Sådan laver du en dresscode
Den gode dresscode for mænd til bryllup og anden fest tager udgangspunkt i begivenhedens grad af formalitet og tidspunkt på dagen. Desuden er den klar. Dresscoder som “pænt tøj” og “festligt klædt” kan betyde tusinde ting og ingenting, medmindre man har udviklet et særligt sprog med sine gæster på klædekunstens område.
Nedenfor giver jeg mit bud på dresscoder til bryllup med videre, og hvad man skal lægge i dem.
Kjolesæt – til aften
Den mest berømte – og mindst brugte – dresscode. Kjolesæt, også benævnt galla, betyder, mænd skal være i kjole og hvidt (kjolesæt) og kvinderne i lange fine kjoler, der viser skuldre. Normalt udstikker man kun en galla-dresscode, hvis begivenheden går for sig om aftenen.
Jaket – til dagen
Hvis det drejer sig om en meget fin begivenhed om dagen, der nærmer sig gallaniveau, fx et meget fornemt kirkebryllup, vil en jaket (morning coat) anglofilt set være den passende dresscode, ikke et kjolesæt, der er en aftendragt, eller et jakkesæt, der er for dagligdags i udtrykket. I Danmark har vi dog næsten ingen tradition for brug af jaket som fx i England, Spanien og Japan. Et mørkt jakkesæt har det med at tage pladsen som fornemt dagtøj. Et hak mindre formelt alternativ til en jaket er et city-dress, der dog aldrig har været udbredt selskabstøj, snarere fornemt forretningstøj i perioden 1920-1950. Kvinder skal almindeligvis dække skuldre med en jakke eller et sjal, og dertil bære kjole eller nederdel, hvis dresscoden er jaket til mænd.
Smoking – til aftenen
Smoking som dresscode bør omhandle en begivenhed om aftenen. Det sker, at man modtager en invitation til fx et bryllup, der starter ud i kirken, og hvor man opfordres til at tage en smoking på. Så har vi balladen. Vil man følge traditionen for fin dresscode i dag, vil jeg sige jakkesæt, eller evt. jaket, om dagen og smoking om aftenen. Kvinder skal i kjole eller nederdel med jakke, hvis dresscoden lyder på smoking.
Jakkesæt – både dag og aften
Jakkesættet kommer i mange nuancer. Sker festivitassen om aftenen, bør jakkesættet være mørkt. Om dagen er lyse jakkesæt en mulighed, hvis vejret er lunt. Kvinder er i kjole eller nederdel.
Smart Casual
Hermed begynder de uklare dresscoder. Smart casual betyder pænt tøj som en løs jakke, fx en blå blazer, med selvstændige bukser, fx pæne chinos eller jeans, det hele chik’et lidt op. Man skal ikke vige uden om et lommetørklæde i brystlommen eller en lille charmeklud. Slips er heller ikke umuligt, men normalt ikke obligatorisk. Der er nødvendigvis ikke stor forskel på smart casual dag og aften. Der ligger oftere et skel mellem vinter og sommer, der går på vægt og farver (tungere og mørkere i vinterhalvåret).
Mørkt tøj
Endnu et godt eksempel på en vag dresscode. Tit handler den om et (mørkt) jakkesæt eller en smoking, medmindre man vil noget kunstnerisk af sorte jeans og sort skjorte.
Pænt tøj
Og nok et eksempel på den forsigtige, brede dresscode, der har minimal vejledning i sig. Det pæne tøj i Vinderup er formentlig ikke det samme som det pæne tøj i Klampenborg. Det letteste er næsten at sige, hvad pænt tøj ikke dækker over: slidte jeans, t-shirt, sneakers med logo og anden beklædning, der råber, “Jeg er ligeglad!” En blå blazer vil nok ofte være proper, hvis pænt tøj er overskriften.
Cocktail
Cocktail-dresscoden er egentlig historisk velfunderet, men er ikke længere særligt entydig. Oprindelig betød den, at mænd skulle i tøj, der nærmede sig selskabstøj (smoking), fx blåt jakkesæt, hvid skjorte og sort slips, som de problemfrit kunne fortsætte i om aftenen, når cocktailen boblede i maven. Afhængig af vejr og sted vil mange i dag se hawaii-skjorter, kulørte briller og klipklapper for sig, hvis de hører, dresscoden hedder cocktail. Så bruger man den dresscode på en invitation, bør den specificeres.
Festlig
Så er der forventning om sjov i luften. Tøjet må gerne have et formelt strejf og fx være et jakkesæt, men det skal jazz’es op med pjank, fx en sjov skjorte, eller nogle iøjnefaldende sko. Man skal dog tænke over dresccoden, inden man udstikker den. Festtøj kan for de traditionsbevidste betyde smoking.
Konceptuel dresscode
Den postmoderne (bruger man stadig det ord?) dresscode. Man leger med et koncept i stedet for at følge en tradition. Den konceptuelle dresscode kan kalejdoskopisk blive til alle mulige stilarter: 1970’erne, Elvis, Matador, Disney, The Godfather. Og så fremdeles. Den konceptuelle dresscode har det gode i sig, der kan være meget klar, fortællende og inspirerende. Om den resulterer i elegance, er et andet spørgsmål.
Jimmy P. skriver
Hvad med den hvide dinnerjakke?
Den er jo klart mindre formel end den normale sorte eller navyblå smoking, men gør det den brugbar i mindre formelle sammenhænge?
Jimmy P.
Torsten skriver
Jeg tænker, en hvid smoking kan arte sig fint til mange cocktail-arrangementer om sommeren – i stedet for jakkesæt. Der er findes også en “black tie optional”-kode på engelsk, hvor den hvide kunne være en løsning. Jeg tror så også, den vil være helt ok til mange arrangementer om sommeren med dresscode smoking som en lys blomst, der dukker op her og der mellem de mørke dragter 🙂
JS skriver
Hvad med tidspunktet på dagen? Er det ligesom den mørke smoking udelukkende til aften man kan bære en sådan, eller vil en hvid smoking eksempelvis kunne gå an til en udendørs eftermiddagsarrangement i sydens sol? Jeg mindes at have set hvide smokinger i brug i strålende sol i dagtimerne i en eller anden film for en del år tilbage, men det kan jo meget vel være en eller anden håbløs Hollywood regissør, der ikke kender tøjets traditioner og som blot har ment, at det vil se god ud.
Torsten skriver
En hvid smokingjakke er mere passabel en varm eftermiddag end en sort smokingjakke, enig.
Anton skriver
Jeg ved, at den hvide smokingjakke har været meget brugt blandt europæere i udlandet, særligt i meget varme og fugtige områder som Sydøstasien eller Mellemøsten – simpelthen fordi den ikke er ligeså varm at have på som en sort. Jeg ved ikke om den hvide smokingjakke overhovedet er brugt i Europa og Nordamerika, udover siden Hollywood-eraen, hvorefter den er blevet så ikonisk.
Torsten skriver
Hvid smokingjakke har altid været undtagelsen i Europa og USA. De fleste har været i sort smoking, også på varme dage/aftener. En af problemerne er, man risikerer at blive forvekslet med en tjener, o, skræk, hvis man er i hvid smokingjakke. Lidt mere her: https://denvelklaedtemand.dk/2017/04/otte-gamle-regler-jakkesaet-tilbehoer.html
Henrik skriver
Brugen af hvid smoking er ikke formelt betinget, men udelukkende dikteret af:
1. Årstiden (sommer!)
2. Geografien (tænk troperne/krydstogter)
Mvh X
Torsten skriver
Vi har talt om den hvide smokingjakke før – og den har også haft en tradition i Danmark: http://denvelklaedtemand.dk/2017/04/otte-gamle-regler-jakkesaet-tilbehoer.html
Jørgen Nexøe-Larsen skriver
En gardenia