Bestemte tøjdele bestemmer
Man bygger en påklædning op om en-to tøjdele, for eksempel slips og skjorte. Andre dele må arte sig, tilpasse sig.
En gang imellem kommer man på en opgave. Der er tøjdele, der er svære. De arter sig ikke. Man må da tage udgangspunkt i dem for at få dem til at danse. Det kan være et grønt eller spraglet slips, eller en bredstribet skjorte, der driller.
Eller det kan være jeans. Dem har jeg det vanskeligt med.
De svære mørke bukser
Jeans hører til de svære tøjdele for mig, fordi de normalt er mørke. Selvstændige mørke bukser konflikter med traditionen, at overdelen er mørkere end underdelen, for eksempel blå blazer og lyse bukser. Det er en tradition, der sidder i mig. Jeg finder det umiddelbart forkert, at bukserne er mørkere end jakken (eller trøjen).
Kan jeg – man – ikke så bare tage tage en mørk jakke på?
Jo, det kan man, men det konflikter så med traditionen, at der skal være tydelig kontrast mellem selvstændige benklæder og overdel.
Harmonisk kontrast
Løsningen er for mig, at man med andre tøjdele forsøger at bringe balance i påklædningen, på trods af at jakken er lysere. Sko, paraply og charmeklud kan blandt andet aktiveres. Har man mørkeblondt hår som jeg, kan det også agere tilbehør. Målet er “harmonisk kontrast”, jf. min kommende bog Stil består, der udkommer 19. november 2020 på Gyldendal, og som snart vil kunne forudbestilles.
Henrik T skriver
Du folder ikke dine jeans op, er der en årsag?
Tillykke med bogen, som jeg frem til at læse. Jeg har din første som jeg har brugt mange timer på.
Torsten skriver
Det beror på længden, ene og alene. De her har ikke så meget ekstra længde at rulle af.
Tak for ordene om bøgerne. Jeg gør mit bedste for at overgå den forrige bog. Så meget kan jeg love 🙂
Jens Johannesen skriver
To andre muligheder kunne enten være at erkende, at der er ting, man bare ikke naturligt føler sig hjemme i eller kan bære, og så undgå dette. Eller, som du ofte selv har pointeret i indlæg, bryde traditioner og regler, når det giver mening frem for blot slavisk at følge dem. Tillykke med den altid svære to’er;-)
Torsten skriver
Enig – og tak 🙂
Allan Eising skriver
Jeg synes egentlig det er lidt mere kompliceret end bare at bære lysere bukser end overdelen.
Tag for eksempel de helt klassiske koks-grå flannel eller twill-bukser. De går til ret meget, også ting der er lysere end dem selv. Problemet, synes jeg, opstår når man har bukser og overdel i samme farve. Der bør man enten gøre det med stor overbevisning, eller holde sig til en markant forskel i farvenuance, gerne med lysere bukser end overdel.
På samme måde som man ikke blander marineblåt og sort, så skal man gerne undgå situationer, hvor det kan se ud som om man har valgt forkert beklædningsdel ved et uheld. Her virker både markante nuanceforskelle, og stærk personlighed nærmest lige godt.
Torsten skriver
God nuancering, Allan