
Tøj og Aage Gitz-Johansen
English House var en eventyrlysten herretøjsbutik. Man en lod en professor skrive reflekteret om den velklædte mand, og man interviewede kunstneren Aage Gitz-Johansen (1897-1977). Hvis man tænker på, hvordan de fleste tøjbutikker i dag rager rundt i kulturforladt salg, havde English House også en ambition om at uddanne sine kunder. Det skinner igennem.
Her er et klip fra interviewet med Aage Gitz-Johansen i bladet Adam, som English House udgav. Året er engang i 1940’erne.
Farvel til jakkesæt
“I en Tid, der ellers er blottet før Fantasi og Eventyrstemning, dukker maleren Gitz-Johansen op i Gadebilledet som en festlig Oplevelse, som en Type, man simpelthen ikke kan undgaa at lægge Mærke til. I en Aarrække har Gitz-Johansen været kendt og agtet som en meget talentfuld Kunstner med Grønland som Speciale, men endnu mere kendt har han været i Byen og Omegnen paa Grund af sine Klæder.
Adam, har bedt Gitz-Johansen gøre Rede for sine Motiver til at klæde sig og i det hele se ud, som han gør.
“Så langt tilbage som i 1925,” fortæller Gitz-Johansen, “holdt jeg op med at gå med Jakketøj. I Stedet anlagde jeg Lumber-jacket.”

Hvorfor opgav De Jakke?
Ud fra den Forudsætning, at der er Revers paa Jakken, som kun er en Reminiscens fra den Tid, da Jakken var til at knappe op i Halsen …
Hvad havde De ellers mod Jakken?
Skøderne … En Jakke har Skøder, og de rager alting ned ad Bordet. En Lumber-jacket slutter derimod tæt i Livet. Den har ingen Pressefolder af nogen Art. Den kan taale Regn, selv om den faar en ordentlig Skylle, ser den lige pæn ud igen, naar den er blevet tør.
Den morsomme lumber jacket
Valgte De ikke den usædvanlige Paaklædning — som saa mange andre Kunstnere — for at vække lidt Opmærksomhed paa denne Konto?
Aldeles ikke … ikke et Øjeblik har jeg tænkt paa, min Paaklædning skulde have den Virkning. Men Lumber-jacket’en er ikke kun billigere end Jakken, den er ogsaa morsommere. Hvis man ikke har Raad til at købe en Smoking, er man nødsaget til at komme i Jakketøj til festligheder, og hvis der er noget Jakketøj ikke kan beskyldes for, saa er det at være festligt. En Lumber-jacket opfattes derimod som en Excentricitet, og saa glider det bedre. Han er Kunstner! siger de andre straks.”
Det er godt researchet Torsten, tak for den historie. Og min farfar Gitz’ pointer står stadig, selvom alt er i konstant forandring omkring os, så er der heldigvis ting der består. Stil, dannelse og klasse fx.