Kærlighed til hestens ryg
Den engelske overklasse har altid haft et nostalgisk forhold til livet på hestens ryg. I dag simrer fortiden blandt andet i hestevæddeløbet Royal Ascot. Tredje uge af juni kører det på, som det har gjort fra og med 1911. Selve hestevæddeløbsbanen Ascot har eksisteret siden 1711.
Windsors er hovedpersonerne. Charles, Camilla et al. møder op. Mens de kvindelige tilskuere konkurrerer på hatte, kæmper mændene med at ramme dresscode.
Dresscode til Royal Ascot – kan også bruges til bryllup
Hvis man tror, man skal se god stil ved Royal Ascot, bliver man nok skuffet. Folk, der deltager, går mere op i reglerne, der skal overholdes, end hvad der rent faktisk ser godt ud. Betragtet fra min lænestol.
Til gengæld er begivenheden så relevant at se på, hvis man interesserer sig for den dresscode, der omgærder klassisk herremode. Royal Ascot demonstrerer specifikt normerne for brug af jaket (morning coat), herunder til et bryllup.
Som kjolefrakken har jaketten afskårne skøder foran, men afrundede, ikke vinkelret afskårne skøder. Begge skødefrakker er gamle ridefrakker.
To versioner af jaket
Siden Første Verdenskrig har jaketten etableret sig i to dominerende gestaltninger.
Den klassiske udgave
For det første er der den sorte eller meget mørke koksgrå jaket med sortgrå-stribede bukser og duegrå eller brungul (buff) dobbeltradet vest. Hatten, som er obligatorisk ved Royal Ascot, er en sort, høj cylinder, og handskerne, hvis de er med, er i gullig vaskeskind (chamois). Nederst bærer man sorte oxfordsko eller halvstøvler i boxcalf, ikke lakskind, som er forbeholdt aftenens kjolesæt og smoking.
Almindeligvis benytter man et sølvgråt slips til jaketten. Men man kan feste den lidt med et kulørt slips, ligesom vesten ikke behøver at være duegrå.
Rideslips, også kaldet plastron, er et alternativ til slips, som man dog bør overveje to gange, da det nemt forvandler jaketstilen til et kostume.
Skjorteflippen er foldet ned med slipset.
Knaphulsblomst i reverset giver mening, og lommetørklædet i brystlommen er obligatorisk.
Sommerjaket til Royal Ascot
Foruden den sorte jaket tilbyder sommeren og en begivenhed som Royal Ascot, at manden stiger i en lysegrå jaket, hvor jakke, bukser og vest er fra samme stofrulle.
Hatten, hvis man bruger den, følger linjen og er i samme lysegrå nuance, om end et stykke toneangivende personage som prins Charles har benyttet sort hat til sin lysegrå sommerjaket.
Acceptable afvigelser
Det er kun jaket (sort eller grå), en høj hat (sort eller grå) og sorte sko eller halvstøvler, der er obligatoriske. Man kan inden for visse rammer lege temmelig meget med vest, skjorte og slips, hvis man vil det.
Blofeld skriver
Jeg har ladet mig fortælle at man benyttede ternede bukser til sin morning coat før stribede bukser kom til. Kan det bekræftes?
Torsten skriver
I 1800-tallet benyttede man ofte ternede tweedbukser med jaketten og sågar diplomatfrakken. Efter 1 VK er “cashmere striped trousers” blevet normen
Lord Hat skriver
Findes der eksempler på andre farver af jaket-frakker? Eksempelvis navy-blå, mørkegrøn eller brun?
Torsten skriver
Ja, det gør der. Før jaketten udelukkende blev ceremonielt tøj efter 1 VK kom den i forskellige kulører og ligefrem mønstre. Jeg husker, jeg fx har set den i ternet tweed
Johnny Nielsen skriver
Hej Torsten. Fin artikel, der kalder på et indlæg fra det kommende Derby på Klampenborg i august. Her vises de traditionelle beklædningsgenstande frem, og i det hele taget har herrerne (og damerne) gjort en ekstra indsats for at tage sig godt ud. Man får altid et par ideer med hjem fra den dag. Det er min erfaring. I weekenden var der champagnesabling og gentlemans day i forbindelse med galopløbene. Yderst festligt kan jeg oplyse. Jeg var selv på pladsen og glæder mig over mange af de unge fyre. De kan godt gøre sig umage. Også uden sneakers 😊
Torsten skriver
Tak for tip, Johnny. Der må jeg ud!