Jazz – de allerførste årtier
Den amerikanske borgerkrig, der sluttede i 1865, efterlod ikke blot et mere frit USA, hvor slaveri var forbudt. Den resulterede også konkret i et overskudslager af blæseinstrumenter, som regimenter i Borgerkrigen havde benyttet.
Historien – legenden – lyder, at de første ansatser til jazz blev spillet på disse efterladte instrumenter. Man lod sig primært inspirere af caribiske og afrikanske rytmer.
Jazzmusikken, som vi kender den i dag, vil man dog ofte føre tilbage til New Orleans og begyndelsen af 1900-tallet. Da opstod den jazzgenre, man kalder Ragtime.
Fra 1920 til 1933, hvor udskænkning af alkohol var forbudt i USA, eksploderede jazzmusikken. Små orkestre spillede i ét væk på smugkroer. Epoken er senere blevet kendt som Jazztiden.
Siden kom Swing og de store danseorkestre med blandt andre Duke Ellington .
Interview med jazzeksperten Niels Overgård
Så vidt, så godt. Men hvad er jazzmusik nærmere? Hvad er højdepunkter? Hvordan med jazzmusikken i dag?
For at få svar på de spørgsmål, kontaktede jeg Niels Overgård i Herning. Han har siden 2004 skrevet bloggen Jazznyt og er en af landets største kendere og formidlere af musikgenren.
Hvordan ser du jazzens begyndelse, Niels?
Den tidligste jazzudgivelse havde 100-års-jubilæum i 2017. Den kom på lakplade og er den første rigtige dokumentation af jazz. Derfra strømmede jazzudgivelser ud.
Vi var faktisk ret hurtige i Danmark til at være med. Valdemar Eiberg udgav en jazzplade i 1924. Den er ikke stor jazz, men den var starten.
Stor jazz kom senere i Danmark. Under Anden Verdenskrig havde vi en guldalder. Vi hørte ingenting fra USA. Der kom ingen plader og ingen musikere på besøg. Det sidste besøg var Louis Armstrong i 1939. Charlie Parker og Thelonious Monk måtte vente. I stedet opstod en unik, dansk jazzlyd med Leo Mathisen og Svend Asmussen og andre.
Hvad er jazzens væsentlige kendetegn?
Jazz er øjeblikkets musik. Den er improviseret musik. Musikerne behøver ikke at kende hinanden. De aftaler måske tonarten, eller om det skal være mol, men derfra udvikler det sig.
Der er også noget med besætningen af instrumenter, altså trompet, saxofon, klaver, gulvbas, trommer. I princippet kan mange forskellige instrumenter dog indgå.
Hvilke er jazzens vigtigste pladeudgivelser?
1959 var helt særligt år. Da udkom Miles Davis’ Kind of Blue, en legendarisk udgivelse, jazzpladen over dem alle, siger man.
I årtierne op til havde man i bebop’en spillet standardmusik. Med Kind of Blue skabte Miles Davis jazz med stemninger. Der er så mange lag i den musik, både nybegynderen og kenderen kan lytte med.
John Coltrane deltog også på Kind of Blue. Hans plade A Love Supreme, der udkom i 1964, vil jeg rangere som nummer to over de vigtigste udgivelser i jazzens historie.
Er der andre?
Så vil jeg gerne have et nordisk perspektiv med og inddrage Jan Johanson. I 1964 udgav han Jazz på svenska, som tager udgangspunkt i svenske folkemelodier. Den er kun klaver og bas. Det er så smukt.
Hvor er Chet Baker henne?
Han kunne synge. Mange trompetister kan synge. Man kan næsten høre deres trompet i stemmen. Chet Baker kom ud af 1950’ernes Cool Jazz. Han er også et godt sted at starte, for eksempel Chet Baker Sings.
Hvordan lytter man bedst til jazz?
Det gør man bedst live, intet forstyrrer, alt handler om musikken. Der er en anden forbindelse end derhjemme. Det er også det, at jazz påvirkes så meget af tid og sted, af øjeblikket. En live-optræden skifter fra aften til aften. I København er blandt andre Montmartre og La Fontaine gode steder at gå hen.
Når man er hjemme, synes jeg, man skal sætte vinylpladen på. Så træffer man et klart valg. Det er også en kultur.
Kommer jazzudgivelser stadig ud på vinyl?
Ja, ja, det gør de. Af de 100-130 danske jazzudgivelser, der kommer om året, er halvdelen på vinyl.
Hvilken jazz sætter du selv mest pris på?
Personligt har jeg en svaghed for funky jazz, lidt 70’er funky, Herbie Hancock og sådan.
Hvor er dansk jazz i dag?
Et stort dansk navn i dag er Jakob Bro, guitarist. Han er udgivet på ECM og er ude i hele verden. Jeg arrangerede selv en koncert med ham for nylig.
Hans plade Balladeering fra 2009 er et højdepunkt i dansk jazz.
Der er lavet en dokumentar om pladeindspilningen i New York. Jørgen Leth er med [se trailer ovenfor].
Er der andre navne i Danmark i dag?
Så vil jeg nævne Jasper Høiby og hans band Phronesis. De er kæmpestore i England.
Og Anton Eger, ham vil jeg også tage med. Han er trommeslager og arbejder inden for elektronisk jazz.
Kom i gang med at lytte til jazz
Niels Overgård har en playliste på Spotify, der ugentligt opdateres med ny dansk jazz. Den er et godt sted at starte, hvis man skal orientere om ny dansk jazz.
På Facebook har Niels Overgaard også oprettet gruppen jazzogvinyl, hvor 1200 jazz-feinschmeckere dyrker jazzvinylkulturen.
Foruden Jazznyt fører Niels Overgaard også nichebloggen Jazz og vinyl.
Michael skriver
Tak for Jazz artiklen. Jeg er lp mand fra Aarhus. Gerne mere fra samme skuffe. Yderst interessant og velskrevet.