service og indlevning i køb af hatte omend Petitgas i “gamle” dage kunne give ordet service en helt ny betydning :-)….
Mvh Mads
Jens Haisen skriver
Jeg har det med bowleren som jeg har det med mænd i shorts og butterfly- det virker lidt useriøst og barnligt
JS skriver
Jeg har netop erhvervet mig en bowlerhat, som jeg kunne passe (selvom de ofte kan findes på loppemarkeder og vintagebutikker, så skal de jo også passe).
Der står følgende i hatten:
Robinson & Elliott
Hatters to H.R.H. The Prince of Wales
Piccaddilly
London
Er det et mærket du, Torsten, eller andre læsere af denne blog ved mere om? Jeg har ikke umiddelbart kunne finde noget ved hjælp af google, men da de har fremstillet hatte til Prince of Wales (den nuværende Prins Charle formoder jeg), så tænker jeg, at de ikke kan være helt tossede.
Den er i fin stand, men en tidligere ejer har signeret med et “O.B” med kuglepen under logoet i foret 🙁
Bent Botteleth skriver
Jeg købte i 1967 en bowlerhat i Hamburg , der står et firma navn i som jeg har prøvet at finde . Lees LONDON Established 1865 .