Den skjorte, alle drenge og raske unge mænd vil eje, hedder en oxford-skjorte. Prøv engang at lægge mærke til, hvor tit du støder på ordet “oxford-skjorte”, eller på amerikansk, “oxford shirt”.
Og prøv engang at lægge mærke til, hvor ofte man ser denne skjorte i bybilledet, almindeligvis i en lyseblå udgave, hængende uden på shorts, chinos eller jeans (selv om den gør sig bedst inden for bukselinningen).
Det er den amerikanske preppy-tradition, der øver indflydelse på moden i Danmark. Nyt er det ikke. Jeg vil mene, preppy-traditionen har presset sig på i mindst 10 år nu, siden den forlod landet i 1980’erne efter visit da. Det er dog først de seneste tre-fire år, den har spredt sig til masserne i form af hyttesko (loafers), bermudashorts, polotrøjer og så oxford-skjorter.
Som man også kunne kalde button-down-skjorter (button down shirts). For de to egenskaber, nedknappet flip og groftvævet oxford-klædestof, plejer at følges ad.
Men kun i reglen. Man ser skjorter med nedknappet flip i andet skjortestof end oxford, fx poplin. Til gengæld vil de fleste skjorter i oxford-stof have nedknappet flip.
Den populære skjortes historie handler om en amerikaner, der besøgte England i slutningen af 1800-tallet og så polospillere i skjorter med nedknappet flip. Designet tog han med hjem til sin forretning Brooks Brothers, der få år senere kunne lancere en “button-down shirt”. Om de første Brooks-skjorter også blev lavet i oxford-stof, står ikke lysende klart. Men de to designelementer skulle snart blive føjet sammen, så en traditionel button-down-skjorte blev produceret i oxford-stof.
Oxford-stof
Det specielle ved oxford-stof er dels en relativt løs vævning, der giver skjorten en smule ekstra fleksibilitet. Derudover er det en simpel lærredsvævning, hvor man bruger tykkere bomuldsgarner. Det medvirker til at give stoffet et uformelt udtryk.
Vælger man stoffet i såkaldt Royal Oxford, der er finere i garnet, bringer man lidt formalitet tilbage.
Lyseblå er det klassiske oxford-stof med lyserød lige bagefter. Gult oxfordstof eller blåstribet oxford-stof viser sig også op gennem historien.
Button-down-flip
Foruden stoffet er skjorteflippen oxford-skjortens karakteristiske detalje. Oxford-skjortens flip er således ikke bare almindeligvis nedknappet. Den er også særdeles blød. Eller det bør den i hvert fald være, så den kan rulle og få et nonchanlant udtryk. Flippens snipper bør også være være spidse i det, ikke spredte, og de bør være pænt lange. Hvis man da vil have en klassisk udgave af den berømte amerikanske preppy-skjorte.
Der skal tillige være et stort mellemrum, et såkaldt tie space, mellem flippens snipper på en original button-down-skjorte.
Andre detaljer
Entusiaster kan småskændes om andre detaljer, fx brystlomme og læg øverst på skjorteryggen. En vedholdende traditionalist vil ikke have brystlomme på sin oxford-skjorte, og han nøjes med enkelt centerlæg under skjorteskuldrenes bærestykke. Lukning med stolpe foran er tillige normen, hvad almindelige enkeltmanchetter med afrundede hjørner også er. Jeg anser selv disse designtræk for en individuel smagssag. Det er stof og flip, der for alvor tæller og skaber kategorien.
Der køber du en oxford-skjorte
Det giver lille mening at stikke butikker ud, der sælger oxford-skjorter. Mange gør det i dag. Se fx listen her, og tjek H & M og Uniqlo, hvis du er meget prisfokuseret. Men det er på sin plads at fremhæve en amerikansk forretning som Brooks Brothers, der ekspederede de første “oxford button-down shirts”. De har dem i særdeles mange modeller, selv om flere desværre er forsynet med et logo på brystet og den forarbejdsmæssige kvalitet på det jævne. Jeg har da selv oplevet søm, der har sluppet stoffet, og gulne søm over tid, formentlig affarvning fra afstivende klæbemateriale.
Nogle amerikanske kendere, ved jeg, foretrækker Mercer & Sons, fordi Mercer & Sons – siger de amerikanske kendere – forarbejder en oxford-skjorte tættere på originalen, blandt andet hvad går udformningen af flippen. Hos Mercer & Sons kan man mod en ekstra betaling også bestille skjorter efter (nogle få) basismål.
Man kan naturligvis også gå til sin skjortemager. Eksemplaret øverst er skræddersyet af Royal Oxford-stof.
Foto: Den velklædte mand
Anders K skriver
Brooks Brothers laver nogle fine skjorter. Jeg har aldrig oplevet at søm har sluppet stoffet eller er gulnet over tid – jeg sender skjorterne på renseri. Det kan være gulningen er kommet af for ivrig strygning, Torsten. På papiret er prisen tillige god i den amerikanske webshop, men desværre påløber jo en del told. Man kan selv sammensætte kravestørrelse og ærmelængde, og – hold nu godt fast – Brooks Brothers slim fit passer bedre på mit kadaver end de tre skjorter Carmen lavede til mig for et par år siden. Selv efter hun fik dem til Italien for at tilpasse dem. Brooks kan altså noget til lange hylstre, som man bestemt ikke bør kimse af.
Torsten skriver
Brooks Brothers har sikkert haft forskellige produktionssteder med tiden, der har været med til at påvirke kvaliteten. Jeg kan kun sige, de oxfordskjorter, jeg har fra dem, er ikke for gode kvalitetsmæssigt. Rigtigt, de har mange modeller, så man kan være heldig med en, der passer godt.
Mht. dine Carmen-skjorter kan jeg ikke lige gennemskue, hvad der er sket, men har set, de i hvert fald også kan sy nogle velsiddende skjorter, tillige til tynde mænd.