Besværligt skift af såler
Skift af såler på sko må til, hvis man vil have sine sko i flere år.
Det er en kendt sag, man kan lade sine randsyede sko nyforsåle. Men hvad med sko, der har rågummisål, og som i de bedre tilfælde er gennemsyede, for eksempel Clark’s ørkenstøvler eller Duckfeet?
Skift af såler på den slags bløde sko er en anden operation. Det fandt jeg ud af, da jeg stod og gerne ville have repareret mit casual fodtøj, nemlig mine Duckfeet-sko.
“Årh, det sviner ad helvede til,” sagde Frank fra Teaterkomageren, da jeg ringede og spurgte, om skift af sålerne på mine Duckfeet. Han var ikke begejstret, men han kunne klare opgaven, det forstod jeg.
Jeg havde skaffet nogle nye rågummisåler fra Duckfeet, som han kunne bruge. Jeg tog dem med ned i hans store, labyrintiske kælderforretning ved Tordenskjoldsgade 12 bag Det kgl. Teater.
Svineriet kan begynde
Første skridt, når sko med rågummisål skal nyforsåles, er afslibning af den gamle slidsål. Den er på det nærmeste vokset sammen med bindsålen ovenover, så man kan ikke trække den af med tang eller skære den af med kniv.
Frank tændte en stor slibemaskine, og”svineriet” kunne begynde. Den første del af slibningen er nem nok. Det delikate og afgørende moment, faktisk i hele nyforsålingsprocessen, er, at man ikke beskadiger den syning, der perforerer bindsålen. På den ene side skal hele den gamle slidsål slibes af helt ned til bindsålen, på den anden side må sandpapiret ikke rive stingene i bindsålen over.
Resterne af slidsålen lå i tusinde småstykker under slibemaskinen. Det var svineriet, som Frank harcelerede over, kunne jeg regne ud. Jeg vil dog sige, at Frank tog svineriet med stoisk ro, da jeg var der. Kameraet civiliserede ham måske.
Da bindsålen tittede spæd og nyfødt frem, satte Frank sig ned og smurte lim på den med en pensel.
“Man skal lige huske at tænde ventilationen. Ellers kan blive helt bims oveni,” sagde han, mens han klæbede sålen til i lim.
De løse rågummisåler fik også en omgang, og derefter lå sko og såler og tørrede hver for sig et kvarters tid.
Derefter klæbede Frank de nye slidsåler på skoenes bindsåler.
“Nogle gange behøver man slet ikke lim. Man kan bare trykke dem på, og så hænger de ved,” sagde Frank. I nærværende tilfælde foretrak han at lime for en sikkerheds skyld.
Bagefter pressede Frank slidsål og bindsål sammen manuelt med en håndtvinge og derefter i en maskine. Han brugte også en maskine til efterfølgende at skære den overskydende kant af slidsålen af og til at finslibe kanten af hele den nye sålkonstruktion. Så var opgaven afsluttet.
Kan det betale sig?
Skift af såler på sko med rågummisål tager Teaterskomageren 600 kr. for, og et par nye slidsåler fra Duckfeet koster 250 kr. Et par nye Duckfeet koster 1.300 kr. Så det kan trods alt betale sig at lade sine Duckfeet nyforsåle, hvis ellers overlæderet er i fin stand. Til gengæld giver det mindre mening med et par Clarks Desert Boots, der koster omkring 1.000 kr.
Lars skriver
Tak for det indlæg! Jeg har et par gamle Clarks, hvor gummisålerne er slidt helt møre, og jeg har længe overvejet, om det overhovedet kunne lade sig gøre at skifte dem. Om det så kan betale sig er nok tvivlsomt – som du selv nævner.
Lord Hat skriver
Tak for en fin beretning med god fotodokumentation for processen.
Det er ærgerligt, at der trods alt ikke er større prisforskel på at forlænge et par eksisterende sko, kontra at købe et par nye, for der skal nok ikke så meget slid på overlæderet til, før udgifterne og tiden restaureringsarbejdet vil får de fleste til at erhverve sig et par nye i stedet.
Torsten skriver
Det kan være, der er andre, der gør det for en lavere pris. Men om de så er så kompetente som Teaterskomageren, er nok usikkert