For og imod kulørt jakkefor
Når jeg har bestilt en skræddersyet jakke, har jeg tit været overmåde fristet af at fyre den af med et kulørt fór. Det er jo blandt andet det, man kan, hvis går til skrædderen: vælge jakkeforet selv.
Næsten hver gang har jeg – mit overjeg – taget mig i det. Tanken har været, jeg bliver træt af et prangende fór med årene, eller at jakken ville blive ufleksibel og låst til bestemte lejligheder og tøjdele.
Så jeg har stort set hver gang valgt den neutrale løsning med et fór i samme kulør og tæt på samme farvenuance som jakkens yderstof.
Vinrødt og pink fór på engelsk
Der er ellers en god, engelsk tradition for jakkefor med slag i, en refleks af den britiske svaghed for excentricitet.
Typisk kan man finde på at sætte vinrødt fór i en marineblå blazer eller habitjakke.
Eller man sætter et pink fór i en lysegrå jakke.
Abstrakt mønstret jakkefor
Englænderne har også et kreativ tilgang til sommerjakken. De kan finde på at sætte en “fancy lining” i den.
Er jakken uforet, indsætter de stribet fór i ærmerne.
Derudover bærer historien på talrige andre, dog mindre karakteristiske, eksempler på jakker, der bærer et abstrakt mønstret fór fra prikker over stjerner til paisley-figurer.
Det vilde jakkefor
Har man først sagt ja til et alternativt fór i jakken, vrimler det altså med muligheder. En af de mest kulørte, dog smagfulde, muligheder er Hermès-tørklædet i 1 x 1 m. Det kan skrædderen arbejde med og omdanne til jakkefor.
Man skal bare være opmærksom på, at Hermès-tørklædet er silke, som varmer mere end det vanlige jakkefor i cupro og viscose.
Allan Eising skriver
Jeg læste et eller andet sted, at man skulle forsøge at holde sig fra jakkefor i kunststof, da man bedre ånder med silke. Jeg synes du skriver det modsatte, og al mit tøj er med det gængse cupro/viscose-for så jeg kan desværre ikke trække på nogen erfaringer. Har du nogen tanker om dette?
Torsten skriver
Silke ånder ikke så godt og meget kunststof ej heller. Derfor cupro/viskose, som er et kunststof lavet på naturfibre. Det ånder godt, holder godt og løber ikke så nemt som fx polyester gør
Allan Eising skriver
Tusind tak for opklaringen. Nu giver alting mening igen.