Et kulørt halstørklæde til mænd er en redning
Et stænk af tern og kulør gør godt i kulden. Det tænker jeg, hvis vi zoomer ind på det rette halstørklæde til mænd.
Mange af os vil være nedtonet klædt i en koksgrå, marineblå eller sort frakke. Underneden bærer vi tillige en kontrolleret palet af mørk habit og lys skjorte, eller – mere uformelt – khaki-farvede chinos, en lyseblå oxford-skjorte og en grålig pullover.
Vi er anderledes sagt i de kolde, nordiske, blege gevandter. Vi svinger ikke med armene, vi har styr på den.
Hvilket kan blive frygteligt kedeligt.
Da er er det, at halstørklædet gør sin entré. Det er en mulighed for at kaste kulør og ekspressiv energi over vores hårde, protestantiske figur.
Ambassadør med helrødt halstørklæde
Historisk er der flere af eksempler på, at et halstørklæde til mænd i kulører og tern har været en løsning i en ellers stram påklædning.
Et nyligt, men færdigbrugt, eksempel, er Burberrys ternede halstørklæde.
Et mere stilfuldt, men ældre, eksempel er Henri de Toulouse-Lautrecs portræt af levemanden Aristide Bruant med et helrødt halstørklæde slynget om hals og mørk kappe.
Kort eller langt halstørklæde?
De seneste vintre har halstørklæder i oversize-størrelse stået stærkt. De kan være bekvemme, hvis der skal dækkes godt af for kulden. Men de kan også blive for meget, er min erfaring. Engang imellem har man bare behov for lidt beskyttelse om halsen.
Så jeg vil anbefale, du både har korte og lange halstørklæder på lager. Du får brug for begge versioner.
Marineblå er den nemmeste baggrund
Måske er din vintergarderobe mest i koksgrå nuancer, fx en gråsort frakke eller pjækkert og et gråt jakkesæt. Du kan problemfrit sætte kulører i blandt andet en rødlig toning sammen med den grå skala. Jeg synes dog, marineblå almindeligvis er den bedste baggrund for kulørte halstørklæder. Blåt klæde vil være med på løjerne, gråt klæde vil ikke rigtigt.
Der har du således endnu et argument for, at du må have marineblåt på bøjlen og i klædeskabet. Farvenuancen ligger i flere tilfælde bedre end gråt til et spraglet halstørklæde.
Kulørt halstørklæde til mænd – eksempler
Jeg har surfet rundt i netbutikker for at finde fire aktuelle og relevante eksempler på kulørte halstørklæder til mænd, som i øvrigt er i en nedtonet påklædning.
MFP skriver
Glemmes må heller ikke Begg & co, som jeg personligt sværger til. Deres webshop er iøvrigt ganske fremragende. https://www.beggandcompany.com/eu/men/scarves.html
Torsten skriver
Enig, de er i øvrigt underleverandør til flere butikker. Jeg har jo også ført dem selv i butikken. De spraglede design kunne der måske være lidt flere interessante af
MFP skriver
Der er nu en del synes jeg, men de fleste er ganske rigtigt i mere moderate farver & mønstre. Men skal det være rigtig spraglet er der jo diverse italienere, f.eks. 19Andreas47. Firmanavnet er måske noget sært, men kvaliteten fejler bestemt ikke noget, ved jeg af erfaring. https://www.19andreas47.com/
Torsten skriver
Tjekkede lige Begg igen og kan se, de kan en del på den kulørte front nu. Da jeg for nogle år siden indkøbte dem til webshoppen, havde jeg et hyr med at finde ternede modeller. Nu har de virkeligt oppet sig.
Tak for link til Andreas med det rigtignok sjove navn. Kendte ikke butikken.
FBJ skriver
Johnstons of Elgin er også leveringsdygtig. Her et link til mulighederne i cashmere:
https://www.johnstonsofelgin.com/international/mens/accessories.html?___store=international
FBJ skriver
Burde vist lige have læst artiklen lidt mere omhyggeligt først 😉 Men linket er nu alligevel særdeles anvendeligt, da der er rigtig mange muligheder hos producentens egen shop, mens butikken i Torstens artikel kun har et meget begrænset udvalg.
Trivo skriver
Rart også at se Redacturen vise inspirerende tøj stil, – Meget elegant
Mikkel V skriver
Tak for en brugbar artikel. Hvad kan man sige for og imod bestemte compositions af fibre så som cashmere, silk/wool, ren uld m. v.? Må sige at mit cashmere halstørklæde er mere behageligt end dem jeg har i wool.
JS skriver
Hvordan ser det ud med halstørklæder i silke med uldfor? Er det bestemt mønstre eller farvekombinationer, som er oplagte?
Torsten skriver
@ Mikkel: Kashmir er mest behageligt, basta. Uld kan til gengæld være mere luftigt og lettere. Silke giver en blødhed, som dog ikke helt kan måle sig med kashmir. Desuden varmer silke ikke nær så godt som kashmir og uld og andre uldvarer som angora.
@ Jeppe: Dem ser jeg personligt positivt på. Men disse halstørklæder, ofte med frynser, er en lidt anden, altmodisch løsning, som mange moderne mennesker føler sig en smule fremmede overfor.
Potter skriver
Halstørklæder må godt have farve og større mønstre, helt enig!
Store tern kan godt bæres til jakkesæt, men jeg synes nu at de gør sig bedst med casual tøj, fx. til blouson, jeans- eller læderjakke.
Personligt virker figurative mønstre ofte lidt mere raffinerede til jakkesæt.
Det er her, materialevalget kommer ind. Uld/silke-blandingen tillader at lave relativt tynde halstørklæder med fine print, som alligevel (fx i modsætning til ren silke) luner men heller ikke bliver for varmt, således at de både kan bæres i lettere frostvejr men også blæsevejr i relativt milde temperaturer om foråret og efteråret
Halstørklæder i ren merinould kan også være tynde, men de er varmere.
Ren uld er oftest vævet tykkere, isæer når det drejer sig om lamsuld, og er derfor at foretrække i rrrrigtig kulde.
Kashmir er blødt, let og varmt. Tidligere var det ren luksus, og det er jo stadig tilfældet, når det drejer sig om den ægte vare.
Personligt vil jeg fraråde at købe halstørklæder i en netbutik. Man skal kunne se og røre ved dem i butikker som hedengange Garodkin, netop da materiale, tekstur og farverne kan vise sig at være helt anderledes når man står med dem i hånden end det, et skærmbillede kan formidle.