Skræddersyet tøj er svært tøj
Der er store muligheder ved at købe skræddersyet tøj. Men det er også tricky. Man kan jo af gode grunde ikke se tøjet på forhånd.
Usikkerheden kan man håndtere på forskellig vis.
Tag bestik af skrædderens stil og tradition
Min erfaring er, det er centralt at forstå skrædderens stil og tradition. Nok tilpasser han tøjet, men i sit eget billede. Han mener måske, det er rigtigt at lade to cm af skjortemanchetterne titte frem af jakkeærmet. Du mener måske en halv cm er nok. Et snit, der i hans optik passer og flatterer, føler man måske selv er for tætsiddende. Og så fremdeles.
I de tilfælde er det, man skal være pragmatisk og lede efter skrædderens vokabularium og terræn. Hvordan kan man påvirke pasform og stil, så det stadig hænger sammen inden for hans stilistiske verden?
Håndtering af fejl
Der kan selvfølgelig også være den situation, at skrædderen ikke har styr på sin metier, har lavet en fejl eller andet, og så prøver at overbevise kunden, at det mindre heldige resultat er i orden. I de tilfælde skal man ikke lade sig overtale.
På anden side mener jeg, man ofte bør lade mindre fejl passere som charmen ved bestilt skrædderi. Fx har man måske bedt om to læg i hver side i bukserne foran, og skrædderen ender alligevel med kun at sætte et læg i hver side. Eller man har bedt om tre knapper i jakkeærmet, og skrædderen ender med at sætte fire i.
Der er grænser for, hvor meget roderi fra skrædderens side, man skal model til. Men lidt ramasjang må man forberede sig på.
Pas på kravspecifikationer
Det betyder samtidig, at man skal vare sig for at udfærdige kravspecifikationer eller på anden måde forholde sig juridisk-mekanisk og rethaverisk til skrædderen. Han er ikke en leverandør, der skal styres, men en kreatør, en mand – eller kvinde, der skaber med sin erfaring og intuition, ikke med den rene fornuft. Han forstår selvfølgelig specifikationer og efterspørger dem, men man skal ikke overdænge ham i krav, som man forventer, han efterlever. Det er uden sans for hans virke. Skrædderen har behov for, man ekspliciterer en håndfuld ønsker, ikke mere, ikke mindre, og så fortolker og skaber han inden for den ramme.
Det gælder især ved første besøg hos skrædderen. Gør dig selv klart, hvad der er vigtigste for dig. I reglen er det noget med pasform, eller det bør det være, vil jeg sige. Læg, knapper og lommer er sekundært i forhold til at få eksempelvis rette balance, længde og vidde i jakken.
Skræddersyet tøj – skræddersyede skjorter
Om bestillingen af skræddersyet tøj er skræddersyede jakkesæt eller skræddersyede skjorter, ændrer ikke meget på tilgangen som kunde. I begge tilfælde skal man spore sig ind på stil og tradition.
Eksempelvis ville jeg selv tøve med at bestille en hawaii-skjorte hos en italiensk skjortemager. Jeg ville i hvert fald lige lære skjortemageren at kende, før jeg kastede mig ud i projektet. Hawaii-skjortens løse, spraglede historie er en klump kulturkoder, der ligger milevidt bogstaveligt talt fra en italiensk skjortemagers forståelseshorisont af renæssanceætling og kropsbevidsthed. At prakke en italiensk skjortemager, man ikke kender, en hawaii-skjorte på, ville svare til at bede en nonne om at røre på en sømandspik, for at bruge at gammelt gadeudtryk.
Hvilket ikke betyder, man ikke skal eksperimentere. Det skal bare først ske, når man har lært sin skrædder og sin skjortemager godt at kende. Et skridt ad gangen.
Mere konkret med skræddersyede skjorter skal man sikre sig, skjorten lægger sig glat om skuldre og bryst. Kraveåbning skal harmonere med hals. Når de ting er på plads, er det bare, enkelt sagt, at tilpasse skjortens snit nedover i henhold til komfort og smag.
Naturligvis er detaljerne vigtige også. Typen af flip og manchetter, for eksempel. Men den gode skjorte begynder der, hvor den finder harmonisk sammen med skuldre, bryst og hals.
[…] forskel fra 1960’ernes nedtonede brug af jakkesættet, som eksempelvis Sean Connery i James Bond-rollen praktiserede, var 1980’ernes yuppier maksimalister. De lirede igennem og […]